Gandhi - Barnsteen

BESLISSINGSWEDSTRIJD DAMMERS NA 10-10 TEGEN GANDHI

Het externe damseizoen is afgelopen met een 10-10 resultaat tegen Gandhi uit Amsterdam. Door dit resultaat zal er een beslissing gespeeld moeten worden tegen een nader te bepalen team. Vrijwel het hele seizoen werd er met meerdere invallers gespeeld, die overigens hun uiterste best deden.Hierdoor werd een aantal wedstrijden verloren, die normaal gesproken in winst omgezet zouden zijn. Pas de laatste wedstrijden werd er vrij compleet aangetreden in de vertrouwde opstelling, met een aantal belangrijke punten als gevolg. Tegen Gandhi deden Peter Frans Koops en Anne Wouda niet mee wegens verkiezingstournee en vakantie, waardoor Lammert Korlaar en Alexander van de Mheen speelden. Evert de Jong speelde aan 1 tegen Dumfries een klassieke partij met een vrijwel altijd gelijkwaardige stand, die in het eindspel tot remise leidde. Tjitse Offinga leverde een goede prestatie door de winst op Ton Sang aan het 2e bord. In een aanvallende partij wist hij eerder door te breken naar dam, met een schijf winst. Het afspel moest secuur gespeeld worden om te winnen, maar hij pakte de dam van de door gebroken Ton Sang mooi af, een heel mooie winst. Aan 3 speelde Marten van de Groep tegen Zeiss een partij van bijna 6 uur. In een klassieke partij werd hij toch een beetje aan de kant gedrukt en moest alle zeilen bij zetten om een punt te pakken. Toch lukte dat in een 4 om 2 dammeneindspel door een schijf te pakken na een kleine forcing. De stand was toen 9-9 en Marten moest een punt pakken om niet te verliezen, gelukkig wist hij dat voor elkaar te krijgen in deze zeer lange zit. Bertus de Harder speelde aan 4 een matige partij tegen Parbhoe, die er vrolijk op los speelde. Bertus maakte in het middenspel een behoorlijke denkfout en moest genoegen nemen met een doorbraak van beiden, wat in het eindspel niet meer als remise opleverde. Cor de Jong gooide de beuk er in tegen Kruijswijk aan het 5e bord door zeer aanvallend te opereren. Voortdurend wist hij de druk er op te houden, wat resulteerde in een doorbraak naar dam met een vlotte winst als gevolg. Aan 6 speelde Wim Muys tegen Leerdam ook een bizarre partij; in het middenspel kreeg hij een dam om de oren met twee schijven winst. De overgebleven stand leek niet al te best en er werd gevreesd voor de punten. Toch pakte hij dam weer af en belandde in een winnend 6 om 6 eindspel door het grote voordeel aan tempo. Huib Poort kon het niet redden tegen Menso aan het 7e bord en werd weggedrukt in het middenspel. Toen hij een schijf verloor was het pleit beslecht en de nul een feit. Huibert Koops had het zwaar aan 8 tegen Eelst aan het 8e bord en leek in het eindspel nog te gaan verliezen. Toch wist hij juist te verdedigen en pakte een terecht punt. Alexander van de Mheen speelde aan 9 tegen Amisi een goede opening, maar kon dit niet doorzetten in het middenspel. Toen hij een schijf verloor was de overgebleven stand rijp voor het verlies. Tenslotte wist Lammert Korlaar aan 10 het niet te redden tegen Bona, die veel meer tempo had en in het eindspel naar de achterlijn doorbrak. Lammert vocht wel door, maar moest toch berusten in de nederlaag. Een 10-10 eindstand met een beslissing over twee weken tegen een nummer 2 uit de tweede klasse. Als de dammers volledig zijn zal er waarschijnlijk een behoud in de 1e klasse aan vast zitten. Over twee weken meer over de avonturen van de damclub na een zeer matig seizoen, met toch nog zicht op lijfsbehoud.

Gandhi Barnsteen Bunschoten 10-10
1 Glenn Dumfries (1097) Evert de Jong (1066) 1-1 (7)
2 Ricardo Tong Sang (1101) Tjitse Offinga (1138) 0-2 (9)
3 Auke Zeiss (1150) Marten van de Groep (1093) 1-1 (10)