Damseizoen weer begonnen (31-8-2018)

Na de jaarvergadering van afgelopen week werd aansluitend de eerste ronde van de nieuwe EDEL Collecties damcompetitie gespeeld. Het lot bepaalde zoals ieder jaar het programma voor de eerste wedstrijden.
Nieuwkomer Menko van Dijk deed meteen van zich horen door Peter Frans Koops te verslaan. Qua rating zijn beide spelers nagenoeg even sterk maar Menko wist toch de volle winst te pakken. Peter Frans Koops liet zich tot 2 keer toe in de hekstelling zetten maar de tweede keer werd hij gedwongen om een wederzijdse doorbraak te accepteren met een schijf achterstand. Dit schijfje voordeel en een betere spreiding van zijn schijven bleek uiteindelijk voldoende voor de winst.
Titelhouder Bertus de Harder trof de sterke Anne Wouda aan. Uiteindelijk maakte Anne slechts 1 foutieve tempo zet, welke door Bertus koelbloedig werd afgestraft. Het was met name in het middenspel een mooie ingewikkelde partij, iets waar beide dammers wel van houden. Een goede start voor de regerend kampioen.
Veelvuldig kampioen Cor de Jong was door prettige omstandigheden verhinderd maar zal zich net als Gerhard de Graaf ook in de strijd gaan mengen. Laatstgenoemde mocht vrijdag de degens kruisen met Lucas Veldhuizen. Gerhard wachtte geduldig af om in het late eindspel middels een combinatie toe te slaan en de volle winst binnen te halen.
Jochem van Twillert trof een sterk spelende Levi Duyst aan, en had zich al min of meer op een puntendeling ingesteld. In het late eindspel toch nog een keertje een zetje proberen en tot grote blijdschap trapte Levi in de opgezette val. Na de slagwisseling mocht Jochem gelijk de punten in ontvangst nemen.
Wim Muijs mocht zijn revanche nemen tegen Lammert Korlaar die Wim vorig seizoen in zijn laatste wedstrijd nog had verslagen. Na een voor Lammert al vreemde opening ging hij ook nog eens afwijken van de theorie. Geconcentreerd werd Lammert door Wim onder druk gezet en kon uiteindelijk een doorbraak niet meer voorkomen. Na enig tegenspartelen staakte Lammert de strijd.
Huib Poort begon het seizoen ook sterk door René Runhaar te verschalken. Het was Huib die een mooie damzet uitvoerde, en nadat Huib ook nog eens zijn dam achter zijn eigen linies kon schuiven was het wachten op de genadeklap. Enkele zetten later sloeg Huib inderdaad meerdere schijven eraf en haalde zo de eerste punten binnen.
Vrijdag aanstaande spelen de dammers hun jaarlijkse oefenwedstrijd tegen Lunteren: aanvang 19.45 uur in het denksportcentrum.

Cor de Jong verliest in interne damcompetitie (8-4-2016)

De man die dit jaar onoverwinnelijk leek, heeft afgelopen vrijdag toch zijn eerste partij moeten verliezen. Maar zouden zijn concurrenten van deze misstap gebruik maken. Cor de Jong speelde een vrijdagavond een ongelukkige pot tegen Peter Frans Koops. Nadat Peter Frans eigenlijk verloren stond liet Cor een zet toe, waardoor Peter Frans remise-achtig kwam te staan en als Cor ergens een hekel aan heeft is het remise spelen dus hij ging vol ervoor om de winst te forceren. Jammer genoeg was het Peter Frans die de winst binnentrok daarna. Zoonlief Huibert Koops was toevallig ook eentje die deze avond won. Doormiddel van zeer secuur spel werd Levi Duijst vast gezet en kon hij alleen nog maar schijven geven. Hierdoor wonnen beide Koopsen in de interne. Huib Poort speelde tegen Wim Bor. Doordat beide aanvallend spelen leek dit een vuurwerkpartij te gaan worden. Maar niets was minder waar de partij werd een remise. Nog een remise was er te noteren tussen Ton van der Ploeg en Gerhard de Graaf. Wat Gerhard ook probeerde Ton had overal een antwoord op en moest dus uiteindelijk de vredespijp roken met een puntendeling. De schlemiel van de avond was naar aller waarschijnlijkheid Lennart Bolks. In zijn partij tegen Wout Bos kwam hij eerst iets slechter te staan en daarna straal gewonnen te staan en toen werd het toch nog remise. Maar in die gewonnen stand kon Lennart een zetje uithalen en dan was het helemaal gelijk uitgeweest en hij deed het zetje maar voor de helft (waardoor het dus remise werd). De laatste partij van de avond was die tussen Lammert Korlaar en Alex van de Mheen. Vanuit het middenspel bestookte ze elkaar met plaagstoten. Daarna kwam Alex iets beter te staan, maar maakte hij op zet 41 een blunder. Toen hij hem gezet had zag hij gelijk dat als Lammert hem vastzet dat het ook gelijk uit was. Gelukkig zag Lammert het niet en konden ze nog doordammen. Uiteindelijk werd ook deze partij remise.

