Wageningen - Barnsteen

DAMMERS IN DE HOEK WAAR DE KLAPPEN VALLEN

Door ziekte en andere omstandigheden konden de plaatselijke dammers maar met acht man spelen tegen koploper Wageningen. Zo werd er al begonnen met een achterstand van 4-0, die de motivatie niet ten goede komt. Huibert Koops deed zijn best tegen Janssen van Doorn aan het 1e bord. In een zeer moeilijk klassiek spel wist hij naar dam te combineren, maar de achterstand van enkele schijven werd hem noodlottig, verlies. Aan 2 deed Anne Wouda het zeer goed tegen de sterke Henk Kleinrensink; een gedegen partij met een licht nadeel in de eindfase. Anne loste dit goed op en haalde een prima punt tegen de ex halve finalist van Nederland. Tjitse Offinga speelde een bizarre partij tegen Derk Kleinrensink aan het 4e bord. Eerst brak hij door, om vervolgens weer op gelijkwaardige hoogte te komen. In het late middenspel vergiste hij zich en moest berusten in schijfverlies met verlies als gevolg. Huib Poort speelde aan 6 tegen van Beek een klassieke partij met een wat mindere stand. In het eindspel verloor hij door randschijven de grip op het spel en verloor de partij. Bertus de Harder speelde aan 7 tegen supertalent Jan Groenendijk ook een klassieke partij. Het talent pur sang verraste de Harder in het zeer moeilijke middenspel door een leuke combinatie met meteen winst. Aan 8 speelde Marten van de Groep een aanvankelijk goede partij tegen Ap van Ingen, die niet lekker stond in het middenspel. Door de forse achterstand speelde Marten in het eindspel alles of niets, remise was gewoon aan de orde. Door te veel risico kwam hij in een dammeneindspel met een schijf achter en verloor na 5 uur spelen als laatste de partij. Cor de Jong redde de eer voor de club tegen Jaap Vink in een flankspelpartij met zeer scherp spel. Vink verloor aan 9 de grip op de partij en tuimelde in een doorbraak van de Jong, die sterk speelde. Tenslotte verloor ook Peter Frans Koops zijn partij tegen Leimena aan het 10e bord. Hij speelde risicovol en verloor in het middenspel een schijf met ook hier een verlies. Een forse nederlaag met een plaats op de ranglijst die er niet om liegt. Hier zal wat moeten gebeuren, anders ligt een degradatie misschien in het verschiet. Er zullen nog minimaal 3 wedstrijden gewonnen moeten worden, mits volledig kan het wel lukken. Maar de personele bezetting zal dan wat beter moeten zijn als op deze dag, hoewel je aan overmacht niets kunt doen.

WSDV Barnsteen Bunschoten 17-3
1 Arie Janssen van Doorn (1175) Huibert Koops (963) 2-0 (8)
2 Henk Kleinrensink (1179) Anne Wouda (770) 1-1 (6)
3 Johan Sterrenburg (1349)   2-0 (2)