IJmuiden II - BOBOLI

NIPTE WINST DAMMERS BOBOLI OP IJMUIDEN: 11-9

Tegen het in de onderste regionen verkerende IJmuiden werd een benauwde zege behaald door de plaatselijke dammers. Door afwezigheid van Evert de Jong en Wim Muys leek het bij voorbaat al niet eenvoudig te worden tegen de toch mindere tegenstander. Cor de Jong won aan 1 in een zware Roozenburg de partij tegen Schouten, die bijna niets verkeerd speelde en sterk verdedigde. In het zeer interessante middenspel nam Cor een schijf winst met als resultaat dam voor beiden. Hij at vervolgens nog een schijf op en had een prima vangstelling voor de dam van de tegenstandster, die vervolgend door overmacht de partij moest opgeven. Peter Frans Koops won van Wind in een partij waar Wind te veel de randen activeerde; de aan 2 geposteerde speler wist in het late middenspel hier een schijf door te winnen en rondde doeltreffend af naar winst. Gerhard de Graaf speelde aan 3 tegen van Bakel een bekeken partij met iets voordeel in het middenspel, wat niet resulteerde in winstkansen. Het gevolg was een degelijke remise, die het 11e punt aan boord bracht. Bertus de Harder speelde aan 4 tegen Smit een gevaarlijke partij met volop dreiging en nam in het middenspel een doorbraak met een schijf achter. Het werd nog beroerder door het offeren van nog een schijf omdat dam halen niet de juiste optie was, waarna een moeilijk eindspel begon met twee schijven achter. Toen iedereen al de remise zag schitteren, maakte Smit een beslissende fout en rondde Bertus snel naar de broodnodige winst af. Aan 5 was het snel bekeken in de partij van Marten van de Groep tegen Kok, die in het middenspel in een meteen verlies gevende Coup Royal vloog met twee schijven achterstand. De preses kon de punten al in een ruim uurtje op zijn conto schrijven, waarna het lange wachtte begon. Wim Bor speelde aan 6 tegen van Buuren een rustige partij met plotseling een schijf winst in het gelijkwaardige middenspel. Wim had volgens de insiders de winst voor het pakken, maar er liep iets niet helemaal goed en de waarschijnlijk onnodige remise was het gevolg. Aan 7 speelde Huib Poort tegen Holkamp een beste pot in de opening en beginnende middenspel. Toen hij een ruil naar 27 nam werd hij op termijn toch aan de kant gezet met een schijfje verlies en de daar aan gerelateerde nul. Aan 8 kon Huibert Koops het niet redden tegen Koorn in een ingewikkelde partij met volop dreigingen van beide kanten. Koops verzuimde een iets beter aanpak van de partij en moest in de hectische slotfase het onderspit delven door een fors schijfverlies. Aan 9 deed Lukas Veldhuizen het goed tegen Fischer in een klassieke partij met voordeel aan de rechterflank. Hier had hij groot voordeel uit kunnen halen, maar hij koos voor een andere optie met als gevolg toch een beste puntendeling in het pittige eindspel. Tenslotte moest Lennart Bolks het hoofd buigen voor van der Wiele in een bizarre partij met best mooi spel. Hij zag een vrij eenvoudige combinatie in een gelijkwaardig spel over het hoofd en verloor de partij, jammer. Een nuttige winst van 11-9 met een blijvend uitzicht op de titel, die toch nog eerst door veel strijd behaald moet worden.

IJmuiden 2 Boboli Bunschoten 9-11
1 Nicole Schouten (839) Cor de Jong (1250) 0-2 (5)
2 Joop Wind (1135) Peter Frans Koops (1158) 0-2 (9)
3 Bram van Bakel (937) Gerhard de Graaf (996) 1-1 (8)