Relatief veel remises in Univé damcompetitie (1-4-2016)

Doordat afgelopen vrijdag ook de bekerfinale provinciaal voor clubteam op het programma stond waren er in totaal maar 4 partijen. De partijen waren Huibert Koops tegen Wim Bor, Lennart Bolks tegen Lammert Korlaar, Levi Duijst tegen Rene Runhaar en Wout Bos tegen Alex van de Mheen.
Huibert speelde een sterke pot, maar hij zag in het middenspel een zetje over het hoofd, waardoor hij zelfs gelijk op kon geven. Lennart tegen Lammert is een partij waarbij het dubbeltje beide kanten op kan vallen. Jammer genoeg voor beide bleef het dubbeltje nu staan door sterk spel van beide dammers, waardoor ook deze partij remise werd. Levi Duijst tegen René Runhaar. Levi probeerde Rene onder druk te zetten, maar steeds kwam René er weer onderuit. Toen ze in het eindspel kwamen en zagen dat niemand meer kon winnen, besloten ze de vredespijp te gaan roken en remise te spelen. Wout Bos moest tegen Alex van de Mheen. Wout wist dat als hij Alex zou willen verslaan het nu het moment was, doordat Alex nog steeds in een vormdipje zat. Maar het was Wout die onder druk kwma te staan, maar het lukte hem wel op de remisevis op het droge te krijgen.

Een rustige interne damcompetitie (4-3-2016)

Een vrijdagavond was het heel rustig in de damzaal. Aangezien er vier dammers meededen aan de bekerwedstrijd en er voor de rest een keertje maar zes man waren. De partijen waren Lammert Korlaar tegen Huib Poort, Wout Bos tegen Levi Duijst en Alex van de Mheen tegen René Runhaar. Lammert Korlaar speelde dus tegen Huib Poort. Aangezien beide spelers al bij de oudere garde hoorde was het speltype klassiek. Wat ze daarna ook probeerde ze gaven allebei geen krimp. Na een lange partij was het dan ook remise tussen de twee strijders. Wout Bos speelde tegen Levi Duijst. Wout had zijn geliefde spel weer op het bord gekregen, maar Levi wist wat hij hier tegen moest doen. Nadat beide in een dam haalde was het Wout die op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zag en plotsklap drie stenen en zijn dam weggaf. Daarna was het zo klaar als een klontje dat Levi de winst zou krijgen. Alex speelde tegen René Runhaar. Alex speelde weer een andere opening dan dat hij die dit seizoen gedaan had. Nadat Alex in het middenspel een combinatie uit haalde voor een doorbraak zag hij al tijdens al het slaan dat het geen combinatie was maar gewoon een offer. Gelukkig voor Alex zag René het niet en kon Alex gewoon een dam halen. De stand die daarna op het bord overbleef was ook gelijk helemaal uit en kon Alex zijn eerste winst sinds 22 januari binnenhalen.

Gerhard zet de achtervolging in, in de damcompetitie (26-2-2016)

Afgelopen vrijdag waren er een paar leuke partijen bezig, maar wat vooral bijzonder was, was dat alle partijen voor middennacht klaar waren. Normaal is er altijd nog wel 1 bezig na 00:00 uur, maar een vrijdag was iedereen op tijd klaar. Koploper Cor de Jong had een makkelijke avond tegen zijn tegenstander Huib Poort. Nadat Huib een verkeerde zettenreeks deed was Cor er als de kippen bij om de winst binnen te hengelen. Dat Cor kampioen wordt is geen wonder de vraag is alleen wanneer. Nummer 2 op dit moment Gerhard de Graaf speelde tegen Wim Bor een explosief standje. Aan beide kanten kon het fout gaan. Gelukkig maar Gerhard was het Wim die een hele dure doorbrak nam en dan ook nog eens één waarbij Gerhard ook een dam kreeg. Nadat de roetsporen van het bord geveegd waren kon Wim niets anders doen dan opgeven. Daarnaast waren er deze ronde wel vier remises en dat is verwonderlijk aangezien sommige verloren hebben gestaan. De eerste die vanuit een verloren stelling remise kon maken was Anne Wouda. Anne speelde tegen Rene Runhaar en pardoes liep Anne in een doorbraakcombinatie, waarbij hij een steen moest offeren om Rene niet door te laten lopen. Maar daarna ging Anne zijn rug rechten en speelde voor wat hij waard was. Met een punt als uiteindelijke resultaat. Wout Bos speelde tegen generatiegenoot Lammert Korlaar. Wout is een meester in omsingelen en dat was ook precies wat hij vandaag ging doen. Lammert moest alles op alles zetten om er een punt uit te slepen. Wat gelukkig ook gebeurden. Vrienden voor het leven Lennart Bolks en Huibert Koops mochten ook weer tegen elkaar. Normaal als deze 2 tegen elkaar spelen is de jongere Huibert wel de fitste, maar aangezien Huibert al veel partijen mistte zijn de dammers hem tegemoet gekomen door af en toe langs te komen om een huiskamerpartij te spelen. Maar Lennart zorgde voor een stuntje door toch een punt te gaan pakken tegen Huibert. Als laatste waren bezig Levi Duijst en Alex van de Mheen. In een partij waar heel veel gehakt werd om de betere positie te krijgen, was het Levi die Alex in een houdgreep te zetten. Helemaal aangezien Alex de laatste weken het slechtst in vorm is. Maar nu was het toch Alex die zich onder de druk uit kon gaan spelen en de remise veilig kon gaan stellen. Peter Frans Koops speelde een oefenwedstrijd tegen Leopold Kouomouo (nog wat). Wat Peter Frans ook probeerde het was Leopold die het betere spel bleef houden. Nadat Peter Frans helemaal verloren kwam te staan gaf hij dan ook maar gewoon op.

