13 juli 2015...Impressies van het 4e Bobolitoernooi... door Peter Frans Koops

Na twee dagen na de sluiting van het 4e Bobolitoernooi is het hoog tijd om nog wat gedachten onder woorden te brengen. Er is al veel geschreven door harde werker en gepensioneerd journalist Harry de Waard. Ik verbaas mij iedere keer weer hoe deze ridder zijn elan en drive voor de damsport omzet in leuke sfeerverslagen. Ondertussen is er een groot aantal trouwe deelnemers ontstaan. Na inmiddels 16 toernooien zijn er dingen die bijna op de automatische piloot gaan. Gevaar hiervan is dat de scherpte kan afnemen, maar dan is er altijd nog het organisatiecomité en de deelnemers die mij scherp houden. We mochten weer een week genieten van de damsport en van de sociale contacten. Leuk element is dat er met nieuwe gezichten ook weer nieuwe contacten ontstaan. Nu we voor het tweede jaar in het grotere gebouw de Samenklank zitten lijkt dit toch een goede zet. Er zijn voldoende vierkante meters en alles is gelijkvloers. Er is ook ruimte voor groei en we zullen als organisatie moeten blijven werken aan kwaliteit, gastvrijheid en nieuwe uitdagingen om het u als deelnemer naar de zin te maken. Ik dank ten slotte alle vrijwilligers die mee hebben geholpen om er een geslaagd toernooi van te maken. Met Bhiem Ramdien, die dit toernooi zijn niveau zag stijgen tot grootmeester niveau, was er een terechte en vriendelijke winnaar. De tijd van evaluatie en kijken naar de toekomst is aangebroken. Wellicht mogen wij elkaar weer verwelkomen op een volgende editie in Bunschoten-Spakenburg
Peter Frans Koops
Een tevreden organisator en deelnemer 4e Bobolitoernooi

10 juli 2015...Bhiem Ramdien houdt alle grootmeesters achter zich... door Harry de Waard

De remise met Macodou Ndiaye bleek uiteindelijk voldoende voor de toernooizege van Bhiem Ramdien. Maar o o o wat was het spannend in die laatste ronde. Weliswaar had Bhiem natuurlijk de beste papieren, maar er lagen vier grootmeesters op de loer om hem te tackelen. En ze moesten wel want aan snelle remises, wat vaak gebeurt in een laatste ronde, had niemand wat aan. Allen gingen er dus nog eens goed voor zitten.
Bhiem mocht de degens kruisen met Macodou Ndiaye. Vanuit klassiek ging de partij lange tijd gelijk op. Maar op den duur kreeg Macodou toch ietsjes voordeel en ging een eindspel in met een plusschijf. Maar wat de Senegalees ook probeerde, in het dammeneindspel wist Bhiem zijn hoofd koel te houden en de remisemarge veilig te stellen. Hij kwam daarmee op 11 punten. Dat was het teken voor de andere medekoplopers dat één van hen moest winnen om Bhiem nog beentje te kunnen lichten. Jean Marc Ndjofang en Alexander Getmanski geloofden het wel en hadden geen zin om tot het uiterste te gaan. Zij kwamen remise overeen.
Bleven dus Aleksej Domchev en Bert Aalberts over, die nog een streep door de rekening kon zetten van Ramdien. In hun onderlinge treffen ging het lange tijd gelijk op en kende de partij klassieke trekjes. In het late middenspel stond Domchev echter iets beter en probeerde er alles aan om zijn tegenstander te tackelen. Er ontstond een dammeneindspel waarbij Aalberts secuur moest spelen. Elke kleine misstap kon fataal zijn voor hem. Domchev maakte het extra spannend omdat de klok een aardig woordje mee ging spelen. Omstanders genoten.
Maar zoals hij altijd is, hield de Litouwer het hoofd koel, ook al had hij soms luttele seconden om een volgende zet te doen. Bij elke gespeelde zet kwam er weer een minuut bij en voerde Domchev de spanningen weer op. Aalberts verdedigde zich echter stug zodat Aleksej enkele zetten later van elke winstpoging afzag.
Ramdien kon opgelucht adem halen. Hij stelde daarmee de toernooizege veilig, maarrrr…. direct daarna kwam Jean-Marc erbij, zette een stelling op en toonde aan dat Domchev wel degelijk de winst en dus ook de toernooizege had gemist!
De toernooiwinnaar van vorig jaar, Krijn ter Braake, behoorde ook tot de tienpunters dankzij de winst op Rob Schrooten. Maar dit keer was het dus niet voldoende en keerde hij met lege handen huiswaarts. Overigens waren er maar liefst 9 deelnemers met 10 punten en op de 2e plek zijn beland.
Uw dammende reporter werd, met een winst op Valentino Tjokro, beste UPDB’er. Ik belandde op de 15e plek met een plus 2 score.
Toernooidirecteur Peter-Frans Koops belandde op de 17e plek door een remise met Michel Stemper. Hij kon niet alleen tevreden terugkijken op een goed gespeeld toernooi, maar ook op organisatorisch gebied. Alles liep perfect. De mannen /vrouwen die hiervoor verantwoordelijk waren zette hij nog eens in zijn eindtoespraak in het zonnetje. De Bobolidammers Gerhard en Douwe de Graaf en Alex v.d. Mheen hebben met 7 uit 7 goed gepresteerd. Vooral de sprongen die Alex op dit moment maakt dwingt respect af. Vandaag zette hij Joop Briedé hardhandig aan de kant met een damzetje. Maar eerder zette ik hem al in het zonnetje door zijn fraaie eindspelwinst tegen Jonathan Wilbrink. In zijn slottoespraak dankte Peter Frans Koops alle aanwezigen voor hun deelname en hun sportiviteit. Enkele niet dammers werden ook nog even genoemd en naar voren gehaald voor hun spontane inzet. Nadat de winnaars hun enveloppe met inhoud in ontvangst hadden genomen was het Ratan Ganeshie die ons volop liet genieten van een heerlijk Surinaams buffet. Allen keerden dus tevreden huiswaarts terug. Niet alleen vanwege de damvakantie-week die door Boboli zo perfect was geregeld en verzorgd, maar ook door de gezellige kontakten die onderling de afgelopen week zijn ontstaan! Voor uitslagen en standen: zie Boboli-site en Toernooibase

9 juli 2015...Bhiem Ramdien stunt... door Harry de Waard

Door in de voorlaatste ronde te winnen van Leopold Kouogou Koumou heeft Bhiem Ramdien alleen de leiding genomen in het 4e Bobolitoernooi. Met een punt voorsprong mag hij op de slotzitting de degens kruisen met Macodou N’Diaye. Zijn leiderspositie heeft Bhiem mede te danken aan de overige grootmeesters die het elkaar op de voorlaatste speeldag niet moeilijk maakten en allen remiseerden. Waren er in de voorgaande ronden veel beslissingen gevallen, in de 5e en 6e werden meer puntendelingen genoteerd. Ook de moeheid slaat toe en was qua spel op sommige borden duidelijk te merken. Niet in de ochtendronde. Toen was iedereen nog fris en fruitig. Ramdien hield het wel rustig tegen Jean Marc Ndjofang, maar de Kameroener dacht er anders over. In een 9 om 9 leek het even dat hij het positionele voordeel naar zich toe zou trekken, maar Ramdien verdedigde zich stug. Alexander Getmanski kreeg weliswaar druk op het centrum tegen Macodou N’Diaye maar niet meer dan dat. De 2 andere grootmeesters, Aleksej Domchev en Leopold Kouogueu Kouogou maakten het elkaar ook niet moeilijk en deelden de punten vanuit een pure klassieker.
Maar in de middaguren gebeurde het dan. Bhiem Ramdien kreeg steeds meer druk op het centrum en kwam Kouogou Kou alleen nog maar aan verdedigen toe. Als een terrier beet hij zich in de stelling en won steeds meer terrein. Uiteindelijk bezweek Kouogou onder het positioneel geweld.
De schijven vlogen eraf in het duel tussen Domchev en Getmanski. Er waren dan ook al 25 zetten gedaan toen er nog geen half uur verstreken was. Daarna ging het er wat rustiger aan toe maar nergens werd het evenwicht verbroken. Veel langzamer ging het bij Ndjofang en N’Diaye. In hun onderlinge treffen werd het gelijkwaardig klassiek en was de puntendeling op dit bord al lang voorspelbaar. Bert Aalberts voegde zich ook in de subtop door uw schrijvende dammer te verslaan. Vanuit flankspel meende ik na een tijdelijk offer het verloren schaap weer terug te halen. Op dat moment kreeg ik de deksel op de neus. Bert combineerde waarbij we allebei op dam kwamen. De mijne werd opgesloten en opgepeuzeld. Die van mijn tegenstander bleef keurig netjes in takt. Voor mij dus (snel) al einde verhaal.
Zuur was ook de nederlaag van Jaap Langerak. Tegen Hans de Vast werd in het middenspel schijfwinst binnengehaald en was winst werd een kwestie van tijd. In het naderende eindspel meende de Hilversummer zelfs een 2e schijf binnen te halen, maar op dat moment zorgde Hans voor een daverende verrassing. Combinatief werd Jaap plots van het bord gemept. Gerhard de Graaf kreeg te maken met een slechte opening waar de vaak (te) snel spelende Edwin de Jager wel raad mee wist. Hetzelfde lot overkwam Lennart Bolks. Vanuit een veel betere positie liet hij een vier om vier toe en kon snel daarna de hand schudden. Maar ook Alex v.d. Mheen tastte dit keer mis. Vanuit een gelijke positie kostte het hem een schijf na een positionele verkeerde “move”. Tom Swelsen maakte er dankbaar gebruik van.
Dan deed clubgenoot Peter-Frans Koops het beter. De grote motor achter dit damfestijn versloeg in klassiek Henk Kamminga, die ook in deze partij weer veel ruilde. Tot twee keer toe zelfs een drie om drie ruil. Maar PF trok zich er niets van aan en ging onverdroten verder. Uiteindelijk kreeg de dammer uit Dronten te weinig speelruimte en daardoor gebrek aan speelruimte waardoor de punten in Bunschotense handen bleven.
Ook Lammert Korlaar haalde de volle buit binnen ten koste van Hans Loots. Vanuit klassiek wilde de Woerdenaar in het middenspel een “Bomzet” voorkomen maar gaf daarvoor een slechte positionele zet af. Toch wist Hans zich weer enigszins te bevrijden. Maar nadat hij enkele zetten later toch weer misgreep was Lammert er als de kippen bij om een positionele winst binnen te halen.
Douwe de Graaf en Ad Vreeswijk deelden de punten. Weliswaar kreeg de Hilversummer een gunstige hekstelling, maar wist dit niet vast te houden. Nadat alles losgeweekt was kabbelde de partij rustig naar remise. Hetzelfde gold voor Huib Poort die Frans Poorter in bedwang hield. Ook hier hield de partij lange tijd gelijke tred. In het verre middenspel leek het even alsof Frans terreinvoordeel ging boeken, maar een slim offer van de Boboliman maakte aan alle illusies een einde.
Ex UPDB-voorzitter Harry Vredeveldt had geen kind aan Frits Stuger. In het middenspel stond hij al zo goed als gewonnen en boekte schijfwinst. Toch ging de ADG’er stug door maar kreeg nog geen tien zetten later voor de 2e keer de deksel op zijn neus. Een doorbraakactie werd hem noodlottig. Maar wat Frits daarna nog probeerde, in het eindspel werd hij vervolgens volledig afgetroefd. Voor alle uitslagen en standen: zie toernooibase en de site van Boboli

