GE2 - GE3

DAMMERS KANSLOOS TEN ONDER TEGEN AFRIKAANS TOP TEAM 4-16

De plaatselijke dammers ,spelend onder DGE 2 , deden weliswaar hun uiterste best tegen een aantal meesters en enkele grootmeesters uit Afrika, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een forse nederlaag. Gezien het ratingverschil overigens geen schande . Het Afrikaanse team , spelend onder de SNA 4 , heeft een teamrating van rond de 1400 punten, terwijl de thuisclub niet verder komt dan 1025 punten. Een verslag hoe de punten werden verdeeld: Aan bord 2 , dacht Michiel Luiten, na een combinatie van zijn tegenstander , nog remisekansen te hebben ,maar hij had niet gezien dat er een tweede combinatie achteraan kwam, en kon gelijk opgeven. Ook Serf Klinkenberg, aan bord 5 dacht aanvankelijk ook nog een puntje te kunnen scoren. Helaas kon ook hij na een slagwisseling snel opgeven. Henk Vogelenzang de Jong, onze nestor, bezweek ook onder het aanvalsgeweld op bord 7. Willem Bor , deed wat hij kon aan het eerste bord tegen de bekendste Afrikaan grootmeester Macadou Ndiaye. Maar moest met een bord vol schijven de vlag strijken tegen de captain van de altijd vrolijke damvirtuozen van Afrikaanse afkomst. Dat zij deze wedstrijd wel degelijk serieus namen, bleek wel uit het feit dat er 5 spelers die in Frankrijk wonen speciaal met de auto naar Spakenburg waren afgereisd ! Op bord 7 speelde Kennedy Krisnadath tegen de man met de moeilijkste naam; Leopold Kouogueu Kouomou. Na een gedurfde aanval over rechts werd Kennedy in het midden positioneel klemgezet en mocht ook opgeven.Aan het tiende bord zorgde Gerard Benning (rating 988 ) voor een verrassing door Fidele Nimbi ( rating 1221) te verslaan .Gerard koos voor de aanval en dat werd beloond. Zijn tegenstander zag door de bomen het (dam)bos niet meer en droop teleurgesteld af! Ook Ton van de Ploeg ( rating 982) speelde een puike partij aan bord 9 tegen Oscor Lognon (rating 1392 ).Wat de Afrikaan ook probeerde ,Ton pareerde elke aanval en liep fraai naar de verdiende remise toe. Op bord 6 hield Erik Maijenburg lange tijd gelijke tred met de bekende grootmeester en toernooispeler Bassirou Ba. Maar na enkele krachtzetten van Bassirou stond Erik ineens verloren en gingen de punten naar SNA 4. Op het 4e bord speelde ,de dammende politicus, Peter Frans Koops tegen de sympathieke Leopold Sekongo. Deze speler speelde al diverse keren mee aan het Boboli toernooi. Peter Frans liet een omsingeling toe, maar beheerste zelf het centrum, uiteindelijk braken beiden door op weg naar dam en werd remise overeen gekomen. Een fraaie prestatie want ook hier was een rating verschil van 200 punten aanwezig. De langste partij werd die middag op bord 3 gespeeld tussen Wim Muijs (1126) en Luc Baya ( 1405 )na de opening kwam Wim onder druk te staan op zijn linkervleugel.Maar na veel denk en rekenwerk kwam hij hier middels een fraaie afruil sterk uit vandaan. Het eindspel was zelfs licht voordelig. Beiden spelers hadden 4 schijven en 1 dam, maar die van Wim stond op de sterke hoofdlijn. Eigenlijk dus 100 % remise. Maar toen deed Wim prompt de slechtst denkbare zet. De Afrikaan sloeg onmiddellijk toe en gaf zijn dam weg om de dam van Wim plus een schijf te slaan. Wim kon gelijk gedesillusioneerd opgeven. Zo blijkt eens te meer dat je tot het eind alert moet zijn.

Gooi & Eemland 2   -    SNA 4

Willem Bor (1049)  -  Macodou NDiaye (1482)  0 - 2 4   Partij