Veel verrassingen in de Univé damcompetitie (5-2-2016)

Afgelopen vrijdag waren er in de interne damcompetitie veel verrassingen, ter overstaan van de aantal partijen die er waren. Van devijf partijen die er waren eindigde er vier in een verrassende uitslag. Maar we beginnen bij de partij die geen verrassende overwinnaar kwam. In de partij tussen Wim Muys en Cor de Jong ging het er in het begin heel rustig aan toe. Maar Cor steekt jammer genoeg voor Wim in zijn vorm van zijn leven en lijkt echt linea recta op zijn dertigste kampioenschap af te stevenen. Nu was het ook Cor die weer aan het langste eind trok en dus de partij won. In de partij tussen uittredend kampioen Peter Frans Koops en Ton van der Ploeg. Na een sterke opening van beide spelers was het Peter Frans Koops die beter te kwam te staan. Nadat Ton van der daarna ook nog eens een kamikaze offer deed (hij gaf vier stenen om door te breken) leek Peter Frans Koops op een winnend eindspel af te gaan. Maar Peter Frans kreeg een blackout en liep in een simpele 1-om-4 (dit houdt in dat Ton 1 schijf geeft en er daarna 4 terug slaat). Na het zetje was de verrassende uitslag dan ook remise. Lammert Korlaar speelde tegen Lennart Bolks ook een goede partij. Maar het was Lennart die een mooie damcombinatie zag en hem ook uitvoerde. Na de combinatie was de partij ook redelijk snel uit. Rene Runhaar speelde vrijdag tegen Alex van de Mheen. Na een redelijke opening van beide was het René die beter kwam te staan. Maar Alex dacht dat hij dit allemaal nog wel kon keepen. Na de zoveelste zetje te hebben ontlopen was er toch een schitterende combinatie die Alex over het hoofd zag. René voerde het dan ook uit, waarna Alex alleen maar op kon geven. Wout Bos speelde tegen Huib Poort. Nadat ze beide hun eigen opening deden, was het Wout die steeds beter kwam te staan. Na een leuk zetje won hij uiteindelijk ook de partij. 

Kopgroep ontsnapt in Boboli Damcompetitieitie (20-11-2015)

Door verschillende uitslagen van vrijdagavond is er een groepje ontstaan die redelijk los staat. Het opvallende is dat regerend kampioen Peter Frans Koops niet in het groepje van 4 zit.
Regerend kampioen Peter Frans Koops mocht aantreden tegen Bertus de Harder. Bertus zette Peter Frans al vroeg onder druk en het was ook Peter Frans die zich maar gewonnen moest geven. Van de regerend clubkampioen naar de 29-voudig clubkampioen Cor de Jong. Hij speelde tegen Wim Muys een goede aanvallende pot. Het is alleen zo dat Wim een ontzettend taaie tegenstander is die zich niet de kaas van het brood laat eten. Na een sterke partij van beide werd hier maar de remise getekend.
Huib Poort speelde tegen Gerhard de Graaf een ijzersterke partij. Maar waar Huib vorige week geluk had dat zijn tegenstander een remisevariant over het hoofd zag, was het nu niet zo en kon Huib moe maar voldaan opgeven. Lammert Korlaar speelde tegen Bas Marcelis. In een leuke pot was het Lammert die het initiatief pakte en leek te gaan winnen. Alleen in het eindspel lette Lammert tot 2 keer niet goed op en kon Bas tot 2 keer toe remise maken. De tweede keer zag hij het gelukkig wel.
Rene Runhaar speelde tegen Ton van der Ploeg. Ton deed steeds maar wat zo leek het, want steeds als je kwam kijken dan stond Ton weer slechter. Maar toen Ton in het eindspel tot René een winnende combinatie kon laten nemen verstijfde Rene helemaal en zag de winst niet. Toen een zet erna Ton remise aanbood, nam Rene hem maar aan. Maar de partij bleek alsnog gewonnen te zijn door een simpele oppositie. Wim Bor speelde tegen Alex van de Mheen. Wim had de hele avond het spel tegen Alex en toen Alex ook nog eens naar de rand ging spelen was het helemaal snel afgelopen.