8 juli 2015...Maar liefst 5 koplopers... door Harry de Waard

Alvorens ik weer over ga tot mijn dagelijkse verslag wil ik eerst even 2 mensen in het zonnetje zetten. Zij spelen niet mee, maar werken naar mijn gevoel harder dan wie dan ook: Anne Wouda en Ton v.d. Ploeg. Achter de schermen heet zoiets dan en tijdens een ronde ook weer achter de schermen, maar dan in een andere betekenis! Beiden zorgen ervoor dat uitslag en de gespeelde partij zo snel mogelijk richting toernooibase gaat. Ik was dan ook blij verrast bij thuiskomst, ca een uurtje na afloop van deze ronde. Alle uitslagen, standen en gespeelde partijen uit deze ronde al waren ingevoerd en waren terug te vinden op Toernooibase. Hulde aan deze mannen, ik heb daar grote waardering voor!
Over naar de 4e ronde. Hierin gebeurde veel, heel veel. Schreef ik gisteren nog dat Ndjofang en Domchev aan de leiding gingen, inmiddels heeft dit duo gezelschap gekregen van Alexander Getmanski, Macodou N’Diaye en Bhiem Ramdien. Dit vijftal heeft een score van 7 uit 4. Titelverdediger Krijn ter Braake volgt met een puntje achterstand, maar ook hij moet zijn plek delen met een 3 tal andere dammers.
Grote bewondering heb ik voor Alexander Getmanski, die Waldo Aliar versloeg, toch ook niet een van de minsten! Kijk hoe deze Rus supergeconcentreerd achter zijn schijfjes zit. Hoofd vasthoudend, alsof hij bang is dat deze er af al vallen en turend over zijn bord, werd door inname van een korte vleugelopsluiting zijn partij tegen Waldo super spannend. Hij zette er een stevig blok tegenover aan zijn linkervleugel waardoor de spanningen hoog opliepen. In het middenspel kreeg de Rus veel terreinvoordeel en belandde hij in een gunstig eindspel. Het was een lust voor ogen om te zien hoe hij dit in winst omzette.
De twee koplopers na de 3e ronde, Jean Marc Ndjodfang en Aleksej Domchev, vochten een flankcentrumpartij uit. Lange tijd hield de partij gelijke tred maar in het middenspel leek de Kameroener grip te hebben op het centrum. Domchev bleef echter, zoals hij altijd al is, nuchter en hield zijn hoofd koel. En als je dan licht gekreun en gesteun hoort bij Ndjofang, dan zegt dit genoeg. Sterker nog, hij moest zelfs een remisecombinatie nemen en zag daardoor zijn winstkansen tot het nulpunt gedaald.
Voorts versloeg Macodou N’Diaye Zegvelder Arie de Bruijn in een mooi flankspel-gevecht en troefde Bhiem Ramdien Martin Berends af. Beide winnaars, zoals reeds eerder gememoreerd, voegden zich eveneens aan de top van het klassement. Van de Bunschoters deed Peter-Frans Koops goede zaken door Boike Mathoera af te troeven. Dat deed ook Douwe de Graaf, die Frans Poorter in een positioneel duel het nakijken af. Nog meer respect dwong Alex van de Mheen af. Weliswaar liet hij een straal gewonnen stelling tegen Jonathan Wilbrink uit handen glippen, maar nadat deze Bobolidammer weer even was wakker geschud en het eindspel naar winst wist te voeren was werkelijk subliem! Beste Bunschoter is op dit moment Gerhard de Graaf die een blauwe notering kreeg vanwege zijn fraaie puntendeling met Erik van de Weerdhof.
Maar o o o wat deed Lennart Bolks toch in hemelsnaam tegen Martin Nederlof. Na nog geen kwartier kon deze Bunschoter de schijven al weer in het doosje doen omdat hij in de opening vreselijk blunderde. Op de 8e zet nam hij een dubbele ruil en kreeg prompt daarna een twee om drie om zijn oren. Hij kon daarna de catering een handje helpen dat hem dit keer beter afging. Van de overige UPDB’ers won uw regeltjesschrijver van Henk Kamminga. Kennelijk heeft hij nog steeds de schrik in de benen van de vorige (verloren) partijen tegen mij, wan hij hield het vlak en ruilde veel. In het late middenspel nam ik vanuit klassiek een (te?) dure doorbraakactie. Kennelijk was hij weer zo onder de indruk dat hij daardoor niet de sterkste voortzetting nam. Daardoor kreeg ik toch vrij spel met mijn dam en kon ik een overmachtssituatie creëren. Bijna had ik een 2e notatiebiljet nodig, maar zover kwam het toch niet want voortijdig liep de Drontenaar in een klein valletje! Ad Vreeswijk speelde een pure klassieker tegen Jan Terpstra. Lange tijd ging de partij gelijk op maar na een afwikkeling op de 45e zet kreeg de Hilversummer grip op de stelling. Toch had Ad alle geluk van de wereld. Op de 50e zet greep Jan mis en deed de Fries een verliezende zet. Maar op dat moment had hij toe kunnen slaan via een drie om drie ruiltje! Hans Loots was in zijn nopjes met zijn eerste partijzege. Tegen Hedwig Callender kwam er klassiek op het bord die lange tijd gelijke tred hield. Maar in een uitgedunde stelling kwam er via een twee om twee posteerde de Woerdenaar een wel hele brutale schijf in de verdedigingslinie van zijn tegenstander. Hij drukte steeds meer door en wist uiteindelijk met deze doorgedrongen schijf resultaat te bereiken. Harry Vredeveldt boekte zijn tweede partijzege in dit toernooi. Dat ging ten koste van Jan Bazuin. In een pure klassieker viel de beslissing in een acht-om-achtje waarbij de ex preses van de UPDB schijfwinst forceerde. Daarna duurde het niet lang meer om de volle buit binnen te halen.

7 juli 2015...Vele beslissingen op de 2e speeldag... door Harry de Waard

Kwam het nu door de buitentemperatuur die de speelzaal in de loop van de dag omtoverde tot een warme deken of kwam dit door de hartverwarmende partijen die op het bord te zien waren? De eerste conclusie zal ongetwijfeld het geval zijn, maar dat er gestreden werd om de punten droeg er ook zeker toe bij. Tel maar eens de winstpartijen uit de 2e en 3e ronde. Een ongelooflijk hoge score. Gistermorgen werd 6 keer tot remise besloten en in de middagronde slechts eentje meer.
Na de 2de speeldag zijn Jean-Marc Ndjofang en Aleksej Domchev nog de enige 2 dammers nog zonder puntverlies. ‘s Morgens had Ndjofang toch wel moeite met Alex v.d. Mheen om de volle buit binnen te halen. De Bunschoter gaf behoorlijk tegenstand en zwichtte pas in het eindspel na 4 ½ uur. Een knappe prestatie als je bedenkt dat het ratingverschil groot, ja heel groot is!
Douwe de Graaf, clubgenoot van Alex, mocht op dat moment de degens kruisen met Domchev. Ook voor deze Bunschoter geldt hetzelfde. Een prima gespeelde partij waarbij de Litouwer pas in de 2e helft het krachtsverschil liet zien. Met het opgezette flankspel was de Boboli dammer iets te overmoedig met zijn voorpost. De schijf hing aan een zijden draadje en werd op den duur opgepeuzeld. Einde verhaal.
Maar ook in de middagronde deden beide koplopers goede zaken. Jean-Marc won van Jan van der Star. Wellicht was de Kameroener zo zeker van zijn flankspel dat hij zo nu en dan eens de oogjes dichtkneep. Gerhard de Graaf werd slachtoffer van Aleksej die vanuit een hekstellingpartij in de tang werd genomen.
Maar de koplopers voelen de hete adem in de nek van maar liefst 9 dammers. Ik zet voor u de 3 grootmeesters even in de schijnwerpers. Macadou N’Diaye boekte een vierpunter door de baas te blijven over Soelinder Jagram en Frans Poorter. Gezegd moet worden dat de Senegalees er wel hard voor moest werken. De man met de onuitsprekelijke naam, Leopold Kouogueu Kouomou, wist eveneens de volle 100% vandaag binnen te halen. Dat ging ten koste van ADG’er Frits Stuger en Jelle Groeneveld. Alexander Getmanski komt eveneens voor in het rijtje der vijfpunters. Tegen Amara Keita wist hij net niet de winst naar zich toe te trekken maar tegen Gerard Bruins was dit wel het geval. De Rus heeft er wel voor moeten zweten in deze knap opgezette flankcentrum partij. De spanning werd met de zet voelbaar en de stelling steeds gecompliceerder. Titelverdediger Krijn ter Braake is de eerste van de 4-punters. ’s Morgens versloeg hij nog Martin Nederlof maar in Hans de Vast ondervond hij een tegenstander die stug verdedigde. De remise was dan ook dik verdiend voor de dammer uit Bergambacht. Ook Gerhard de Graaf komt in dit rijtje voor dankzij een mooie overwinning op Klaas Mondria, die positioneel onder de voet werd gelopen. Van de vele partijzeges was wellicht die van uw dammende verslaggever de mooiste. Tegenstander Bert Roest werd via een zesklapper op de pijn bank gelegd. Frits Stuger en Huib Poort stelden ’s middags de arbiter met het stilzitten op de stoel op de proef. Beide dammers hielden het ruim vier en een half uur vol waarbij uiteindelijk de Amersfoorter in het eindspel het slimste was. Inmiddels was er al ruimschoots belangstelling voor de bar. Morgen, woensdag, is er één ronde, aanvang 0900 uur. Dn mogen de 2 koplopers, Ndjofang en Domchev, de degens met elkaar kruisen. Voor uitslagen en standen, zie Boboli-site en Toernooibase

6 juli 2015...Het feest kon beginnen! Alex v.d. Mheen als eerste met 2 punten op zak! door Harry de Waard

Een enthousiast toernooidirecteur opende de 4de editie van het Boboli-damtoernooi. Peter Frans Koops, de grote motor achter dit geheel, heette iedereen hartelijk welkom. Hij kreeg bij alle deelnemers de handen op elkaar nadat de namen van de sponsoring bekend werden gemaakt om dit toernooi van de grond te krijgen! Ook Henk Stoop (www.damboeken.nl) ontsnapte niet aan zijn aandacht en stelde voor het gehele toernooi dubbelzijdige notatiebiljetten beschikbaar.
Het feest kon beginnen en al snel bleek dat iedereen er weer zin in had. Er kwamen soms partijen op het bord die langs vele valkuilen gingen en op het scherpst van de snede werd gespeeld. Alle ogen waren natuurlijk meteen gericht op het openingsduel van de titelverdediger, Krijn ter Braake, die de degens mocht kruisen met Macadou N’Diaye. Een spannende strijd die gelijk opging. Leek het erop alsof de toernooiwinnaar van Thailand in het late middenspel licht positioneel terreinvoordeel kreeg over het centrum. Krijn gaf echter geen krimp en wist zijn stelling simpel de veilige remisehaven binnen te loodsen. Jean Marc Ndjofang voerde volop strijd met Bert Aalberts. Ook hier een gelijkwaardig gevecht, maar in de slotfase was de Kameroense dammer net ietsjes slimmer en wikkelde fraai naar winst af.
Spectaculair was ook het treffen tussen Alexander Getmanski en Edwin de Jager. Het klinkt misschien wat eentonig, maar ook op dit bord ging de strijd lange tijd gelijk op. Dit duel werd steeds spannender omdat de speler van VST voor een ietwat bizarre opstelling kreeg. In het verre middenspel verkreeg de Rus echter terreinvoordeel dat Edwin noodlottig werd. Edwin na afloop van de partij: “Weet je dat ik in een andere variant de Rus zelfs het vuur na aan de schenen kon leggen! Jammer, maar het is niet anders!” Overigens waren er in de eerste ronde maar liefst 20 winstpartijen te noteren. En wat was Alex v.d. Mheen blij met zijn eerste overwinning. De Bunschoter versloeg Gerrit Roeterdink in nog geen anderhalf uur! Hij was daarmee de eerste die de volle buit binnenhaalde! Maar ook Gerhard De Graaf was succesvol. Tegen toernooitijger Jan Terpstra wist hij in een positioneel duel schijfwinst binnen te halen en was de rest een fluitje van een cent, o nee: euro! De 3e Bunschoter, Douwe de Graaf, troefde positioneel Kees Osté af.
Voorts remiseerden Lennart Bolks, Lammert Korlaar en Huib Poort. Over alle 3 remisepartijen van deze Bunschoters viel wel wat te zeggen. Bolks: een partij met wisselende kansen waarbij winst of verlies aan bede kanten dicht bij elkaar lagen. Vanuit een mooie hekstelling kwam Ad Vreeswijk echter een houtje achter tegen Lammert, maar wist toch nog de remise veilig te stellen. Huib maakte het helemaal bont: In het verre middenspel stond de Bunschoter 2 schijven achter, maar met een tegenactie wist hij de stelling te neutraliseren. “Zullen we nu maar remise houden” aldus een opgeluchte Poort, die de hand schudde met zijn tegenstander en dus de punten deelde. Net iets te vroeg, want nadat zijn tegenstander akkoord was gegaan met de remise zag hij dat de stelling zelfs gewonnen was. Opmerkelijk!
Van de overige UPDB’ers wist Hilversummer Jaap Langerak een lokzet waar zijn tegenstander Jan Bazuin volledig intuinde. Het binnenhalen van de bolle buit was vervolgens een kwestie van tijd. “Een Lucky” aldus de Hilversummer!
Ook Harry Vredeveldt was in zijn nopjes met de winst op Hedwig Callender. De ex UPB-voorman wist schijfwinst af te dwingen. Nadat zijn tegenstander een 2e er tegen wilde aangooiden voor compensatie wist Harry daar wel raad mee.

