VAD - Boboli(GE2) 13-7

Damclub komt tekort in Amsterdam

In de vijfde ronde van de bondscompetitie moesten de spelers van Boboli Bunschoten aantreden tegen het Verenigd Amsterdams Damgenootschap uit de hoofdstad. Door de samenwerking met Soest/Baarn komt de club uit onder de naam Gooi en Eemland. Met drie tientallen wordt gespeeld in verschillende klassen. Het derde team was vrij, wel is het dan mooi dat er spelers kunnen worden uitgewisseld. De Bunschotense equipe mist nog steeds Wim Muijs die met gezondheidsproblemen kampt. Ton van de Ploeg had na zijn goede optreden in het eerste team van Gooi en Eemland in de vorige ronde genoeg credit opgebouwd om aan het topbord te mogen zitten. Dit deed hij heel verdienstelijk, door een speler met hogere rating op remise te houden. Via gedegen flankspel moest de Mokumer opponent oppassen dat Ton niet kon doorbreken op rechts. Na wat laatste schermutselingen in het eindspel werd de vrede getekend.
Aan bord twee deed Dick Roelofs goede zaken. Dick komt steeds beter in zijn spel en ontpopt zich de laatste tijd als een betrouwbare kracht. Ditmaal wist hij via goed positiespel het initiatief licht naar zich toe te trekken. Uiteindelijk werd het evenwicht in deze match niet verbroken, dus ook hier een puntendeling.
Huib Poort was na zijn winst op Huibert Koops de avond ervoor op een wat hoger bord neergezet. Hij trof een stugge dammer met veel openingskennis. De van Westerloo variant is zelfs naar hem vernoemd. Deze kwam dan niet op het bord, wel was er sprake van tactische manoeuvres die Huib toch wat positienadeel opleverde. In het vierde speeluur werd de druk te groot en moest Poort een nederlaag incasseren.
Serf Klinkenberg speelde zijn favoriete klassieke spel en kwam hiermee totaal niet in gevaar. Een goede prestatie voor de speler van Boboli. Ditzelfde gold voor Gerhard de Graaf die wederom een speler met hogere rating op remise hield. De jonge De Graaf nadert de 1100 rating grens en zal die dit seizoen ongetwijfeld passeren. Op bord zes had Peter Frans Koops voor de enige winst kunnen zorgen. Hij kwam via een lange forcing op steenwinst, maar speelde op het beslissende moment een verkeerd tempo, waarna zijn opponent de remise alsnog kon forceren. Gerard Benning speelde een mooie flankspelvariant met hierin toch explosieve kenmerken. Hij kreeg in deze fase een standaard vier om drie dam om zijn oren en kon gelijk opgeven. Kennedy Krishnadath speelde een mooi speltype. Het was een combinatie van korte vleugelopsluiting met omsingelingstechnieken. Hierin wist hij nog wel een dam te halen maar die was veel te duur. Na nog wat tegenspartelen moest hij de handdoek in de ring gooien. Rindert Huisman, die onder andere voor een aantal damwedstrijden helemaal uit zijn woonplaats in Hongarije is gekomen, deed het voortreffelijk door een fanatieke dammer op remise te houden. Rindert had een dure dam genomen en via een 5 om 6 rondslag de puntendeling veilig gesteld. Ten slotte ontmoette Lucas Veldhuizen op het staartbord een leeftijdgenoot. Beide talenten kwamen in open klassiek spel terecht, waarin het gelijkwaardig bleef. Een prima resultaat. Ondanks het verlies had Boboli toch een fijne dammiddag in Amsterdam en kan uitgekeken worden naar de volgende wedstrijd over twee weken. Dan kan het team zich weer versterken door de terugkeer van Wim Bor en Michiel Luiten die een aantal weken in Thailand met dampromotie bezig zijn geweest.

VAD Amsterdam

Gooi & Eemland 2

Rob van Westerloo (1124)

Ton van der Ploeg (978)