Weinig verrassingen in de Univé damcompetitie (6-11-2015)

Afgelopen vrijdag waren er door een paar afzeggingen maar 12 ijzersterkte spelers overgebleven. Al de partijen leverde de verwachtte winnaar op, ook al weerde de meeste zich nog taai. Bertus de Harder speelde tegen Jaap Langerak. Wat Bertus ook ging proberen tegen Jaap het lukte steeds net niet. Tot op een gegeven moment Bertus positioneel zo sterk kwam te staan dat alles wat Jaap deed toch verloren was. Zo zie je maar dat Jaap Langerak een hele taaie rakker is. Gerhard de Graaf speelde tegen Peter Frans Koops een spannende pot. Beide legde het vuur aan elkaars schenen, maar geen van beide gaf ook maar één krimp. Hierdoor kwam er hier geen winnaar uit, maar een remise. Lennart Bolks speelde tegen Huib Poort. Huib zetten Lennart al vroeg onder druk en toen Lennart eruit dacht te komen door een ruil, leidde hij zichzelf dus naar het hakblok. De actie was zo gevaarlijk hij daarna ook gelijk op kon geven. Alex van de Mheen speelde tegen Bas Marcelis een redelijke pot. Van te voren wist Alex eigenlijk amper nog wat van zijn tegenstander. Na een spervuur aan zetjes, was het Alex die toch het winnende zetje uit kon halen en er zo met de winst ervandoor kon gaan. René Runhaar speelde tegen Lammert Korlaar. In een gelijk opgaande strijd was het Lammert die in eerste instantie iets beter stond. Maar hij lette niet op en opeens haalt René de remise eruit. De laatste partij van de avond was die tussen Levi Duijst en Wout Bos. Levi probeerde allermaal rare dingen, maar Wout was diegene die door een combinatie een schijf voor kwam. Hierna moest Wout het alleen nog maar afmaken. Wat Wout gelukkig ook deed. Top 5 na acht rondes:
1. Cor de Jong 134.00, 2. Bertus de Harder 123.50, 3. Gerhard de Graaf 122.67, 4. Wim Muys 121.00, 5. Peter Frans Koops 105.83. Voor de hele ranglijst kunt u gaan naar de site van de damclub. 

Bertus de Harder richting de kop van de damcompetitie (23-10-2015)

Afgelopen vrijdag waren 6 dampartijen te bewonderen in de Univé interne damcompetitie. Dit was een lager aantal dan normaal. De reden was dat enkele leden niet meespeelden in verband met deelname aan een internationaal damtoernooi in Amersfoort. Opvallend is dat tijdelijk een Kameroense grootmeester dammen meespeelt in de interne competitie. De grootmeester die luistert naar de naam Leopold Kouogueu Kouomou is in Nederland als voorbereiding op het WK dammen welke in November in Emmen wordt georganiseerd. Bertus de Harder was gepaard tegen Ton van der Ploeg. Bertus had een mooie, haast kunstzinnige opening. Bertus nam in de opening een kettingstelling in, welke door Ton werd onderschat. Na enkele krachtzetten van Bertus verloor Ton een schijf. Deze achterstand kwam Ton niet meer te boven en verloor de partij. Toptalent Gerhard de Graaf mocht aantreden tegen Willem Bor. Na een theoretische opening kwam er een voordelige stand op het bord voor Gerhard. Het voordeel werd vervolgens langzaam uitgebouwd tot winst. Wim Muys mocht dammen tegen de talentvolle Alexander van de Mheen. Alexander was deze avond echter niet helemaal bij de les. Hij taxeerde zijn stand compleet verkeerd en kwam middels een combinatie een schijf achter. Wim Muys speelde de partij beheerst uit en mocht de felicitaties in ontvangst nemen. De paring koppelde Levi Duijst aan Huibert Koops. Na een gelijkwaardige opening was het Huibert die een drukstand kreeg in het middenspel. Levi bezweek onder deze druk en het gevolg was schijfverlies voor Levi. Levi knokte daarna nog voor wat hij waard was, maar kon aan verlies niet ontkomen. Huib Poort speelde tegen René Runhaar. René had eerder op de dag 2 partijen gespeeld in Amersfoort en oogde vermoeid. Huib speelde scherp spel en na enkele mindere zetten van René, was het Huib die de punten mocht bijschrijven. De partij tussen generatiegenoten Wout Bos en Lammert Korlaar was de enige klassieke partij. Dat beide nog prima kunnen dammen, werd ook in deze partij duidelijk. Na veel strijd werd in een uitgedunde stand tot remise besloten. Tot slot had Cor de Jong de eer om tegen Leopold Kouogueu Kouomou te spelen. Leopold kreeg na een spannende opening voordeel in het middenspel met een korte-vleugelopsluiting. Cor vond een mooie combinatie, waarbij beide spelers een doorbraak naar dam kregen. Leopold hield echter een schijf meer over. Cor pakte enkele zetten laten de dam af van Leopold, maar in de overgebleven stand werd remise overeengekomen. Al met al een zeer knappe prestatie van Cor. 