5 juli 2015...4e Boboli damtoernooi van start... door Harry de Waard

Als je de stad Utrecht binnenrijdt dan zie je op dit moment overal spandoeken, borden etc. met de kreet: ”We zijn er klaar voor.” De wielergekte heeft op alle fronten in en rondom de Domstad toegeslagen. Maar ik vind dat Boboli Bunschoten dezelfde conclusie kan trekken als maandag a.s. (6 juli) de 4e editie van het Bobolitoernooi van start gaat. Een evenement dat al steevast geprikt staat op de damkalender van de KNDB en UPDB.
Evenement? Zeg maar gerust spektakelstuk, waar iedereen graag naar toekomt. De filosofie hierachter is om een damtoernooi te organiseren waar elke dammer van welk niveau dan ook zich thuis voelt in De Samenklank aan de Bikkersweg in Bunschoten.
Boboli staat dus weer een kleine week garant voor een leuke damvakantie. Dit wordt weer mede mogelijk gemaakt door de financiële injectie van Boboli en enkele subsponsors als Everloo & Bakker Accountancy-Belastingadvies en Visgroothandel FishPartners BV.
Er wordt vijf dagen serieus gedamd, op drie daarvan zelfs twee partijen! Het deelnemersveld is zeer gevarieerd waardoor het nauwelijks voorspelbaar is wie kanshebber is voor de eindzege. Wordt het weer Krijn ter Braake die vorig jaar op spectaculaire wijze de titel voor de neus van Alexander Schwarzman wegkaapte? De Moskoviet is dit jaar door omstandigheden niet van de partij. De komst van Leopold Kouogueu Kouomou is nog onzeker, maar is hij er wel bij dan is ook deze dammer uit Kameroen een serieuze kandidaat voor de eindzege. Maar wat te denken van zijn landgenoot Jean Marc Ndjofang? Deze altijd goedlachse en sympathieke dammer is kind aan huis in het vissersdorp en is al eens met de hoofdprijs op zak naar huis gegaan. Maar Alexander Getmanski, Macadou N’diaye, en Alexei Domchev zullen de toernooiwinnaar van vorig jaar en vele anderen het vuur na aan de schenen leggen!
Aan het 4e Bobolitoernooi doen ook vele regionale dammers mee en laat de organiserende damvereniging veel eigen gekweekte jeugd achter de borden plaats nemen. Lennart Bolks, Gerhard de Graaf, Anne Wouda en Alexander v.d. Mheen zijn ook nu weer van de partij. In totaal zijn maar liefst 11 Bunschoters/Spakenburgers vertegenwoordigd. Toernooidirecteur Peter Frans Koops hoopt zelf ook mee te spelen en zal het nek-aan-nek record van meest meegespeelde keren verbreken omdat concurrent Andrew Tjon A Ong in Polen een toernooi speelt.
De opening is a.s. maandag gepland om 10:30 uur en zullen de klokken voor de 1e ronde om 11 uur worden aangezet. Dinsdag, donderdag en vrijdag (07, 09 en 10 juli) worden er 2 rondes afgewerkt om 09:00 en 14:30 uur, Aansluitend aan de slotronde is de prijsuitreiking alsmede een buffet.

12 juli 2014...Impressies van het 3e Bobolitoernooi... door Peter Frans Koops

Traditiegetrouw een aantal gedachten zo aan het einde van het jaarlijkse damtoernooi in Bunschoten. Inmiddels is met de 3e editie van het Bobolitoernooi inclusief 12 Barnsteentoernooien een serie van 15 toernooien neergezet. Bij de opening memoreerde ik het feit dat er wederom een groot aantal nieuwe gezichten te zien waren. Maar ook de trouwe deelnemers gaven acte de présence. Voor de organisatie kwam er een extra uitdaging op het pad om tegelijk het NK aspiranten jongens en junioren meisjes af te werken. In ieder geval reden om een grotere locatie te zoeken. In muziekcentrum de Samenklank was het goed toeven. Er was voldoende ruimte. De temperatuur was goed deze week en met af een toe een verkoelende bui was het heerlijk weer. Fijn ook dat voor het eerst een delegatie uit Jakoetsk aanwezig was. Voor de catering was er hier en daar extra hulp ingezet en er waren ook spontane mensen die wilden helpen. Naast het serieuze denkwerk was er ook ruimte voor ontspanning met sneldammen en voetbal kijken. Tijdens de ochtendronde donderdag zaten velen toch wel met een treurig voetbalgezicht achter het bord omdat Nederland was uitgeschakeld tegen Argentinië. Het dammen stond echter weer snel centraal. Met Krijn ter Braake was er een goede maar ook een ietwat verrassende winnaar. De titelverdediger Andrew Tjon A Ong was wat uit vorm en kon geen potten breken. Tweede werd Alexander Schwartzmann en het brons was voor debutant GMI Eduard Autar. De Bunschoter deelnemers deden het ook heel goed en Lennart Bolks een speler uit de eigen kweek was de best genoteerde speler van thuisclub Boboli Bunschoten. Er was weer goed gedacht aan de inwendige mens met als klap op de vuurpijl een groot buffet met Surinaams accent. Ik wil hierbij een ieder bedanken die er aan bijgedragen heeft het toernooi tot een succes te maken. Voor de organisatie geldt dat als u het naar de zin hebt dat wij dat ook hebben. Er is nu een periode van evaluatie aangebroken. Nieuws over de toekomst van het toernooi zal op de website worden vermeld. Hopelijk tot ziens op ons toernooi of elders in de sprankelende damwereld.
Peter Frans Koops
Een tevreden deelnemer en organisator

12 juli 2014...Krijn ter Braake bezwijkt niet onder druk en wint 3e Boboli toernooi!... door Erik Maijenburg

Met Krijn ter Braake heeft het Boboli toernooi dit jaar een zeer verrassende winnaar gekregen. In de laatste ronde zou hij aan remise voldoende hebben voor de toernooizege en deze remise kwam er tegen Alexei Domchev ondanks dat Krijn onder grote druk stond en de Litouwer tot het uiterste ging. De partij tegen Alexei begon rustig. Uit de bekende opening 32-28 19-23 ging Krijn op de 5e zet verder met de “Schwarzman” ruil 34-29. Domchev besloot gauw tot het opbouwen van een soort “oostblok”positie wat lastig spel bood voor Krijn. Toen Ter Braake ook nog naar de rand ging mocht Domchev gaan aanvallen en een voorpost kwam op het bord. Met wat ruilen over en weer en tijdelijke offers was de aanval ongedaan gemaakt maar had Krijn bijzonder veel randschijven wat resulteerde in een uiterst lastige positie. Ter Braake ging verder met ruilen en wilde zo snel mogelijk de stand uitdunnen. In een 5 om 5 stand kwam Krijn toch verloren te staan maar i.p.v. een positiezet ruilde Domchev en in een 1 om 3 kon Krijn ontsnappen en de titel was binnen! Alexander Schwarzman won een bord ernaast niet van Eduard Autar. Schwarzman trachtte een rozenburg stelling op het bord te krijgen maar Autar wilde niet weer omsingelen. Eerder ging dat grandioos verkeerd tegen Ter Braake en ditmaal werd de stelling gedecideerd afgebroken. Met goed laveerspel kreeg Schwarzman toch voordeel maar Autar wist toch de remisehaven te bereiken ondanks hevige tijdnood. Schwarzman protesteerde tijdens deze tijdnood van Autar omdat hij niet goed had genoteerd. Formeel gezien stond de rus volledig in zijn recht maar het kabaal die erbij te paart ging was erg vervelend voor de overige spelers en vooral het bord ernaast. Gelukkig was Autar en vooral ook Krijn niet onder de indruk en werd het remise wat Schwarzman een 2e plek en Autar een 3e plek opleverde! Paul Sier, Alexei Domchev en Jeroen Kos hadden evenveel punten als Autar maar minder weerstand. Van de UPDB en Bunschoten deelnemers baarde Lennart Bolks opzien! Lennart, die naast het dammen ook bij de organisatie betrokken was en o.a. Schwarzman de hele week onder zijn hoede had, won met een fraai offer van Dussault van Martin Nederlof!!! Leo van der Laan hield knap stand tegen Bert Aalberts in een stand die werkelijk alle kanten op gekund had. De offers en combinatie waren in overvloed aanwezig maar beide heren ontweken elkaars “booby traps” met verve. Erik Maijenburg beantwoorde de speldenprikjes van Andrew Tjon a Ong met betondammen en remise was de logische uitslag.
Alexander van der Mheen deed het naar behoren met 7 uit 7 met o.a. mooie remises tegen de Mongoolse dame en de sterke Russische jeugd. Jochem van Twillert zakte iets terug maar kreeg toch vanwege zijn goede spel een abonnement op hoofdlijn. Gelukkig pakte Adriaan Noorman in de laatste ronde toch nog een punt. Bij de prijsuitreiking dankte Peter Frans Koops de aanwezige voor hun deelname en werden enkelen in het bijzonder bedankt. Toen de winnaars hun prijzen in ontvangst hadden genomen werd er volop genoten van het heerlijke buffet wat geregeld was door Ratan Ganeshi, waarvoor hulde!

11 juli 2014...Krijn ter Braake profiteert optimaal op “gehaktdag” bij Boboli toernooi... door Erik Maijenburg

Niet Alexander Schwarzman maar Krijn ter Braake staat op “pole position” bij het ingaan van de laatste ronde! Bij winst en wellicht remise wint hij het 3e Boboli toernooi! In de ochtendronde rekende hij gedecideerd af met grootmeester Eduard Autar. Krijn zocht de aanval en Eduard ging omsingelen. De aanval oogde krom maar Autar zal de volgende keer wel oppassen met zulke aanvallen toestaan. Uiterst precies speelde Krijn de stand uit en nadat Autar in de fout ging was het over en uit aldus een dolgelukkige Krijn.
In de middagronde deed hij wel wat de andere grootmeesters niet doen, Cor Westerveld. Cor steekt in bloedvorm en na eerst Domchev op remise te houden was in de ochtendronde Ndjofang aan de beurt. Tegen Krijn werd Cor met strak positiespel van het bord gezet.
De vreugde werd des te groter nadat de sympathieke Volendammer Paul Sier Alexander Schwarzman op remise had gehouden. Sier heeft menig ereklasse ervaring maar Schwarzman op remise houden is natuurlijk een prestatie van formaat. Met een ruiltje hier en daar wilde Paul het niet te moeilijk maken en dat lukte aardig. Naar mate de partij vorderde kwam hij toch onder druk te staan maar maakte uiterst koel remise waardoor Krijn nu met 1 punt voorsprong los staat op Schwarzman
Titelverdediger Andrew Tjon A Ong is uitgeschakeld voor prolongatie van zijn titel. Ruph Bhwanibhiek speelde een prachtige partij en Andrew kon wellicht door vermoeidheid niet zijn beste spel laten zien waarna Ruph zijn uitstekende partij mocht bekronen met 2 punten. In de middagronde werd Ruph overigens overmoedig en kon remise maken tegen Domchev maar wilde teveel en winnen maar Domchev had hierop na een foutzet een ander antwoord, 2-0 voor de litouwer. Piet Schep doet het ook verrassend goed! Met 9 punten staat hij zomaar in de top van het klassement. In de laatste 3 rondes wist hij te winnen tegen o.a. 2 Bunschotenaren waardoor hij de 6 plaats inneemt. Ndjofang doet het matig en speelde wederom 2 remises. De afrikaan zal vast en zeker al met zijn hoofd in Heerhugowaard zijn waar volgende week een prestigieus toernooi word gehouden. Van de UPDB dammers en Boboli spelers baarde Lennart Bolks opzien door Frits Stuger zijn doorbraak een blunder hardhandig ongedaan te maken en te winnen. Leo van der Laan was niet opgewassen tegen Paul Sier maar won wel van onze Mongoolse deelneemster. Erik Maijenburg haalde wel de volle mep door eerst te winnen van Robby Koenjibharie en s’middags rekende hij een bomzet beter uit dan Leo Peters. Peter Frans Koops deed zichzelf te kort tegen Anton Schotanus en miste de winst en Jaap Langerak deed in middag hetzelfde tegen Poorter. Vrijdag is de laatste ronde, uitslagen en andere informatie is te vinden op www.damclubbunschoten.nl

10 juli 2014...Schwarzman vergeet te winnen van ter Braake... door Erik Maijenburg

In de 4e ronde van het Bobolitoernooi heeft Alexander Schwarzman verzuimt de leiding te pakken. In rechtstreeks duel met Krijn ter Braake kwam de rus met voordeel uit de rozenburg en verkreeg een op het oog mooie aanval. Nadat Krijn ten onrechte halverwege afhaakte terwijl hij een remise forcing kon inzetten was de stand gewonnen voor Schwarzman. Echter, Krijn wist toch een lastig eindspel te bereiken. In een 5 om 3 blunderde de rus en Krijn was er als de kippen bij om de remise te pakken. Na afloop was het ongeloof bij Schwarzman en vooral bij Krijn van het gezicht af te lezen…
Andrew Tjon A Ong kan titelprolongatie op zijn buik schrijven. In een aanvallende partij leek er geen vuiltje aan de lucht voor Andrew, die in Cor Westerveld een taaie tegenstander trof. Na het plaatsen van een schijf op 22 probeerde Cor te omsingelen maar daar kwam niets van terecht. Winst lag bijna voor het oprapen maar een zeldzame fikse blunder maakte een einde aan de partij. Ook Alexei Domchev kan de titel vergeten. Bert Aalberts bezorgde Domchev een fikse kater in een partij waarin de litouwer het voordeel had verkregen na een flankspel partij. Aalberts, bekend om zijn taaie spel, had zeker nog remise kansen maar toen Domchev een lastig combinatie overzag met damgeven pakte hij zelfs de volle buit! De laatste 7 punter is Eduard Autar die fraai won van Gert Bosker. Bosker probeert altijd met aanvallend spel zijn tegenstander het zo moeilijk mogelijk te maken en had er al succes mee tegen Ndjofang maar was niet opgewassen tegen de combinatieve trukendoos van Autar. Van de UPDB deelnemers presteerde de sterkere spelers wisselend. Leo van der Laan maakte een blunder maar had de mazzel dat het nog remise was tegen Anton Schotanus. Erik Maijenburg speelde dramatisch tegen Henk Jonker en verloor kansloos. Peter Frans Koops deed het stukken beter en won met een leuk dammetje van Ennkthul Dondov, die helemaal uit Mongolië is overgekomen om deel te nemen! Verder wist UPDB voorzitter Harry Vredeveldt zijn eerste scalp te halen ten koste van René Nurmohamed. De jeugd van Boboli presteert redelijk met 3 punten voor Bolks, van Twillert en van der Mheen. Loosdrechternaar Jaap Langerak moet morgen en vrijdag aan de bak want heeft pas 2 punten. Morgen gaat het toernooi verder met “gehakt” dag, een dubbele ronde met bijna garantie voor blunders in de middagronde…

