Boboli(GE2) - SNA 2 7-13

Heerhugowaard wint damstrijd in Bunschoten

In de vierde ronde van de KNDB competitie kwamen de dammers van Boboli Bunschoten flink te kort. Na ruim 5 uur spelen stond er een 7-13 nederlaag op het scorebord. Het blijkt dat de teams in de eerste klasse B sterk zijn en dat het dit seizoen niet mee zal vallen zich te handhaven. Met een karig puntje uit vier wedstrijden bungelt Boboli onderaan de ranglijst.
Op het topbord koos Dick Roelofs voor zijn geliefde afwachtende spel. Hierin wist hij goed zich te houden op de belangrijke velden. Na nog wat schermutselingen werden hier de punten gedeeld. Peter Frans Koops kon geen potten breken en moest accepteren dat hij naar de linker bordhelft werd gedreven. Een verkeerde variant zorgde ervoor dat de druk toenam en na een drie om drie ruil resteerde er een vier om vier standje dat helemaal uit was. Ja mooi verliezen is ook wat. In de opening bleek dat Bertus de Harder de betere positie had, het zou in deze match slechts een kwestie van tijd zijn zo leek het. Toen kwam daar het moment dat de lokale kunstschilder een enorme vergissing maakte waarna het meteen de handdoek in de ring kon gooien. Coming man Gerard de Graaf maakte weer wat goed door een op papier sterkere dammer op remise te houden. De Graaf zit op dit moment tegen de 1100 rating. Hij groeit met mooie stappen ieder seizoen en dat geeft alleen maar vertrouwen voor de toekomst. Ook Serf Klinkenberg kwam nooit in gevaar en via positionele krachtzetten wist ook hij de veilige remisehaven binnen te varen tegen een sterke opponent. Gerard Benning kwam via mooi flankspel ietwat onder druk maar dit was nooit genoeg om te bezwijken. De positie was moeilijk zodat de speler uit Heerhugowaard toch door Gerard zand in de ogen kreeg. Hij vergat dat de klok ook meedoet en verloor door overschrijding van de tijd. Huib Poor hield het lang vol tegen een jong talent. Via een subtiel positiespel had de jonge knaap steenwinst gekregen en kwam eerder op dam. Het aantal dammen werd uitgebreid, maar toch in het nadeel van Poort. Via een giftig rondslagje moest Huib capituleren. Ook Lucas Veldhuizen moest een nul incasseren, hoewel hij goed spel had laten zien. In het damspel leer je jezelf goed kennen. En ook hier gold snel het resultaat vergeten en de blik op de toekomst houden. Als laatste klaar was Kennedy Krishnadath. De sympathieke Surinamer wist via zijn geliefde omsingelingsstrategie steenwinst te krijgen en maakte het karwei via een sleutelpositie overmachtseindspel af. Hiervoor had Lammert Korlaar door een listig slagzetje een nul moeten accepteren. Na afloop bleek dat Lammert toch een aantal remisevarianten had gemist. Deze wedstrijd kwam Bunschoten dus goed te kort en zal bekeken worden welke strategie gekozen moet worden om het tij te keren. Misschien moet er eens met een tactische opstelling geëxperimenteerd worden. Het was overigens met de schaakclub naast drie teams Gooi en Eemland erbij een waar denksportpaleis afgelopen zaterdag in het denksportcentrum.

Gooi & Eemland 2    -  SNA 2
 Dick Roelofs (1002)  -  Roy Coster (1051)  1 - 1