Cor de Jong verovert de koppositie in de Univé damcompetitie (16-10-2015)

Afgelopen vrijdag stonden er een aantal krakers op het programma bij Boboli Bunschoten. Zoals: Bertus de Harder tegen Cor de Jong, Gerhard de Graaf tegen Anne Wouda, Alex van de Mheen tegen Lennart Bolks en Willem Bor tegen Ton van der Ploeg. Het leek dus wel een beetje op supersunday in het voetbal. Bertus de Harder speelde dus tegen 29-voudig clubkampioen Cor de Jong. Cor zette Bertus al vanaf het begin af aan onder druk en toen Bertus eruit leek te komen doormiddel van een offer was Cor er toch als de kippen bij om het af maken. Gerhard de Graaf mocht tegen generatiegenoot Anne Wouda. Anne probeerde van alles om de stand van Gerhard onder druk te zetten, maar het was Gerhard die zijn neus de goede kant op zette en er met de overwinning vandoor ging. De vrienden voor het levenWillem Bor en Ton van der Ploeg speelde tegen elkaar een gelijkwaardige pot. Dat de verhoudingen nooit verbroken zijn was van te voren ook al bekend en na een goed paar uur dammen boden ze maar remise aan. Huibert Koops speelde tegen Wim Muys een aanvallende pot. Alleen jammer genoeg voor Huibert was het Wim die er een gemeen zetje in had gebouwd. Waardoor Wim de partij naar zich toe trok.
Alex van de Mheen speelde tegen Lennart Bolks. In een partij waar tot het middenspel eigenlijk heel weinig geruild werd, was het opeens Alex die een hele offensieve schijf op het bord bracht door 2 ruilen. Toen Lennart er een zetje in bouwde die Alex op het allerlaatste moment doorhad, was het toch 1 zet erna Lennart die in een geniepig zetje liep en eigenlijk gelijk kon opgeven. Levi Duijst speelde tegen Huib Poort. Levi wist van te voren precies wat hij moest gaan doen en dat een nog sterkere pot op tafel leggen dan vorige week. Nu nam Levi Huib in een verwurging en ging zo lang door tot Huib eigenlijk helemaal verloren stond. Maar toen ging Levi toch een paar rare zetten doen waardoor Huib toch makkelijk de remise had kunnen forceren. Maar Huib zag de remise ook niet en daardoor won Levi alsnog de partij. De laatste partij was de partij tussen Bas Marcelis en René Runhaar. Bas nam René aardig onder vuur en daar kon René niet tegen. Heel snel erna was het René die de handdoek in de ring moest gooien en dus opgeven. 

Cor de Jong wint als enige in de Univé damcompetitie (09-10-2015)

Afgelopen vrijdag waren er in totaal acht partijen. Dus dat kwam uit op 16 personen. Van alle partijen die er waren eindigde er maar 1 in een beslissing en dat was in de partij tussen Cor de Jong en Lennart Bolks. Cor speelde een makkelijke pot, helemaal omdat Lennart van plan was om een keer minder te gaan afruilen. Dat Lennart zijn sterkte dus ligt in het afruilen van de stelling heeft hij toch wel bewezen. Wim Muys speelde tegen Gerhard de Graaf. Vanuit een gelijkwaardige opening speelde beide mannen met maar 1 doel. De tegenstander afmaken en de winst naar je toe trekken. Jammer genoeg voor beide werd de gelijkheid nooit verbroken en tekenden beide mannen voor remise. De partij met de meeste leeftijd is Huib Poort en Lammer Korlaar (ik hoorde dat ze bij elkaar opgeteld 130 zijn). De mannen van de jeugd van vroeger speelde normaal altijd klassiek tegen elkaar, maar daar had Huib Poort een keer geen zin in en ruilde alles af wat ook maar een beetje richting klassiek ging. Toen uiteindelijk alle gevaren er voor beide uit waren bekeken ze hun stand en kwamen ze remise overeen. Een andere ruilpartij was die tussen Alex van de Mheen en Levi Duijst. Vanaf het begin zat Levi alles af te ruilen om maar zo ver mogelijk te gaan staan met zijn schijven. Alex werd dus in een soort houdgreep genomen door Levi. Alex kwam onder de druk uit en toen hij een winnende combinatie kon nemen, zag hij hem over het hoofd. Waardoor hij later genoegen moest nemen met remise. Ton van der Ploeg speelde tegen regerend club kampioen Peter Frans Koops. Ton wist wat hem te doen staan en dat was vol de druk op Peter Frans zetten. Jammer genoeg wist Peter Frans hiermee om te gaan en werd er maar remise overeengekomen. René Runhaar speelde tegen Wout Bos. Wout probeerde van alles om door de stand van René te komen , maar alles wat er ook gebeurde had René een antwoord op. Behalve toen René zelf een combinatie uit kon halen en hem over het hoofd zag. Willem Bor speelde een sterke partij tegen koploper Lubbert de Harder. Willem kwam nooit echt in de problemen, maar hij was vergeten om dan Bertus in de problemen te brengen. Uiteindelijk werd ook deze partij in remise beslist. De laatste partij van de avond was die tussen Jaap Langerak en Huibert Koops. Na een gelijkwaardig begin werd hier ook nooit de verhoudingen verbroken, waardoor ook deze partij in remise eindigde.