9 juli 2014...Schwarzman en ter Braake aan kop in Bobolitoernooi... door Erik Maijenburg

Alexander Schwarzman en Krijn ter Braake staan samen aan de leiding in het 3e Boboli toernooi. Beide spelers hebben na 3 ronde nog het volle pond en gaan woensdag onderling uitmaken wie voorlopig alleen de leiding pakt. Schwarzman won in de ochtendronde van Jan Terpstra, die het overigens niet trof met de loting. De sympathieke fries, die bij vele toernooien te vinden is trof s’middags Ndjofang. Tegen Schwarzman gaf Jan goed partij en miste hij zelfs een kansrijke voortzetting. Er was dan een onduidelijke stelling op het bord gekomen na een grote ruil maar bij analyse gaf Alexander aan dat de beste kansen wel voor Jan geweest zouden zijn. Na deze mogelijkheid te missen ging het langzaam bergafwaarts en nadat de rus een schijf won was het over en uit. In de middagronde werd door Alexander op fraaie wijze afgerekend met Jeroen Kos. Met goed positiespel hield Jeroen het lang vol totdat er een verrassend maar sterke damcombinatie op het bord werd getoverd. Jeroen brak ook wel door maar omdat Schwarzman veel te snel een 2e dam ging halen met een gewonnen eindspel gaf Kos het terecht op. Krijn ter Braake is de andere 6 punter. Jan Bazuin werd het nakijken gegeven in een partij met mooi laveerwerk. Krijn splitste de stand van Jan een beetje in 2en en omdat Jan zowel op zijn korte als op zijn lange vleugel een achtergebleven schijf had moest het wel fout gaan. Vervolgens was Erik Maijenburg de klos. In een hekstellingspartij dirigeerde de Woerdenaar zijn schijven naar de linkerkant en had Krijn een hek maar Erik het centrum. Met uiterst precies positiespel werd dit centrum kapot gespeeld en nadat Erik verzuimd had te ruilen of het centrum te versterken kwam er nog een kettingstelling bij en de DVSB’er werd vanaf dat moment weggespeeld. Er zijn 8 spelers met 5 punten waaronder titelverdediger Andrew Tjon A ong die in de ochtendronde zijn aanval beloonde tegen Frans Poorter en in de middagronde hetzelfde deed ten koste van Jacques Brouns. Van de 5 punters is de meeste verrassende naam Cor Westerveld. In de 3e ronde wist hij Aleksei Domchev in een bloedstollende partij af te stoppen. Aleksei stond lange tijd wat beter maar kreeg niets rond en zag tot zijn afgrijzen dat het voordeel verwaterde. Uiteindelijk werd er remise overeengekomen maar toen waren de beste kansen voor Westerveld en wellicht was hij iets te gretig met het accepteren van het aanbod. Andere spelers met 5 punten zijn leo van der Laan, Anton Schotanus, Gert Bosker, Bert Aalberts en Eduard Autar. Jean Marc Ndjofang speelt tot op heden een belabberd toernooi. De afrikaan lijkt al uitgeschakeld voor de titel nadat hij ook in ronde 2 niet kon winnen, ditmaal van de Russische jeugdspeelster Elena Kychkina. Elena had hier wel een blunder van de afrikaan voor nodig maar nu telt alleen de uitslag nog. In middagronde werd wel gehakt gemaakt van de arme Jan Terpstra. Van de UPDB spelers viel de prestatie op van Jochem van Twillert die een strakke partij in ronde 2 bekroond zag worden met een punt tegen Ayanikya Kychkina en Lennart Bolks hield Piet Schep netjes op remise. Woensdag gaat het toernooi weer verder met 1 ronde.

8 juli 2014...3e Boboli toernooi is begonnen!!!... door Erik Maijenburg

De kop is eraf! Vandaag is in Bunschoten de 3e editie van het Boboli toernooi van start gegaan. Waar Andrew Tjon A Ong de vorige 2 edities op zijn naam wist te schrijven zal het voor hem nu een heidens karwei worden dit te prolongeren. Met 4 grootmeesters en een keurkorps aan subtoppers is de concurrentie moordend en gaat het spannend worden wie aan het einde van de week met de eer gaat strijken. Even na elven nam toernooidirecteur Peter Frans Koops het woord en heette eenieder hartelijk welkom. In het bijzonder was dit voor ex-wereldkampioen Alexander Schwarzman en nummer 2 van de wereld Jean – Marc Ndjofang. Ook een woord van welkom was er voor de aspiranten die in dezelfde zaal strijden om het kampioenschap van Nederland en tickets voor het EK en WK, spanning alom dus. Om eenieder een fantastische week te kunnen bezorgen is er van speellocatie geruild en word er niet gespeeld in “En Passant” maar in “De Samenklank” even verderop. In deze ruime zaal zullen komende week ongetwijfeld topprestaties geleverd worden. Na het openingswoord werd de openingszet verricht aan het bord van Douwe Jonker. Douwe is net begonnen met dammen en mocht het opnemen tegen naamgenoot Douwe de Graaff. In deze partij liet Jonker zien dat hij aardig kan dammen en de puntjes zullen vanzelf wel komen ondanks dat deze partij nog verloren ging. Na de openingszet werden de klokken aangezet en het spektakel was begonnen. Tussen de partijen door en na afloop konden de dammers genieten van heerlijke broodjes en saté! De eerste verrassing van het toernooi was er een die er mocht zijn. Gert Bosker vocht in een aanvals - omsingelingspartij als een leeuw en Jean Marc Ndjofang had meer dan zijn handen vol. De omsingeling werd een aanval van Ndjofang maar Bosker zorgde met secuur positiespel ervoor dat zijn tegenstander het niet rond kreeg en zo mocht Bosker meer dan terecht een punt en de felicitaties in ontvangst nemen. Alexander Schwarzman won wel. Met solide aanvalsspel werd Martin Nederlof eerst naar de rand gedrukt en er vervolgens overheen. Ook Alexei Domchev wist te winnen tegen de altijd fanatieke Erik van de Weerdhof. Ooit sloeg Erik een remiseaanbod af van Domchev om vervolgens te verliezen maar zo dichtbij kwam hij nu niet. Na een opbouwfout in het middenspel werd hij gedwongen naar veld 29 en kwam er daarna niet meer aan te pas. Eduard Autar liet een punt liggen tegen Bert Aalberts. Autar kreeg niets cadeau en uiteindelijk werden de punten in een gelijkwaardige stand gedeeld. Van de subtoppers wist Krijn ter Braake te winnen van Ruph Bhwanabhiek maar dat kwam gelukkig tot stand. In een remisestand verliet Ruph de belangrijke lijn 4 36 en liep nog in een trucje. Paul Sier en Anton Schotanus lieten het bij wat speldenprikjes en Jeroen Kos wist een van de Russische jeugddeelneemsters Ksenia Nakhova te verslaan. Andrew Tjon A Ong en Peter Frans Koops deelde ook de punten. Van de overige UPDB deelnemers waren er een aantal van de plaatselijke damclub Boboli Bunschoten. Lennart Bolks, Jochem van Twillert, Douwe de Graaff en Huib Poort wonnen hun partijen en mogen morgen aan de bak. Daarnaast wonnen UPDB’ers Erik Maijenburg en Jaap Langerak ook.
Dinsdag gaat het toernooi verder met een dubbele ronde. 

2 juli 2014...Groot damspektakel in Bunschoten... door Peter Frans Koops

In de week van 7-12 juli zal er in Bunschoten-Spakenburg een groot damspektakel plaatsvinden. Allereerst zal de derde editie van het Open Boboli Damtoernooi worden afgewerkt. Dit zomertoernooi is inclusief 12 Barnsteentoernooien het 15de toernooi dat georganiseerd wordt. Hoofdsponsor Boboli heeft er weer voor gezorgd dat alle voorwaarden om een mooi toernooi neer te zetten aanwezig zijn. Naast de hoofdsponsor zullen er subklassementen zijn die genoemd zijn naar andere enthousiaste geldschieters. De firma’s Kaaieman en Fishpartners hebben naast Everloo accountancy en belastingadvies hun naam verbonden aan deze ratingklassementen. De organisatie heeft naast een aantal grootmeesters een deelnemersveld van gevarieerde speelsterkte. Voor elke categorie zijn er leuke geldprijzen te winnen. Ex-wereldkampioen Alexander Schwarzmann is ook weer van de partij, ook zal er een Russische delegatie uit Jakoetsk van de partij zijn. Natuurlijk doen er ook weer een groot aantal leden van damclub Boboli Bunschoten mee. Naast het internationale toernooi zal ook het Nederlands Kampioenschap jongens aspiranten en het NK meisjes junioren worden afgewerkt. Met dit gegeven zal Bunschoten het theater zijn van veel sportiviteit en verbroedering. Daar de spelersgroep te groot is voor een aanvaardbare setting zal er dit keer uitgeweken worden naar gebouw de Samenklank zodat de spelers in alle ruimte en rust hun partijen kunnen afwerken. U bent hartelijk welkom om een kijkje te komen nemen om spelers van vele nationaliteiten en leeftijden te bewonderen.

17 juli 2013... Impressies van het 2e Bobolitoernooi... door Peter Frans Koops

Wederom is er een mooi toernooi neergezet door spelers en organisatie van het 2e Boboli toernooi. Hoewel de aangekondigde delegatie uit Mongolië wegbleef door visum problematiek was er toch sprake van een internationaal karakter. Met een sterke Rus en Afrikaan was ook Hongarije vertegenwoordigd in de persoon van Rindert Huisman. Het weer was de eerste twee dagen erg slecht, om te dammen wel te verstaan. De temperaturen liepen op en menig zweetdruppeltje moest worden afgeveegd. Fijn was ook dat er een grote groep spelers van de eigen vereniging meedeed en dat de jonge organisatoren ervoor zorgde dat alles vlekkeloos verliep. Daar waar problemen oprezen werden ze ter plekke opgelost. In Andrew Tjon A Ong had het toernooi een prima toernooiwinnaar. Hij speelt op het scherpst van de snede en gaat tot het uiterste voor wat betreft het toepassen van de spelregels. Schitterend hoogtepunt was zijn winst op Schwartzman. Ook konden een aantal prijzen worden uitgereikt aan Boboli spelers. Dit is altijd goed voor de motivatie. Veel tevreden geluiden en gezichten waren er te zien en de sfeer tijdens het slotbuffet was opperbest. Velen lieten weten volgend jaar weer te willen meedoen. De voorbereidingen kunnen alvast beginnen voor de enthousiaste organisatie om van de editie in 2014 ook weer een succes te maken. Maar zonder deelnemers zal dat niet gaan. Iets wat u zelf in de hand hebt.
P.F. Koops
Een tevreden deelnemer-organisator

13 juli 2013... Tjon A Ong damde ijzersterk... door Harry de Waard

Hij zal het wel eens knap moeilijk krijgen tijdens het 2e Bobolidamtoernooi, werd door insiders ge-zegd. Vorig jaar werd met groot machtsvertoon de 1e editie op zijn naam gezet, maar nu schoven oud wereldkampioen Alexander Schwarzman en WK-ganger Kouomou Leopold Kouogueu uit Kameroen, beiden internationaal grootmeester, ook een potje mee. Schwarzman werd daarbij als de gedoodverfde favoriet voor de eindzege bestempeld. Toch lukte het Andrew Tjon A Ong wederom om toernooiwinnaar te worden en de Moskoviet achter zich te houden. De basis voor de eindzege werd gelegd in zijn onderlinge treffen met Schwarzman in de 4e ronde die uiteindelijk in een sensationele overwinning werd omgezet. Tjon A Ong: “Na een gemakkelijke opening kon ik een met veel geduld langzaam maar zeker grote tijdswinst opbouwen, die op een gegeven moment naar bijna een uur opliep. In het middenspel kreeg Schwarzman centrum-overwicht en ging er nog eens goed voor zitten. ”Tijd om wat tegengas te geven om niet onder de voet te worden gelopen. Met gemene speldenprikjes wist ik zijn spel zodanig op te houden, dat het hem steeds meer tijd ging kosten. De lichte combinaties waren niet genoeg om iemand van het kaliber Schwarzman beentje te lichten, maar wel goed genoeg om hem flink te laten zweten.” Met nog minder dan 2 minuten op de klok voor 13 zetten en de toernooiwinnaar zelf nog meer dan 40 minuten kwam de Moskoviet voor een belangrijke keuze te staan. Tjon A Ong had met 2 fraaie zetten achter elkaar een stelling op het bord geforceerd, die hij moeiteloos naar remise zou kunnen schuiven. Door een ijzersterke voortzetting was Schwarzman zichtbaar verrast en raakte hij daarna het spoor bijster: een wanhoopszet volgde. Tjon A Ong kon zijn ogen niet geloven: “Eerst even een seconde gekeken of het echt geen lokzet was”, om vervolgens hardhandig toe te slaan. Schwarzman besefte dat hij op dat moment misschien wel de grootste blunder uit zijn damcarriëre had gemaakt. Toernooidirecteur Peter-Frans Koops kon weer terugzien op een geslaagd evenement en was van 2 kanten blij. Niet alleen hij met zijn mannen van damclub Boboli hebben 54 dammers een onvergetelijke damweek bezorgd, maar met zoonlief Huibert werden zij – naast de toernooiwinnaar- ook nog eens de beste UPDB’ers.

