VBI Huissen 3 - Barnsteen

ZEER NUTTIGE WINST DAMMERS TEGEN HUISSEN: 12-8

Het was er op of er onder deze keer tegen Huissen, dat evenals Barnsteen nog weinig punten gepakt had. In de sterkste opstelling werd door de plaatselijke dammers een zwaar bevochten overwinning behaald, wat was het een lange tijd spannend. Evert de Jong speelde aan 1 een niet al te beste partij met een slecht ontwikkelde linkervleugel, die hem fataal werd. Er werd doorgebroken en na een uur of 4 moest hij de partij opgeven in een hopeloze stand. Tjitse Offinga deed het zeer goed aan het 2e bord door een formidabele inklemming van de linkerkant van de tegenstander. Hij moest wel bij de les blijven, maar dat was geen probleem deze keer; zijn opponent moest in de middenfase al zijn ongelijk bekennen , mooie winst van Tjitse. Aan 3 verslikte Huib Poort zich in een klassieke stand met bezetting van het kerkhofveld tegen zijn geroutineerde tegenstander. Die brak door naar dam en wist het vervolgens met een zetje af te maken. Wim Muys zat aan 4 een pittige partij te spelen en leek in de eindfase iets voordeel te krijgen. Toch was dit niet genoeg voor de winst en was de remise een juiste uitslag na een boeiende partij. Marten van de Groep liet zich aan 5 opsluiten in een halve hekstelling met de gedachte: daar komen we wel weer uit. Niets was minder waar, in de eindfase kwam hij fors onder druk te staan en leek te gaan verliezen. Toch wist hij door een subliem offer nog een terechte remise te halen door het terug krijgen van veel compensatie. Het was even zoeken, maar de puntendeling werd terecht gevonden in deze niet al te beste partij van hem. Wim Bor speelde aan 6 een klassieke partij met licht voordeel in het late middenspel, brak door naar dam en rondde de partij doeltreffend af naar de winst door een aantal sterke dreigingen met de dam. Cor de Jong won aan 7 in een heel vreemde partij met een bizar middenspel waar hij voordeel kreeg door een aanvallende schijf. Hij forceerde schijfwinst en wist dit heel kien uit te spelen naar de O zo nuttige winst. Bertus de Harder speelde aan 8 tegen een jong talent een partij met interessant flankspel, wat in het middenspel resulteerde in een schijfwinst. Dit liet hij niet meer lopen en hij won de partij zeer verdiend van zijn getalenteerde tegenstander. Huibert Koops speelde aan 9 een zware partij met wisselende kansen, die in het eindspel in het voordeel van de tegenstander leken te zijn. Die kwam op dam, maar moest een schijfverlies accepteren, waardoor Huibert genoeg compensatie kreeg om de remise sterk af te dwingen, een best resultaat. Pa Peter Frans Koops deed het wat minder aan 10 tegen een laag geklasseerde tegenstander met een opmerkelijk mindere rating. Koops speelde onnauwkeurig en moest na een slagensessie in het middenspel alle zeilen bijzetten om zicht op resultaat te behouden. Hij kwam er toch goed uit en won zelfs een schijf in het dammeneindspel, wat echter niet genoeg was voor de winst, remise dus. Een zeer nodige overwinning voor de dammers in de 1e klasse van de damcompetitie, waar de messen elke week geslepen worden. De dammers hebben een team van formaat als er compleet opgetreden kan worden, en dat ontbreekt er door verschillende omstandigheden nog wel eens aan. Rest te zeggen dat de invallers zich zeer gemotiveerd weten op te stellen en een voorbeeld zijn voor de hele club, maar de competitie is wat te sterk voor hun niveau wat ongetwijfeld omhoog zal gaan.

Damvereniging VBI 3 Barnsteen Bunschoten 8-12
1 Jo Weijman (1125) Evert de Jong (1095) 2-0 (9)
2 Jacob Reiffers (1028) Tjitse Offinga (1133) 0-2 (3)
3 Henk Kemperman (1066) Huib Poort (918) 2-0 (2)