Bertus de Harder koploper in de Univé damcompetitie (02-10-2015)

Afgelopen vrijdag was alweer de derde ronde van de Univé damcompetitie. Met een paar spannende partijen. Zo had je Lubbert (Bertus) de Dammer tegen Wim Muys. Peter Frans Koops tegen Wim Bor en Huibert Koops tegen Anne Wouda. Er is vanavond ook een verrassende uitslag geweest, maar dat is nu nog even geheim. Bertus speelde dus tegen Wim Muys. Na een aggressieve opening van Wim Muys kwam Bertus in de verdrukking te staan. Maar bertus had al gezien dat hij meer vrije zetten had dan Wim en dus hield hij zijn hoofd koel. Hierdoor was het opeens Wim die slechter kwam te staan en uiteindelijk ook de partij verloor. Peter Frans Koops mocht aantreden tegen Huizenaar Willem Bor. In deze partij gebeurden zo weinig dat de partij gewoon in slaap viel. De uitslag was uiteindelijk een remise oftewel een gelijkspel. Huibert Koops speelde tegen Anne Wouda. Dit was naast een marathon partij (5 uur en 10 minuten) ook de mooiste partij van de avond. Huibert zette Anne onderdruk waardoor Anne in de verdediging moest. Daarin hield Anne uiteindelijk wel stand en toen ze beide een dam op het bord hadden, stond Anne opeens een schijf achter. Even later stond Anne er dan opeens weer 2 voor. Toen de klok zei dat het na 1 uur was, was Anne niet scherp meer en liep in een zetje. Je zou bijna zeggen spelen die dammers alleen maar remise op Bertus na. Nee is het antwoord. René Runhaar speelde tegen nieuw lid Jaap Langerak.Dat Jaap misschien een nieuw lid bij ons is betekende niet dat hij niet kan dammen, want hij damt al meer jaren bij een andere club (Loosdrecht). René zat niet goed op te letten toen Jaap er allerlei zetjes aan het inbouwen was. René probeerde nog van alles om niet in zetjes te lopen, maar als je tegenstander veel zetjes erin bouwt dan is het wachten tot je in een zetje loopt. Dit was uiteindelijk ook het geval en Jaap won de partij gedecideerd. Wout Bos mocht tegen Alex van de Mheen. Na een relatief rustig begin van de partij begonnen opeens beide spellers de linkervleugel van de tegenstander aan te vallen. Nadat hier de krijtdampen verdwenen waren was er een stand over die nog alle kanten op kon gaan. Op een gegeven moment was het Alex die met een brok dynamiet beide stellingen opblies en daarbij zelf een dam kreeg. Het kostte wel twee schijven, en iedereen dacht dat het een remise combinatie was. Maar Alex had nog een tempozetje erin gebouwd om altijd de dam te pakken. Hierdoor kon Wout opgeven. Een ander nieuw lid Bas Marcellis speelde tegen Huib Poort. Huib was er als de kippen bij toen hij Bas een gaatje openliet dat een zetje was voor Huib. Hierdoor won Huib de partij. De verrassing van de avond was in de partij tussen Lennart Bolks en Lammert Korlaar. Lammert is de betere dammer van de twee, maar 1 moment van onoplettendheid en mister Lennart 'Hak' pakte de winst. Lennart wordt Hak genoemd omdat hij altijd alleen mar hakt in de partij.

Cor de Jong eerste koploper (18-09-2015)

Afgelopen vrijdag was het dan zo ver. De eerste ronde van de Univé damcompetitie was begonnen. Met de Wedstrijden Cor de Jong tegen Gerhard de Graaf, Ton van der Ploeg tegen Levi Duijst, Lammert korlaar tegen René Runhaar Peter Frans Koops tegen Huib Poort en Anne Wouda tegen Alex van de Mheen. Cor de Jong had vandaag gelijk een lastige partij zou je op voorhand zeggen. Hetgeen was dat Gerhard er een keertje met zijn hoofd niet bij was en dus heel snel verloor. De grootste sensatie gebeurde wel in de partij tussen Ton en Levi. Levi hield de hele partij Ton onder druk waardoor toen geen enkel moment uitzicht had op de winst. Maar Levi won ook niet, want het werd dus gelijkspel. Lammert Korlaar speelde weer aanvallend tegen René Runhaar. Toen Lammert er een dubbele dreiging in had zitten gaf René dan ook maar gewoon op. Regend club kampioen Peter Frans Koops had via de loting een hele taaie rakker tegen zich gekregen. Normaal is Huib Poort niet zo'n probleem voor Peter Frans maar Huib had zijn a-game meegenomen. In de spannende strijd die volgende was het toch Peter Frans die aan het langste eind trok. Anne Wouda mocht tegen Alex van de Mheen dammen. Anne wist precies waar Alex zijn zwakte lag en maakte daar ook dankbaar gebruik van. Toen Alex ook nog het verliezende zetje zelf uithaalde (en zo dus de strop zelf aantrok) gaf Alex maar op.