12 juli 2013... TJON A ONG WAARDIG KAMPIOEN IN BUNSCHOTEN... door Erik Maijenburg

Voordat de laatste ronde begon bleek er toch een theoretische mogelijkheid te zijn dat Andrew zijn titel niet prolongeerde, dan had Schwarzman moeten verliezen van Bhawanibhiek en Tjon A Ong van de Jager. Het was alleen theorie want de eindzege stond wel vast. Tjon A Ong speelde als een grootmeester en pakte zijn 2e titel op rij. Edwin de Jager, die het mocht opnemen in de laatste ronde tegen de kampioen vermeed alle spanningen. Andrew deed dit ook omdat hij binnenkort alweer in Polen aan een toernooi deelneemt. Na 41 zetten werd remise overeengekomen en mocht Andrew definitief de felicitaties in ontvangst nemen. Op de 2e plaats eindigde Alexander Schwarzman. De gedoodverfde favoriet kon deze rol niet waarmaken en er zat voor hem niet meer in. In de laatste ronde werd er nog wel gewonnen van Ruph Bhawanibhiek. In een klassieke partij kreeg Ruph gauw problemen op zijn lange vleugel, waar te veel materiaal stond en de kroonschijf node werd gemist. Op de korte vleugel brak Schwarzman uiteindelijk door en met een aardige 6 klapper maakte hij het in stijl uit. De 3e plaats werd opgeëist door Leopold Kouogueu. De Afrikaan won zijn partij van Peter Frans Koops. In een hekstellingspartij kwam de toernooidirecteur gauw vast te staan. Al gauw werd de hekstelling een kettingstelling en Koops had zware problemen. Uiteindelijk werd alles weer verbroken door Leopold maar de stand van Koops was duidelijk minder en het doek viel dan helaas ook snel. De 4e en 5e plaats waren er voor Edwin de Jager en Krijn ter Braake. Edwin is knap teruggekomen in het toernooi na een misser in de eerste ronde. Ook Krijn had een moeilijke start maar haalde toch +3. De beste UPDB speler werd verrassend Huibert Koops. Met een +2 score en een 10e plaats heeft Huibert het prima gedaan en mag Bunschoten trots op hem zijn. Huibert had dinsdag nog 2 nullen opgelopen maar wist in het vervolg toch nog een hoop punten te pakken wat hem ook de 2e plaats opleverde in het Everloo klassement. Erik Maijenburg werd 12e met een verdienstelijke +2 score. De Woerdenaar had net als Huibert een offday op dinsdag maar kwam met 7 uit 4 partijen sterk terug. Vandaag wist Erik bijna te winnen van naamgenoot Erik van de Weerdhof. Laatst genoemde kwam na een blunder (of bijna geforceerde 3 om 2 naar dam) goed weg omdat het eindspel waarschijnlijk niet te winnen was. Bunschoten zal ook trots zijn op Alexander van der Mheen. Alexander liet zien erg vooruit te gaan met zijn spel en dat leverde hem dan ook een meer dan verdiende 1e plek in het Fishpartners Klassement! Tijdens de prijsuitreiking werden de broodnodige sponsors bedankt voor hun inzet! Zonder hun en de vele vrijwilligers die meegeholpen hebben met het toernooi kan het immers niet gehouden worden, daarvoor hulde! Na afloop genoot eenieder nog van de heerlijke vis en andere lekkernijen en werd alweer vooruit gekeken naar volgend jaar. De grote vraag is wie Andrew Tjon A Ong van zijn 3e titel kan afhalen...

11juli 2013... ANDREW TJON A ONG PROLONGEERT TITEL!... door Erik Maijenburg

Met groot machtsvertoon heeft Andrew Tjon A Ong het 2e Bobolitoernooi op zijn naam geschreven. De topdammer uit Maarssen heeft met ingang van de laatste ronde 2 punten voorsprong op zijn naaste concurrenten maar is vanwege zijn tegenstandersrating niet meer in te halen.
Andrew begon wederom sterk vandaag. In een aparte partij gaf Tjon A Ong geen krimp tegen Kouogueu die alleen iets had aan een winstpartij. De opening is relatief bekend en vaak gespeeld. Het leek klassiek te worden maar Andrew maakte het terecht zichzelf niet al te moeilijk. Vervolgens bouwde Afrikaan een stand geschikt voor half open klassiek maar er was geen centrum om te omsingelen. Na wat ruilen hier en daar kon de Kouogueu wel doorbreken, maar dat was wel vrij duur waarna remise overeen gekomen werd. In de middagronde werd Erik van de Weerdhof verslagen, een topprestatie want in de ochtendronde had Erik er voor gezorgd dat Schwarzman definitief was uitgeschakeld. De rus miste de winst en Van de Weerdhof gaf de remise niet meer weg. Tussen Andrew en Erik verliep het anders. Andrew zette zijn opponent zwaar onder druk. Van de Weerdhof ging wederom vol voor een punt en ruilde het een en ander snel af. Dit ging behoorlijk ten koste van zijn positie. Steeds verder kwam Erik in het nauw en toen Andrew een omsingeling startte brak uiteindelijk het verzet. In een “Podkowa” moest Erik een doorbraak toestaan en opgeven.
De grootmeesters spelen voor 2 en 3 plaats. Schwarzman stelde dus teleur met in de ochtendronde remise maar in de middagronde kreeg hij een hekstelling in de schoot geworpen van Nederlof, die nog moedig tegenstribbelde maar kansloos was.
Kouogueu moest winnen maar de zoveelste verrassing werd een feit. Ruph Bhwanibhiek sleepte er een remise uit. In klassiek probeerde Ruph zich te verdedigen wat hem goed afging. Ondanks dat de lange vleugel volgepropt stond kon de Afrikaan er niets mee. Na wat ruilen ging de partij over in een wildwest partij en uiteindelijk kwam Ruph een schijf achter. Er was echter genoeg compensatie en de schijf moest zelfs teruggegeven worden. Vervolgens braken beide spelers door maar meer dan een voordelig eindspel zat er niet in. Voor de overige UPDB/Boboli spelers verliep de dag erg wisselend. Laura Timmerman raakte door 1 remise en een nederlaag het zicht op een goede eindklassering kwijt. Vooral de manier waarop ze van Linda Schnieders verloor kwam hard aan. Een goede drukstand was er op het bord maar ze miste een niet al te moeilijk zetje. Erik Maijenburg deed juist het tegenovergestelde. Hij herstelde prima van de off-day van dinsdag en won nu 3x op rij. Vandaag ging Ganeshie er pas laat af na taai verzet maar in de middagronde profiteerde Erik optimaal van een grafzet van Bosker die na een aantal zetten later in een fuik liep. Het middagduel tussen Willem Bor en Peter Frans Koops was ook een knaller. In een hekstellingpartij liet Willem wederom zien dat hij een specialist erin is. Echter, op het moment dat Koops echt in de problemen zat liep Bor in een dammetje. Het geluk was echter bij Bor aan zijn zeide want Koops had een winnende stand maar geen tijd meer en liet het remise lopen. Bor won overigens in de ochtendronde van Briedé met een laatste truc. Peter Frans Koops had gewonnen van Jaap van Hierden Leo van der Laan verloor van Moraal en is na de remise tegen Rozenboom uitgespeeld. Dat zelfde geldt voor Meijler die van Rozeboom in een kansrijke stand verloor door een zetje. In de middag kwam er een te laat herstel tegen Mondria. Gerhard de Graaf speelt ook sterk en speelde 2x remise tegen Bruins en Westerveld. Vooral de laatste is netjes, omdat zijn tegenstander lid is van Ereklasser Volendam! Huibert Koops deed ook goede zaken met een remise en winst partij. De overige uitslagen zijn te zien op www.damclubbunschoten.nl

10 juli 2013... ANDREW TJON A ONG STUNT IN BUNSCHOTEN... door Erik Maijenburg

In de 4e ronde van het bobolitoernooi in Bunschoten heeft Andrew Tjon A Ong voor een daverende verrassing gezorgd door 2-voudig ex-wereldkampioen Alexander Schwarzman te verslaan! Uiteindelijk blunderde de moegestreden rus maar deze fout kwam tot stand na enorme druk van Tjon A Ong. De partij begon rustig. Alexander wilde aanvallen en opende 33-29. Andrew ging er niet op in en speelde op safe. Echter op de 3e zet had hij zijn opponent toch een beetje verrast. Met een snelle ruil naar veld 24 dacht Schwarzman theoretische kansen te hebben. Alles werd naar rechts geschoven alleen op het moment dat de grootmeester dacht de aanval op schijf 24 in te kunnen zetten kwam er een meesterzet van Andrew! De aanval was minimaal 2 zetten vertraagd. Deze verrassing zorgde al voor veel tijdsverbruik en zo ging het de hele partij verder. De aanval die Schwarzman in wilde zetten kon maar niet beginnen want steeds had Andrew er wel een combinatie ingebouwd. De rus kwam er maar niet uit en dat zorgde uiteindelijk voor grote tijdnood. Schwarzmann moest 18 zetten produceren in 2 minuten en dat bleek teveel van het goede. In een poging een remisecombinatie en klassiek te vermijden liep Schwarzman achter een schijf, maar dit was een grove blunder, een 2 om 3 naar dam. Andrew kon zijn ogen niet geloven, greep zijn kans en Schwarzman capituleerde! Ook een prestatie van formaat werd er geleverd door Erik van de Weerdhof, die remiseerde met Leopold Kouogueu. Van de Weerdhof speelde een rustige opening en na wat ruiltjes leek het erop dat het klassiek zou gaan worden. Echter, op het moment dat de kans er was ruilde Erik het een en ander af waardoor er maar niets bereikt werd door de Afrikaan. Van klassiek kwam zeker niets meer terecht dus besloot Kouogueu maar te gaan aanvallen maar dat mocht geen naam hebben. Na 43 werd remise overeengekomen, en dat in een licht voordelige stand voor Erik. In de suptob 6 spelers met 2 punten achterstand nu op Andrew. In deze groep vestigde zich vandaag verrassend Martin Nederlof, die Gert Bosker wist te verslaan! In een kellervariant week Martin wat af van de theorie. Een aanval/omsingelinspartij volgde waarin Martin mocht aanvallen. De aanval leek niet door te slaan totdat Martin naar veld 36 mocht ruilen. Gert moet ongetwijfeld gedacht hebben deze schijf tegen te kunnen houden, maar het tegendeel was waar. De schijf op 36 werd afgestopt, maar i.p.v. een doorbraak kreeg hij een zetje om de oren. Einde verhaal. Laura Timmerman hield knap stand tegen Krijn ter Braake. In een theoretische opening pakt Laura de aanval. De omsingeling die Krijn inzette werd nooit echt gevaarlijk totdat Laura na veel ruilen teruggedrongen werd. Met wat kunst en vliegwerk bleef ze uiteindelijk verdiend overeind. De overige UPDB spelers waren redelijk succesvol. Willem Bor en Alexander van der Mheen deden elkaar geen pijn en deelde de punten. Peter Frans Koops en Huibert Koops moesten hard werken maar wonnen beide van respectievelijk Henk Jonker en Huib Poort. Gerhard de Graaf was overduidelijk clubgenoot Douwe de Graaf te slim af. Peter Meijler pakte een aanval en won gedecideerd van Gerrit Roeterdink. Een bord naast hem had Erik Maijenburg zijn omsingeling gauw rond tegen Anne Wouda. Rene Runhaar gaat door met scoren en maakte remise tegen Jan Vesters. Jammer was de nederlaag van Ton van der Ploeg, die safe speelde maar toch een combinatie overzag tegen Cor de Kruijff. Morgen is het bijltjes dag, een specialiteit van Andrew Tjon A Ong. Met een dubbele ronde zal het naar verwachting in de middagronde wel wat blundertjes gaan regenen. In de ochtendronde staat de kraker Tjon A Ong – Kouogueu op het programma! Genoeg te beleven dus in Denksportcentrum “En Passant”.

