Barnsteen - Dammers Uit Oost

ONNODIG VERLIES DAMMERS TEGEN HET OOSTEN; 9-11

En weer werd er verloren in een belangrijke wedstrijd tegen het Oosten met het degradatiespook volop in zicht. Toch was het gewoon niet nodig in deze zeer spannende partij met het gemis van Tjitse Offinga, die verhinderd was. Het cruciale moment was de onnodige remise van Huib Poort aan het eerste bord tegen Vermeulen; Poort maakte een fout in het middenspel, Vermeulen deed dat ook en Poort kwam op schijfwinst. In het resterende dammeneindspel kon Poort gewoon de partij beslissen, maar bleef wat rommelen en verloor een zeer kostbaar pint. Marten van de Groep kreeg aan 2 tegen de Vries een iets betere stand in het eindspel zonder eigenlijk winstkansen te hebben. In deze gelijkopgaande pot werden na bijna 5 uur de punten gedeeld. Bertus de Harder wist aan 3 ook niet te winnen tegen Hendriksen in een boeiende partij met voordeel voor de Harder. Terwijl hij zich kansen toedichtte werd hij in het late middenspel verrast door een mooie remisevariant en moest de punten delen. Aan 4 speelde invaller Gerhard de Graaf tegen Kersten een gelijkwaardige partij met een schijfverlies in het eindspel. De overmacht in het dammeneindspel werd te groot en het verlies moest ge´ncasseerd worden. Cor de Jong deed het goed aan bord 5 tegen Richters door de druk in het middenspel snel op te voeren, wat resulteerde in een winst van een schijf met beiden op doorbraak naar dam. Richters koos toen de slechtste zet en moest de punten bij de captain van de Barnsteendammers laten na een leuke finesse. Evert de Jong deed het goed aan het 6e bord tegen Richters in een klassieke partij met wisselende kansen. In het eindspel kwam hij een schijf achter en moest zoeken naar de remisevariant. die hij gelukkig snel wist te vinden door ruime compensatie. Wim Bor had minder succes aan bord 7 tegen Masselink in een aanvankelijk gelijkwaardige partij. Toen werd hij weggedrukt in het middenspel en verloor de belangrijkste velden met een onontkoombaar verlies als gevolg. Wim Muys speelde alles of niets tegen Haytink en belandde na een zeer gecompliceerde partij aan het 8e bord in een stand met 2 schijven voorsprong, terwijl Haytink dam had. Wim probeerde van alles, maar de winst was niet meer aanwezig en de remise werd een feit. Aan 9 haalde Peter Frans Koops een mooie winst op Bosch in een flankspelpartij met veel spanning in het late middenspel. Koops dreigde door te breken en wist door zijn hekstelling de partij te beslissen middels een zetje in het zeer gevorderde middenspel, een prima winst van de secretaris. Tenslotte kon Huibert Koops het niet meer reden aan bord 10 tegen Grevers door een onoverbrugbare achterstand van 2 schijven in het dammeneindspel; verlies derhalve. Al met al een teleurstellend resultaat met een zekere puntendeling als de beste optie. De strijd tegen de degradatie is volop aanwezig en afhankelijk van de overige uitslagen zal er gewacht moeten worden op wat er nog mogelijk is. Met nog 1 zware partij te gaan tegen Eindhoven lijken de kansen niet echt groot; of degradatie, of een beslissing kan ook nog. De enige strohalm is een eventueel verlies van de beide clubs onder Barnsteen; we zijn er nog niet klaar mee. Mocht de club degraderen naar de 2e klasse, dan lijkt een snelle terugkeer wel aan de orde. Maar het kruit is nog niet verschoten, we wachten het nog even af.

Barnsteen Bunschoten Dammers uit Oost 2 9-11
1 Huib Poort (918) Tim Vermeulen 1-1 (7)
2 Marten van de Groep (1088) Jaap de Vries (1023) 1-1 (6)
3 Bertus de Harder (1217) Tim Hendriksen (1047) 1-1 (3)