Peter Frans Koops damkampioen van de Univé damcompetitie (05-06-2015)

Afgelopen vrijdag was de laatste ronde van de Univé damcompetitie. Vooraf was al bekend dat het zou gaan om het kampioenschap tussen Peter Frans Koops en Bertus de Harder. Bertus had een kleine voorsprong met het in gaan van de laatste ronde. Maar zoals je onderaan het bericht ziet was het Peter Frans die doormiddel van een zetje de winst in de partij en van deze competitie naar zich toe wist te trekken. De strijd om de plaatsen drie en vier was iets minder spannend, aangezien de twee spelers heel snel afruilden en in een remise stand kwamen en gelijk een (groot)meestersremise deden. De volgende partij was die tussen Huibert Koops en Wim Muys. Hierbij stond eigenlijk alleen nog maar op het spel of Huibert zou worden ingehaald door de achtervolgers. Huibert ging er dus ook goed voor zitten en Wim dacht even dat hij sinterklaas was door twee schijven weg te geven en daarna één schijf terug te slaan. Hierna was het voor Huibert appeltje-eitje om de winst binnen te halen. Huib Poort speelde tegen Anne Wouda een klassieke pot, waarbij beide kansen hadden om meer te halen. Toen beide nog 3 schijven en één dam op het bord hadden bood Anne, terwijl hij aan zet was remise aan. Huib zei dat Anne eerst een zet moest zetten en dan pas aan mag bieden. Anne deed dus snel een zet en bood remise aan. Het jammerlijke aan de zet was dat het de enigste foute zet was en verloor doormiddel van een 1-om-2 zijn dam en kon gelijk opgeven. Alex van de Mheen mocht aantreden tegen Lammert Korlaar. Alex kwam al iets later en had geluk dat zijn tegenstander de klok nog niet had aangezet. Toen Alex er was speelde hij een spel die Lammert niet echt begreep en Lammert kwam tot twee keer toe in een opsluiting terecht. Bij de eerste ruilde hij zich er nog goed uit maar bij de tweede was het over en uit en won Alex de partij binnen 1 uur en 15 minuten. Ton van der Ploeg mocht tegen Lucas Veldhuizen spelen. Wat Ton gedaan heeft in Tailand weet niemand, maar ook nu zat hij te prutsen tegen een opkomend jeugdtalent. Ton probeerde Lucas vast te zetten, maar in plaats van dat Lucas vast kwam te staan was het Ton die vast stond. Nadat hij zag det er niets meer te redden was in zijn stand gaf hij maar op. René Runhaar mocht tegen Levi Duijst spelen. Ze opende gelijkwaardig, maar vanaf het middenspel nam Levi René in de houdgreep en drukte zo het kaarsje van René uit.

Damcompetitie nadert een spannende eindsprint (29-05-2015)

Huidig koploper Peter Frans Koops was verhindert vanwege privé-omstandigheden, dus hierdoor zou Bertus de koppositie over kunnen nemen als hij zou winnen van uittredend kampioen Cor de Jong. Na een rare pot van beide zijdes was het Bertus toch die zijn stand iets beter op orde had. Doormiddel van een zetje won hij dus de partij en heroverde hierdoor ook de koppositie. Wim Muys mocht aantreden tegen toptalent Gerhard de Graaf. Na ongeveer 14 zetten had Gerhard al door dat Wim al klaar was voor de sloop. Doormiddel van een gewiekst zetje kwam Gerhard twee schijven voor en een doorbraak en Wim een doorbraak. Je zou dan zeggen dat dit goed is voor beide (in het eindspel wel (nu niet)), maar hij kon geen dam halen. Dit omdat die dam er gelijk weer er vanaf ging en Gerhard met schijf voorsprong een dam haalde. Wim gaf dan ook maar op. De grootste verrassing op de ranglijst is wel Jochem van Twillert die deze keer mocht aantreden in de Diekse derby tegen Huib Poort. Het ging de hele tijd in deze partij gelijk op, maar plots komt Jochem en schijf voor en komt gewonnen te staan. Maar kan hij die druk wel aan of zou hij gaan bezwijken onder de druk. Gelukkig voor hem kon hij de druk goed aan en maakte de partij professioneel af. Huibert Koops mocht aantreden tegen Anne Wouda. De ene week speelt Anne de sterren van de hemel en de andere keer bakt hij er weer niets van. Huibert wist wel wat hem te doen stond en dat was winnen om in het kielzog van Jochem te blijven. Na een vlaag van verstandsverbijstering kwam Anne een schijf achter. Hierdoor ging hij ervoor zitten, maar het was al te laat vor Anne, want het kwaad was al geschiet. Hij verloor de partij. Vroegere remisekoningen Lammert Korlaar en Lennart Bolks mochten elkander gaan bestrijden op het dambord. Lennart ging er goed voor zitten aangezijn hij de laatste tijd goed in vorm was en dus dacht makkelijk te gaan winnen. Maar niets is minder waar, Lammert ging er ook voor zitten en er ontpopte een spannende strijd. Na een heleboel heen-en-weer geruil werd dus maar de remise getekend. Tailand-ganger Ton van der Ploeg mocht aantreden tegen Alex van de Mheen. Ton leek de hele partij beter te staan en dwong Alex steeds tot zetdwang, tot op een gegeven moment Alex een Houdini-achtige ontsnapping vond en positioneel gewonnen kwam te staan. Dit was uiteindelijk ook genoeg voor de winst. Twee jeugdtalenten troffen elkaar ook. Levi Duijst en Lucas Veldhuizen was hun naam. Lucas hield Levi de hele tijd goed tegen tot Levi uiteindelijk niets anders kon doen dan opgeven. René Runhaar was dan wel oneven, maar ze hadden toch een (oud-)lid (Annemarieke Dekkers) bereid gevonden en te komen dammen tegen hem. Dat ze nog uitvorm was te zien, aangezien ze snel een schijf achterkwam en uiteindelijk de partij verloor. Namens de damclub willen wij V.V. Eemdijk ook feliciteren met het behalen van de promotie naar de hoofdklasse. 