9 juli 2013... NOG 4 KOPLOPERS NA 3 RONDEN IN BUNSCHOTEN... door Erik Maijenburg

Na 3 speelrondes zijn er nog maar 4 spelers die de maximale score hebben. Alexander Schwarzman, Andrew Tjon a Ong, Leopold Kouoqueu en Erik van de Weerdhof. Door de oplopende temperaturen in het speellokaal kwam de ene speler wat makkelijker aan de punten dan de andere. Alexander Schwarzman beëindigde de dag met een 4-0 tegen de familie Koops maar die overwinningen kwamen niet zonder “slag of stoot” tot stand. Huibert ging in eerste instantie in op de Keller opening maar week met enkele handige ruiltjes gauw af. Om een kortevleugelopsluiting te voorkomen moest Huibert een uitruil naar veld 36 nemen. Een spannende strijd volgde waarin het wel even duurde voordat Alexander beslissend voordeel had. In de middagronde kwam Peter Frans wel erg dichtbij een sensatie tegen Alexander. Vanaf de opening ging de toernooidirecteur de spanningen zoveel mogelijk uit de weg. Door af en toe wat te ruilen voorkwam hij dat de rus echt gevaarlijk kon worden. Pas op het einde van de partij leek Alexander het voor elkaar te hebben. De randschijven 36 en 26 waren geïsoleerd en uiteindelijk capituleerde Peter Frans, ondanks dat hij volgens de Rus nog een remise kans had gemist. Andrew Tjon A Ong moest vooral in de middagronde hard werken voor de punten. In de ochtend werd nog combinatief gewonnen van Lammert Korlaar maar Peter Moraal bood heel wat meer verzet. Andrew wist na lang werken wel een schijf te winnen maar kwam desondanks in een remise-eindspel terecht. Andrew bleef echter doorspelen en maakte handig gebruik van het reglement. Beide spelers krijgen voor het eindspel er geen tijd bij en de vlag van Moraal viel als eerste. Erg sportief was de actie niet maar wellicht had Moraal de remise kunnen claimen door 3x dezelfde stand op het bord te krijgen. De Afrikaan Kouogueu had minder tijd nodig voor de punten. Tegen Klaas Mondria kwam er klassiek op het bord met een hangende schijf op 46. Klaas werd langzamerhand opgesloten en moest een schijf prijs geven en kwam er niet meer aan te pas. Tegen Jaap van Hierden sr. wilde Kouogueu aanvallen maar het kwam er door wat ruilen niet van. Omdat ook Jaap een hangende schijf had werd er klassiek van gemaakt. De Afrikaan nam de vleugels onder controle en nadat Jaap gedwongen was naar kerkhof te ruilen kon hij eerst een schijf inleveren en daarna de partij. Ook Erik van de Weerdhof doet goed mee. Ondanks dat hij in de ochtendronde wat later kwam werd Ronald Wisse eenvoudig aan de kant gezet. In een laveeropening speelde Erik rustig en wachtte de fouten van Wisse af. Grote fouten waren dat niet maar omdat Wisse de randen ging opzoeken kwam er een overmacht te staan in het centrum. Na wat ruilen gaf Wisse uiteindelijk in een 9 om 9 al op omdat zijn positie hopeloos was. In de middagronde kreeg hij de winst in de schoot geworpen. Door een 2 om 3 naar dam kon Alexander van der Mheen, die het totdat moment uitstekend deed gelijk opgeven. Zonde want in de ochtendronde had Alexander nog knap gewonnen van Cor de Kruijff. De overige UPDB spelers hadden wisselende resultaten. Knap was de remise van Willem Bor op Krijn ter Braake. De strategie van ter Braake mislukte volledig en Bor wist nog bijna te winnen. S’ochtends kreeg hij zo een schijf cadeau van Ratan Ganeshi. Leo van der Laan wist eerst met een schijf meer niet te winnen van Anne Wouda maar won s’middags wel van jarige job Lucas Veldhuizen, die nog wel een mooi gesigneerd boek kreeg van Schwarzman. Erik Maijenburg beleefde een offday. Eerst werd er na een hopeloze opening niets bereikt tegen Joop Briedé om vervolgens in de middagronde eerst een winnende aanval te verspelen tegen Klaas Mondria. Het vervolg was voor Klaas en de symphatieke fries bood in gewonnen stand remise aan! Erik weigerde resoluut en liep vervolgens in een Coupe Napoleon en kon direct opgeven. Peter Meijler behaald 2 remises tegen respectievelijk Rindert Huisman en Ratan Ganeshie. Vooral tegen Ganeshie werden de nodige open kansen gemist. Frits Stuger baalde na een geweldige blunder tegen Rene Runhaar. Frits dacht te combineren maar er klopt geen hout van. Met 2 stukken minder was hij kansloos en zo heeft Rene al meer punten als vorig jaar, een leuke opsteker dus voor hem! Verder kwam Laura Timmerman met geluk aan 2 punten tegen Harry Vredeveldt en won ze in de middagronde van Ronald Wisse. Voor morgen staan er interessante partijen op het menu.
Met Schwarzman – Tjon A Ong en Erik van de Weerdhof – Kouogueu op het programma gaat het leuk worden in Denksportcentrum “En Passant”

8 juli 2013... 2E BOBOLITOERNOOI IS BEGONNEN!!! door Erik Maijenburg

Met Alexander Schwarzman als grote favoriet is vandaag het 2e bobolitoernooi in Bunschoten van start gegaan. Tussen 10.00 en 10.30 verzamelde uiteindelijk 54 deelnemers in Denksportcentrum “En Passant” om uit te maken wie het toernooi gaat winnen maar vooral om er een gezellige damweek van te maken. Iets na half 11 hield toernooidirecteur Peter Frans Koops een welkomsttoespraak. Uiteraard was er een speciaal welkom voor Alexander Schwarzman. De 2-voudig ex-wereldkampioen zal concurrentie krijgen van een andere grootmeester namelijk: Kouomou Leopold Kouogueu uit Kameroen. De afrikaan is onder de grootmeesters voor de meeste een wat mindere bekende maar hij wist in 2005 tijdens het zomertoernooi van Brunssum Schwarzman te verslaan, dus er zal zeker vuurwerk van zijn bord te zien zijn! Nadat arbiter Lennart Bolks wat regels en huishoudelijke reglementen verteld had kon het toernooi van start gaan. Leo van der Laan had het niet getroffen met zijn loting tegen Schwarzman. Vol goede moed ging Leo echter de uitdaging aan en kwam de opening redelijk goed door. Echter naarmate de partij vorderde verloor hij de grip op de stand en kwam steeds meer in een houdgreep te staan. De houdgreep bleek dodelijk en nadat Leo geen goede zetten meer had gaf hij op. Ook Kouogueu kwam tot winst, zijn slachtoffer was Peter Meijler. In een onvoltooide hekstelling had Peter het moeilijk maar had wel remisekansen. Na een forse fout waren die echter snel verkeken en kon hij capituleren. Titelverdediger Andrew Tjon A ong is ook weer van de partij. Ondanks een uitstekende vorm zal het moeilijk worden voor hem om zijn titel succesvol te verdedigen. Gelukkig had ook Andrew een goede start met een overwinning op Gert Bosker. In een onregelmatige keller-variant kwam Bosker in een kortevleugelopsluiting terecht. Hij wist zich hier uit te ruilen waarna een complexe stand op het bord bleef staan. Bosker kwam er niet uit en onder grote tijdsdruk verloor hij het overzicht. Andrew won geforceerd een schijf en de partij. Podiumkansen zijn er ook zeker voor Ruph Bhawanibhiek en Krijn ter Braake. Beide vochten gelijk een onderling duel uit waarin Ruph met een schijf werd opgedrongen naar randveld 15. Krijn kreeg de controle over veld 27 en de randschijf van Ruph werd zwak. Vermoedelijk heeft Krijn de winst ergens gemist want na een offer wist Bhawanibhiek te ontsnappen. Toernooidirecteur Peter Frans Koops wist te winnen van Edwin de Jager, maar vraag niet hoe. Na een mooie opening van Edwin drukte hij gaandeweg Peter Frans naar de rand en er eigenlijk ook over totdat de Jager even mooi wilde winnen. De winstvariant bleek een enorme blunder en na een 1 om 4! kon hij opgeven. Ook andere Boboli Bunschoten spelers kwamen tot winst. Lucas Veldhuizen wist in een duel tussen de jongste en oudste deelnemer met een 2 om 5 naar dam toe te slaan tegen Piet Schuurman. Lammert Korlaar versloeg in klassiek Gerrit Roeterdink en Huibert Koops pleegde broedermoord door clubgenoot Anne Wouda beentje te lichten. Douwe de Graaff kon zijn geluk niet op toen hij doorbrak tegen UPDB voorzitter Harry Vredeveldt. Harry probeerde het nog lang maar het mocht niet baten en Alexander van der Mheen kon vroeg Erik Maijenburg en Willem Bor gezelschap houden nadat hij Rene Nurmohamed compleet had overspeeld. Maijenburg en Bor vonden het te warm om te dammen en hadden binnen 25 minuten de punten gedeeld. Uitslagen en standen zijn zowel hieronder als op www.damclubbunschoten.nl te vinden. Hier kunt u ook de partijen naspelen. 

3 juni 2013... Vrijkaartje Dammen op de Dijk... door Peter Frans Koops

Net als vorig jaar ontvangt iedere deelnemer een vrijkaartje voor het meedoen 27 juli met het toernooi Dammen op de Dijk. Zie voor meer informatie de website www.dammenopdedijk.nl

12 december 2012... Website 2e Bobolitoernooi in de lucht... door Peter Frans Koops

De organisatie heeft besloten het prijzengeld te verhogen met 900 EURO. Dit zal worden verdeeld over de plaatsen 1, 2 en 3 van de eindrangschikking! De prijzen van de ratingklassementen zijn ongewijzigd ten opzichte van de oorspronkelijke indeling. Zie de rubriek informatie voor de details.

27 juli 2012... Impressies van het 1e Bobolitoernooi... door Peter Frans Koops

Na ruim twee weken is het goed om nog geheel volgens traditie een laatste paar gedachten over het 1e Bobolitoernooi aan het papier toe te vertrouwen. Liggend aan het strand in Zandvoort is daar nu gelegenheid genoeg voor, want door de beslommeringen en rijke ervaringen in het toernooi in Polen, welke meteen na Boboli werd gespeeld had ik nog niet de motivatie en tijd genomen om wat te schrijven. Maar gelukkig was daar weer Harry de Waard die al veel moois heeft opgeschreven over de sfeer, ambiance en resultaten van de damweek. Een week die voor velen gecombineerd werd met een vakantie in Bunschoten. Vele Bed&Breakfast ondernemers, hotels, pensions en zelfs de rietboerderij te Eemdijk functioneerden als verblijfplaats voor de spelers. Zo wordt Bunschoten op de kaart gezet en wordt de citymarketing, om maar eens een controversieel dossier te noemen, door de damclub in praktijk gebracht. Opvallend was ditmaal dat er een groot aantal nieuwe deelnemers waren, naast de vele oude vertrouwde gezichten. Ook het aantal eigen mensen van damclub Boboli was noemenswaardig al kan het nog veel hoger. In een ontspannen atmosfeer had de hoofdsponsor Richard Hop van Boboli, waarna later tijdens het toernooi van de heerlijke producten van Boboli kon worden genoten. De inwendige mens kwam niets tekort en het was fijn om veel tevreden gezichten te zien. In Andrew Tjon A Ong had het toernooi een goede en terechte winnaar. Samen met ondergetekende heeft hij alle 12 Barnsteentoernooien gespeeld. De eindzege is hem dan ook van harte gegund en na een week met Andrew te hebben opgetrokken bij het Polska Gra Open 2012 weet ik dat training, voorbereiding en een gezonde levensstijl de ingredienten zijn voor een positieve uitstraling op de resultaten, al vond ik het persoonlijk wel weer bevredigend dat Tjon A Ong in Polen niet verder kwam dan remise tegen mij, maar dit terzijde. De organisatie kan terugzien op een geslaagd evenement, welke door het harde werk van de vele vrijwilligers, barpersoneel en organisatie mede tot stand is gekomen. Voor de enthousiaste deelnemers dus alle hulde en dank en wellicht tot ziens op de 2e editie van het Boboli toernooi op 8-12 juli 2013.

