DES Lunteren 2 - Barnsteen

TERECHT VERLIES DAMMERS TEGEN LUNTEREN

Het wil maar niet lukken met de dammers van Barnsteen in de landelijke competitie, nog steeds 3e van onderen en in de gevarenzone dus. Aan 1 speelde Douwe de Graaf tegen van Hierden een klassieke partij met gelijke kansen, maar in een grote tijdnood kon Douwe het overzicht niet meer behouden en verloor de partij alsnog. Peter Frans Koops kon aan 2 ook geen potten breken tegen Timmer in een zware partij met licht voordeel in het middenspel. Met uiteindelijk een schijfje winst leken er kansen te komen, maar Timmer vond de terechte remise na een goede zettenreeks. Aan 3 speelde Wim Muys tegen ook een van Hierden en ging vol in de aanval, wat we van hem gewend zijn. Toch wist ook hij de stand niet in winst uit te drukken in het moeilijke eindspel, terechte remise. Bertus de Harder deed het voortreffelijk aan het 4e bord door een mooie winst op de sterke van Galen, die in het beginnende middenspel een pittige doorbraak van de Harder niet zag. Na het offeren van een schijf of 4 wist Bertus in een keer de winst combinatief binnen te halen. Standaard zat weer aan 5 Marten van de Groep tegen 1 van de topscoorders van de club, Edwin Loozen. In een volledig klassieke partij verloor Marten licht voordeel en moest een schijf offeren met een redelijke compensatie. Loozen kon niet meer verhinderen dat Marten in het dammeneindspel een schijf pakte en de remise werd de terechte uitslag. Invaller Rindert Huisman deed zijn uiterste best aan bord 6 tegen de sterke jeugdspeler Lammers. Toch vloog hij in het middenspel in een mooie damzet en verloor na hevig verweer de partij toch, jammer. Aan 7 verloor Cor de Jong zijn partij tegen een gelijkwaardige tegenstander, Richard Cousijnsen. In een gelijkwaardige partij vergiste Cor zich schromelijk en verloor een schijf in het late middenspel. Er was wel wat compensatie, maar Cousijnsen rondde de partij doeltreffen af naar een mooie winstgang op tempo. Willem Bor deed zijn stinkende best tegen Jaap Heij aan het 8e bord en haalde een verdiende remise in een gelijkopgaande partij. Na analyse bleek hij een diepe combinatie gemist te hebben met een schijf voorsprong als gevolg. toch stemde het resultaat wel tot tevredenheid bij de Huizer dammer die goed presteert. Tjitse Offinga speelde aan 9 tegen ook een Lammers en leek best kansen te hebben in een flankspelpartij met veel spanningen. Hij overzag een mooie damzet van Lammers en kon daarna de partij helaas opgeven. Tenslotte was Huib Poort nog bezig tegen Arno Bos in een klassieke partij aan het 10e bord met lange tijd gelijk spel. Toch werd hij aan de kant gedrukt en verloor in een dammeneindspel met 2 schijven achter, weer een teleurstellend resultaat voor de dammers. Met nog 2 wedstrijden te gaan zal er in ieder geval 1 keer moeten gewonnen worden om degradatie te ontlopen.

DES Lunteren 2 Barnsteen Bunschoten 14-6
1 Jaap van Hierden (1051) Douwe de Graaf (716) 2-0 (7)
2 Henk Timmer (1039) Peter Frans Koops (1171) 1-1 (9)
3 Henri van Hierden (1058) Wim Muys (1138) 1-1 (6)