Peter Frans Koops, een tevreden deelnemer-organisator

13 juli 2012... Geslaagd damtoernooi behoort weer tot het verleden... door Harry de Waard

Het zit er weer op. Op de slotdag van het 1e Boboli damtoernooi was bij iedereen duidelijk van de gezichten af te lezen dat het – evenals in voorgaande jaren - een geslaagd damevenement was.  5 dagen lang gezelligheid, maar ook serieus dammen. Geen toernooi met internationale meesters en/of grootmeesters, die vaak met het prijzengeld en de eer gingen strijken. Nee, gewoon een vijftig tal dammers, velen uit de regio, die nu eens voor het prijzengeld knokten. Want knokken dat was het, ja soms 2 partijen op een dag. Een loodzware klus, waarbij de spanningen en warmte in de speelzaal soms tot grote hoogte opliep.
Andrew Tjon A Ong, hij heeft alle edities meegedaan, was op de voorlaatste dag al zeker van de eindzege. Hij kon door de naaste konkurrentie niet meer ingehaald worden. Op de laatste speeldag mocht hij de degens kruisen met Erik van de Weerdhof. Zijn partij was niet veel bijzonders. Eentje om snel te vergeten. Het werd een vlakke partij waarbij niemand op enig moment noemenswaardig voordeel heeft weten te krijgen. Van de Weerdhof nam in het middenspel een grote 4x4 ruil in de veronderstelling dat hij er beter van zou worden, maar de 7 om 7 overgebleven stand was nog steeds gewoon remise.
Naast het publiek – was er ook belangstelling van Radio 1. Zij sloegen de hele ochtend in het denksportcentrum En Passant – soms met argusogen – gade hoe de dammers zich presenteerden. Er zijn enkele interviews afgenomen die te beluisteren zijn op http://radioplayer.omroep.nl/radio1/
Een 2e plek was weggelegd voor Ruph Bhawanibhiek, die door een partijzege op DVSB’er Alex ketelaars één puntje minder scoorde dan de toernooiwinnaar. Naast toernooiwinnaar kan clubgenoot Harry de Waard ook terugzien op een goed gespeeld toernooi. Met slechts 2 punten achterstand op de toernooiwinnaar finishte hij als vijfde.  Hij bereikte dit resultaat door in de slotronde Gerwin Mollink in het eindspel af te troeven. DVSB’er Leo van der Laan herstelde zich van de 2 nederlagen van de vorige speeldag. Nu versloeg hij clubgenoot Erik Maijenburg in een pure klassieker. Overigens waren er een aantal “clubderby’s. Zo moest Bunschoter Alex v.d. Mheen buigen voor Douwe de Graaf.
In de strijd om de hoogst genoteerde Loosdrecht dammer probeerde Ad Vreeswijk via omsingelsspel good old Piet Schuurman in de problemen te brengen. De Loosdrechter loste routineus de problemen op en kwam zelfs iets beter te staan, waarna de preses het remisevoorstel op de 40e zet wel moest accepteren. Hierdoor werd debijna 80-jarige Schuurman - met dank aan het systeem van weerstandspunten - deze keer de hoogst geplaatste Loosdrechter. Een 3e Loosdrechtspeler, René Runhaar, werd rode lantaarndrager. De grote motor achter het geheel, Peter-Frans Koops, moest in de slotsessie het onderspit delven tegen Krijn ter Braake. Maar deze enthousiaste Bunschoter heeft assistentie van veel jeugdspelers, die zich voor alles inzetten tijdens het toernooi. Neem Lennart Bolks, een jeugdig talent die zich al heeft gekwalificeerd als KNDB-arbiter. Maar ook op het dambord zelf spreekt hij een woordje mee. In de slotronde wist hij René Nurmohamed te verslaan. Door een zetje kreeg hij zo maar 2 schijven in de schoot geworpen. Natuurlijk einde verhaal. Maar ook Anne Wouda mag niet vergeten worden. Een andere jeugdige dammer uit eigen kweek, die zich volledig heeft ontfermd over het invoeren van alle partijen in de pc. Toch een hele klus, die dagelijks werd gedaan. Hij remiseerde op de slotdag met Gerrit van Maanen. Maar zo zijn er nog meerdere jonge Bunschoter dammers te noemen. Neem Jochem van Twillert. Dit aanstromend talent heeft het in zijn vingers en is een belofte voor de toekomst. Hij heeft gevoel voor positie en kan terugzien op een goed gespeeld toernooi. Maar ook Lucas Veldhuizen, de benjamin van het toernooi, die de afgelopen week zijn 13e verjaardag vierde. Met een puntendeling op de ervaren Ronald Wisse heeft ook deze knaap bewezen gemakkelijk in het Bobolitoernooi mee te kunnen komen.

12 juli 2012... Andrew Tjon A Ong nu al toernooiwinnaar... door Harry de Waard
Door op de voorlaatste speeldag van het Bobolidamtoernooi weer 2 winstpartijen naar zich toe te trekken is Andrew Tjon A Ong nu al verzekerd van de eindoverwinning. In de laatste ronde mag hij de degens kruisen met Erik van de Weerdhof, die 2e staat met een achterstand van 2 punten. Maar ook al zou de koploper deze partij verliezen dan nog zal het digitale brein de ADG’er als toernooi-winnaar aanwijzen vanwege een betere tegenrating. Ook in de 5e en 6e ronde was Tjon A Ong weer heer en meester op het bord. In de ochtendronde versloeg hij Leo van der Laan, die op dat moment 2e stond in het klassement. Van meet af aan ging hij in de aanval waardoor de Maarssenaar steeds meer greep op de stelling kreeg. In het late middenspel meende de DVSB’er onder de druk uit te komen, maar kwam er snel achter dat deze positiezet ook verhinderd was. De Baarnse dammer moest daarom een schijf inleveren en was verder kansloos. Een rondje verder speelde tegenstander Jharap zijn favoriete randspel, maar ging later toch tot de aanval over. Een ambitieus doorbraak schema had hij in gedachte maar Tjon A Ong had een fraaie weerlegging. Jharap had de keuze uit 2 schijven verlies of 3 schijven achter met een doorbraak. Die overmacht bleek even later veel te groot. UPDB’er Alex Ketelaars heeft evenveel punten (9) als v.d. Weerdhof. Eerst bond hij Michel Hendriksen aan zijn zegekar en even later troefde hij clubgenoot Leo van der Laan af met een doorbraakfinesse. De Baarnse dammer kukelde door deze 2 nederlagen van vandaag van de 2e naar de 14e plek in het klassement. Ook Harry de Waard voegde zich bij de “top tien.” Eerst gaf hij Erik Maijenburg het nakijken die zich (toch nog) vergaloppeerde in het eindspel, terwijl de ADG’er in de middagronde remiseerde met Jaap van Hierden Sr. Hetzelfde scoorde ook Peter-Frans Koops die een mooie damdag beleefde. Clubgenoot en de hard werkende mede organisator Anne Wouda werd afgetroefd in het flankspel, terwijl Jan Vesters in hetzelfde spelsoort daarna het nakijken had. Titelverdediger Alex van Prinsenbeek trok weer een beetje bij door eveneens 2 partijzeges te laten aantekenen. Toch presteert de noorderling – met een 12e plek – beneden zijn kunnen. Ook al was het tropisch warm in de speelzaal, toch werd er op de voorlaatste speeldag nog fel gestreden om de punten. Ex NDG’er Cees Kentie, de sympathieke en altijd taai spelende huisarts in ruste, had geen kind aan Hans Luchies die positioneel volledig aan de kant werd gezet. Van de overige UPDB’ers wist Erik Maijenburg het initiatief naar zich toe te trekken in een flankcentrumpartij tegen Klaas Mondria, maar was Gerrit van Maanen toch nog de klos in het eindspel tegen Jan Terpstra. Het was een remise eindspel, maar de ADG’er deed precies de enige verliezende zet. Van de Loosdrechters deelden Piet Schuurman en Ad Vreeswijk de punten met resp. Matthijs Broek en Lennart Bolks. Laatstgenoemde pakte eerst een doorbraakkkombinatie die Vreeswijk een schijf kostte. Even later nam hij zelf nog eens een dure dam waarna Bolks met een meerderheid aan schijven zijn stelling dan toch nog de remisehaven wist in te loodsen. Het zit de 3e dammer van dc.Loosdrecht, René Runhaar, dit toernooi bepaald niet mee. Hij verloor opnieuw en is – met 1 punt – de rode lantaarndrager. Van de Bunschoter dammers wisten verder nog Lammert Korlaar de volle buit binnen te halen ten koste van clubgenoot Jochem van Twillert en was Alex van de Mheen niet in goeden doen bij een andere Bunschoter dammer: Huib Poort. Voorts zagen we de benjamin van de Bobolidammers, Lucas Veldhuizen, remiseren met Anne Wouda.
11 juli 2012... Concurrentie voor Tjon A Ong... door Harry de Waard
Na 4 gespeelde ronden van het Bobolidamtoernooi heeft koploper Andrew Tjon A Ong gezelschap gekregen van Leo van der Laan en Radjinder Jharap. Zelf kwam de ADG’er niet verder dan een puntendeling met Krijn ter Braake terwijl de konkurrentie de volle buit binnenhaalde ten koste van Dirk van Schaik Sr. en Michel Hendriksen. Tjon A Ong speelde een messcherp duel. Vanuit een theoretische Keller-variant nam tegenstander ter Braake zijn toevlucht tot een ongebruikelijke ruil in de hoop meer kansen te krijgen buiten de theoretische paden. Dit had wel tot gevolg, dat hij met veel randschijven bleef zitten. De lijstaanvoerder stak zijn nek niet uit, maar het kostte hem wel zeeën van tijd om op het rechte pad te blijven. Hoewel hij het grootste gedeelte van de partij een voordeligere stelling had, kwam hij door razende tijdnood toch in de problemen. Hij nam zijn toevlucht tot een offertje en hoewel zijn tegenstander na de tijdnood een schijf voorstond, was de resterende stelling door grote compensatie in het centrum eenvoudig remise te houden. De 2e UPDB’er, Leo van der Laan, rukte op naar een 2e plek. Tegen Dirk van Schaick ging het positioneel lange tijd gelijk op, maar in het late middenspel kreeg de DVSB’er terreinvoordeel. Zelfs zoveel op den duur dat er voor de speler van Van Stigt Thans geen houden meer aan was. Positioneel werd hij dan ook volledig onder de voet gelopen. Verrassend doet Radjinder Jharap aan kop mee. In zin partij tegen Michel Hendriksen werd het evenwicht lange tijd niet verbroken. Maar in de 2e helft van de partij kreeg de Rotterdammer terreinvoordeel en profiteerde daarvan optimaal. De dammer uit Ederveen wist vervolgens geen goed verdedigingsplan te vinden en gaf – na ruim 3 uur spelen – de ongelijke strijd op. Achter het leidende trio een peloton van 5 zes punters. Ter Braake, van de Weerdhof en Bhawanibhiek kregen gezelschap van Gerwin Mollink en Fred van Amersfoort. Eerstgenoemde versloeg de toernooiwinnaar van vorig jaar, Alex van Prinsenbeek in een klassiek duel. Fred van Amerfoort combineerde naar dam tegen Bunschoter Peter-Frans Koops. Deze dubbeldekker werd weliswaar geliquideerd, maar het kostte de Boboli dammer toch een schijf. Daarna kreeg hij geen kans meer op herstel. Van de UPDB’ers wist Harry de Waard clubgenoot Frits Stuger te verslaan. Laatstgenoemde ging mee in de Keller-variant en begaf zich dus op gevaarlijk terrein, het “lievelingsspel” van Harry. Dit werd bewezen want na vele valstrikken die hij voor de Amersfoorter plaatste werd eentje hem te machtig. Combinatief werd Frits op schijf achterstand gezet en kreeg geen kans meer op herstel. Van de Bunschoter dammers wist alleen Anne Wouda nog te winnen van clubgenoot Alex v.d. Mheen. Een op elkaar ingespeeld duo dat organisatorisch meedenkt en assisteert bij het welslagen van dit 1e Boboli damtoernooi. Hulde! René Runhaar is eindelijk van die hatelijke nul af en remiseerde met Douwe de Graaf. Maar het had nog een puntje meer kunnen zijn. In de loop van het spel kwam de dammer van dc. Loosdrecht een schijfje voor, maar door een blunder mocht hij op zijn beurt weer een schijfje prijsgeven: remise. René Nurmohamed is nu de rode lantaarndrager en is – na 4 ronden – als enige speler nog steeds op zoek naar het eerste punt!
10 juli 2012... Tjon A Ong ongenaakbaar ... door Harry de Waard
Op de 2e speeldag van het Bobolidamtoernooi is Andrew Tjon A Ong nog de enige speler zonder puntverlies. In de 2e ronde bond hij Anne Wouda aan zijn zegekar, terwijl enkele uren later Fred van Amersfoort geslachtofferd werd. De koploper wordt op de voet gevolgd door een peloton van 5 punters. Anne Wouda speelde een uitstekende aanvalspartij tegen Andrew Tjon A Ong. Lange tijd ging het gelijk op, maar in het middenspel beging de Bunschoter dammer toch een onnauwkeurigheidje, waarna de ADG’er belangrijk voordeel naar zich toe kon trekken. Lange tijd leek deze jeugdspeler uitzicht op remise te hebben, maar in het eindspel brak Tjon A Ong ten koste van een schijf door en wist via een zeer fraai motiefeindspel de beide punten te pakken. Daarna wist hij tegenstander Fred van Amersfoort te verleiden tot het nemen van een opgedrongen randschijf. Dit stond garant voor zeer boeiend spel, maar omdat de lijstaanvoerder dit speltype beter beheerste kwam hij langzaam maar zeker duidelijk beter te staan. In een poging om zijn centrum te versterken trapte Van Amersfoort in een venijnige combinatie, die hem op schijfverlies kwam te staan. Vervolgens kwam hij er niet meer aan te pas. Onder de vijfpunters hoort ook UPDB’er Leo van der Laan. Eerst versloeg de DVSB’er Frits Stuger met een winnende damcombinatie, daarna won hij verdiend van Jaap van Hierden. Met geduld en druk op de stelling werd voordeel verkregen en omdat de Voorthuizer niet de juiste verdediging vond liep zijn stelling vast. Einde verhaal. Verder waren in de ochtendronde de UPDB’ers niet zo succesvol. Alleen Peter-Frans Koops, Alex Ketelaars en Harry de Waard wisten 100% te scoren. Laatstgenoemde had te maken met geduchte tegenstand van Loosdrechtspeler René Runhaar, die in het zicht van de (remise)haven toch nog strandde. Overigens waren Koops en Ketelaars ’s middags weer succesvol. Koops was met zijn zgn. Tsjizjov-kanon de meerdere over Arie Stehouwer, terwijl de jeugdige Alex in klassiek beter uit de verf kwam dan Lammert Korlaar. Bij ADG’er Frits Stuger was ook klassiek spel te zien tegen Jochem van Twillert, één van de jeugdige talentvolle spelers bij Boboli. Hij speelde dezelfde openingsvariant als in zijn vorige partij tegen Leo van der Laan, maar nu wist de ADG’er wat hij verkeerd had gedaan. Het spel ging gelijk op en moest Jochem uitwijken naar het kerkhofveld. Daar was het de Amersfoorter om te doen. Jochem meende op dat moment een winnende combinatie te kunnen nemen. Het was echter een forta morgana. Die afwikkeling kostte hem 2 schijven en gaf daarom direct op. Stuger kwam dus wel gemakkelijk aan de 2 punten. Heel wat meer weetdruppeltjes kostte het Erik Maijenburg om Loosdrechter Piet Schuurman op de knieën te krijgen. De temperatuur in de speelzaal werkte ook niet echt mee! Huib Poort gaf René Nurmohamed het nakijken terwijl René Runhaar in een damzet tuinde tegen Lennart Bolks. Beide dammers zijn na 3 ronden nog steeds op zoek naar het eerste punt. Gerrit van Maanen kreeg via een openingszetje op Jan Vesters een houtje meer. Halverwege de strijd vond de Amersfoorter het echter welletjes en speelde de warmte kennelijk ook een rol. Hij vond een punt genoeg. Ook Ad Vreeswijk deelde de punten en bleef het duel tussen Alex v.d. Mheen en Matthijs Broek ook in evenwicht. Harry de Waard remiseerde als laatste met Hans Luchies in een duel waarbij de Deventer dammer zich stevig, maar goed verdedigde. Na ruim 4 uur spelen werden dan ook terecht de punten gedeeld.
9 juli 2012... Tjon A Ong deelt eerste tik uit ... door Harry de Waard
Op de openingsdag van het Boboli damtoernooi heeft Andrew Tjon A Ong goede zaken gedaan. Hij troefde Alex van Prinsenbeek af, de toernooiwinnaar van het laatste Barnsteentoernooi van vorig jaar. Reeds vanaf de opening nam de UPDB’er het initiatief en zette de titelverdediger flink onder druk. De lange vleugel werd lam gelegd en later ook eens de korte vleugel. Van Prinsenbeek slaagde er niet in om onder de pressie uit te komen die met elke zet toenam. “Op de 22e zet stond ik al analytisch gewonnen”, aldus Tjon A Ong. De noorderling offerde nog wel een schijf, maar bleef een slechte stelling overhouden en verloor kansloos. Met deze partijwinst gaf Tjon A Ong nu al zijn visitekaartje af, alhoewel hij geduchte concurrentie zal hebben van Krijn ter Braake en Erik v.d. Weerdhof. Laatstgenoemde versloeg Harry de Waard. Nadat vanuit de opening het flankspel werd weggeruild en de stelling overging in klassiek, kreeg de speler van CTD grip op de stelling en werd de Zeistenaar steeds meer in de verdediging gedrukt. Op lange termijn werd de Waard dan ook positioneel overspeeld. Nog fraaier was de winst van Krijn ter Braake op Edgar Haagh. De Brabander ging vanuit de Keller-variant vol in de omsingeling en verraste zijn tegenstander met een ongebruikelijke openingszet. Hierdoor werden alle (noodzakelijke) ruilen uit de weggegaan, een variant die Haagh kennelijk meer op het bord heeft gehad. Het kostte ter Braake dan ook zeeën van bedenktijd. Nog steeds leken de kansen aan Haagh, maar na een verkeerd plan wist de Amsterdammer de korte vleugel van zijn tegenstander vast te leggen. Een gepland ruiltje was niet goed en werd Haagh fataal. Al met al een fraai geheel. Overigens vielen er veel beslissingen in deze openingsronde. De benjamin van de Boboli-dammers, Lucas Veldhuizen, vierde vandaag zijn 13e verjaardag en kreeg 2 punten ten koste van Lennart Bolks. Bij hem werd overigens de openingszet van het toernooi gedaan, in het bijzijn van Richard Hop, directeur van hoofdsponsor Boboli. Clubgenoot Rindert Huisman versloeg René Nurmohamed, die een twee-om-tweedoorbraak open liet staan. Direct einde verhaal. Zo wist ook Anne Wouda een clubgenoot uit Bunschoten te verslaan. Huib Poort had het nakijken in een positioneel gevecht. Maar ook de oudste deelnemer, Piet Schuurman, haalde zijn eerste partijzege binnen. Deze bijna 80-jarige wist tegen Douwe de Graaf (ook van Boboli) via een offervariant goedkoop door te breken naar dam en de partij naar zich toe te halen. De Loosdrechter had zich ondanks onvrijwillig verblijf in de haperende lift in het denksportcentrum daardoor niet van de wijs laten brengen. Een knappe prestatie van good-old Piet, die niet alleen als penningmeester van dc Loosdrecht goed op de muntjes past, maar ook op het dambord goed op de schijfjes let! Helaas ging het mis bij de motor van dit damspektakel, Peter-Frans Koops. Hij verloor van Ruph Bhawanibhiek. Er kwam een mooie hekstellingpartij op het bord en beiden wilden niet teveel ruilen in de opening. De speler van 020 kon een dam nemen, die echter niet goed voor hem zou uitpakken. In de loop van de partij kwam Koops in het nadeel, verloor een schijf en kreeg geen kans op herstel. Ook Alex Ketelaars moest het ongelden die tegen Gerwin Mollink in een “Bomzetje” tuinde. Loosdrechter René Runhaar waagde zich te snel op het kerkhofveld. Na deze “grafzet” had tegenstander Gerrit Roeterdink een onweerlegbare dubbele dreiging in petto, waardoor René één schijf en verder geruisloos de partij verloor. Voorts remises bij een aantal UPDB’ers. Leo v/d Laan hield Edwin de Jager in bedwang. De opening verliep tot aan het begin middenspel gelijkwaardig, maar daarna kreeg de DVSB’er nadeel. Maar door een verkeerde berekening van zijn tegenstander kabbelde de partij toch naar een puntendeling. Erik Maijenburg speelde een interessante flank-centrumpartij tegen Dirk van Schaick Sr. Die de gehele tijd in evenwicht bleef. Loosdrecht-preses Ad Vreeswijk Ad Vreeswijk kon tegen Gert van Manen op de 28e zet een sterke voorpost innemen, waartegen de ADG’er geen goed verweer had. Hij moest wel een schijf offeren om nog enigszins spel te houden. Ondanks het materiële overwicht slaagde de Hilversummer er niet in het eindspel naar winst te leiden en was dan ook met dit resultaat niet tevreden! Klassieke trekjes was te zien in het Bunschoter duel tussen Jochem van Twillert en Alex v.d. Mheen. Twee jeugdspelers die in deze partij gelijke strijd voerde tot aan het verre middenspel. Van Twillert kreeg voordeel en mocht Alex zijn handjes dichtknijpen dat hij toch nog zijn stelling de remisehaven in kon loodsen. Frits Stuger kreeg klassiek spel op het bord tegen Ronald Wisse. Geleidelijk aan kreeg de ADG’er positievoordeel maar slaagde er niet in dit in winst om te zetten. Het verwaterde (in tijdnood). Beiden konden in de laatste fase van de strijd combinatief de winst naar zich toe trekken, maar overzagen deze manoeuvres. Vervolgens bleef de Amersfoorter nog onnodig lang doorspelen in een remisestelling en joeg hij bijna Wisse nog door de vlag. Zover kwam het niet maar er werd wel een beroep gedaan op zijn sportiviteit!
8 juli 2012... Het 1e Boboli damtoernooi door...  Harry de Waard
Toen in 2000 het startsein werd gegeven voor het eerste Barnsteentoernooi, kon niemand bevroeden dat dit evenement zou uitgroeien tot een jaarlijks terugkerende happening. Tot en met vorig jaar stond dit damspektakelstuk onder deze naam steevast geprikt op de damkalender van de KNDB en de UPDB. Met grotendeels dezelfde formule gaat dit toernooi a.s. maandag weer van start, maar wel onder de naam Bobolidamtoernooi. Mede dankzij de financiële injectie van deze (nieuwe) hoofdsponsor kan de damtraditie worden voortgezet. Een evenement, zeg maar gerust spektakelstuk, waar iedereen graag naar toekomt. De plaatselijke damvereniging staat weer een kleine week garant voor een leuke damvakantie. Er wordt vijf dagen serieus gedamd, op twee daarvan zelfs twee partijen! Het deelnemersveld is zeer gevarieerd waardoor het nauwelijks voorspelbaar is wie kanshebber is voor de eindzege. Zal het weer Alex van Prinsenbeek zijn, de toernooiwinnaar van vorig jaar? Het was de eerste keer dat de noorderling toen deelnam aan dit evenement en gaf dus direct zijn visitekaartje af. Of is het provinciaal damkampioen Andrew Tjon A Ong, ook een van de gegadigden voor de toernooizege. De ADG’er finishte in de laatste editie met slechts één punt minder als 4e en werd daarmee de beste UPDB’er. Maar vervolgens zullen de UPDB’ers Harry de Waard, Leo van der Laan en mede-organisator Peter-Frans Koops een geducht woordje meespreken op het dambord. Zelf laat de organiserende damvereniging veel eigen gekweekte jeugd achter de borden plaats nemen en zijn Jochem van Twillert en Lucas Veldhuizen de benjamins van de Boboli”familie”. En zonder een ander te kort te willen doen, Lennart Bolks springt daarbij ook in het oog. Deze jonge knaap is wederom (KNDB)arbiter en zal zijn “leidende” rol over de 50 dammers weer waar gaan maken. Maar ook zijn onder meer de jeugdspelers Anne Wouda en Alexander v.d. Mheen weer van de partij. Jeugdig damtalent dat al eens ervaring heeft opgedaan in de landelijke bondscompetitie en zich verdienstelijk maken voor de organisatie van dit damevenement. De openingsronde is gepland om 11 uur. Dinsdag en donderdag (10 en 12 juli) worden er 2 rondes afgewerkt om 09:00 en 14:30 uur, terwijl er op woensdag en vrijdag één partij wordt gespeeld. Aansluitend aan de slotronde is de prijsuitreiking alsmede een buffet voor de deelnemers.
7 juli 2012... Aanpassing Ratingklassementen en prijzen
De organisatie heeft besloten de volgende wijziging in de ratingklassementen door te voeren:

Boboli Klassement Rating >1100               300 EURO - 150 EURO - 100 EURO - 50 EURO
Kaaieman Klassement Rating 900 - 1100    150 EURO - 100 EURO - 50 EURO
Everloo Klassement Rating < 900              150 EURO - 100 EURO - 50 EURO
4 juli 2012... Nieuwe website online met de eerste aanmeldingen
Vanaf maandag 9 juli tot en met vrijdag wordt in Bunschoten het 1e Boboli Open Damtoernooi georganiseerd. Dit is de opvolger van 12 jaren Barnsteentoernooi. De formule is grotendeels gelijk gebleven. Het is een toernooi waar spelers van alle sterkte elkaar ontmoeten in een gemoedelijke sfeer. Het aantal grootmeesters is niet zo groot als in vorige toernooien, daarentegen zijn er voor de minder sterke dammers mooie geldprijzen te winnen. Op dit punt onderscheid het Bobolitoernooi zich van de andere grote zomertoernooien. Van de organiserende vereniging Boboli Bunschoten doen dit keer een groot aantal spelers mee al zouden het er nog veel meer kunnen wezen. U bent van harte welkom om de spelers aan het denkwerk te zien. De koffie staat klaar in het mooie Denksportcentrum aan de Bikkersweg in Bunschoten.