Kopgroep kan elkander geen pijn doen bij het dammen (01-05-2015)

Afgelopen vrijdag mocht koploper Peter Frans Koops tegen opkomende ster Gerhard de Graaf en Cor de Jong mocht aantreden tegen Bertus de Harder. Er zijn nog meer wedstrijden daar leest u zo ook over. Peter Frans mocht dus tegen Gerhard spelen, in een gelijk opgaande strijd waar het evenwicht nauwelijks werd verbroken, werd maar laat op de avond remise overeengekomen. Door dit resultaat zou zowel Bertus als Cor de koppositie overnemen als de één van de ander wint. De spanning was in de partij ook duidelijk te voelen en Cor leek aan de betere hand te zijn. Nadat hij in het eindspel een dam haalde. Maar toen hij een 1-om-2 erbij toeliet kwam Bertus iets beter te staan, maar het was niet genoeg voor de winst van 1 van de 2, dus deze partij werd ook remise. Diegene die nog bij de kopgroep wil komen, Wim Muys, mocht aantreden tegen Jochem van Twillert. Jochem had dit seizoen al veel reuzen gedood, maar zou hij nu ook deze gigant kunnen doodden? Na een goede opening, kwma Wim toch een klein beetje beter te staan. Maar jammer genoeg voor Jochem begon, hijzelf te kaputuleren en liep in een geniepig zetje die gelijk uitwas. Lammert Korlaar speelde tegen Lucas Veldhuizen. Lammert wist precies hoe hij Lucas het beste kon aanpakken en liet het heel vakkundig zien. Nadat Lucas uiteindelijk eieren voor zijn geld koos en opgaf. Alex van de Mheen mocht aantreden tegen zijn angstgetner Levi Duijst. Na een rare opening van Levi kwam Alex plotseling een schijf voor en was het voor Levi alleen nog maar keepen om die stormvloed aan stootaanvallen af te slaan. Totdat Alex zelf ook een positioneel begon te blunderen en Levi een doorbrak kon nemen, wat hij niet zag. Nadat Levi nog een schijf achterkwma was het helemaal bekeken, hetgeen wel zo is dat als Alex niet in 'vorm' is je wel kan doen. Maar Alex maakte het nu vakkundig af. De laatste partij van deze avond was de partij tussen René Runhaar en Wout Bos. Wat ze ook probeerde het evenwicht werd niet verbroken, waardoor bij deze partij ook maar de vlag werd gestreken en remise overeengekomen.

Gerhard de Graaf beëindigt winning streak van Wim Muys (27-03-2015)

Afgelopen vrijdag stonden er een paar leuke krakers op het programma. Er waren ook een paar verrassende uitslagen. Daarnaast waren er afgelopen vrijdag de eerste 2 regelmentaire overwinningen. Gerhard de graaf mocht dus aantreden tegen Wim Muys. Na wat geruil kwam Gerhard steeds beter te staan. Op een gegeven moment kwam Gerhard helemaal gewonnen te staan en nadat Wim Muys ook geen winst meer zag, koos hij maar eieren voor zijn geld en accepteerde zijn eerste verlies in de interne competitie. Een ander topper was die tussen Peter Frans Koops en Bertus de Harder. Ze bestookte elkaar met allerlei trucjes, maar beide wilde niet in het zetje van de ander lopen. Tot op een gegeven moment Peter Frans een winnende combinatie kon uithalen alleen niet zag. In het eindspel zag Peter Frans weer een nieuwe combinatie die Bertus over het hoofd had gezien, en Bertus dacht dat hij positioneel gewonnen stond, na de combinatie zat er voor beide spelers niets anders op dan maar remise te nemen. De eerste verrassing deze vrijdag kwam uit de wedstrijd tussen Ton van der Ploeg en Huib Poort. Nadat Huib al beter uit de opening kwam zag Ton ook een heel geniepig zetje over het hoofd. Toen Huib het zetje uithalde gaf Ton maar gelijk op. Jochem van Twillert mocht tegen Huibert Koops spelen. Jochem mocht het dus gaan proberen om Huibert een kopje kleiner te maken. Maar Huibert is de laatse tijd ook goed in vorm en kwam eerst een schijf voor door een zetje en later trok hij dankzij dit schijfvoordeel de overwinning over de streep. Alex van de Mheen speelde tegen René Runhaar. Alex kwam veel beter uit de opening en kwam positioneel gewonnen te staan, maar opeens kwam bij Alex de klad in zijn spel en begon hij spoken te zien, want Alex dacht een damcombinatie uit te halen die er helemaal niet in zat en gaf dus gewoon een schijf weg. Hij had gewoon zijn opsluiting moeten vol brengen, want dan stond René vast. De twee wedstrijden die regelmentaire overwinningen (dus winnen zonder dat er ook maar één zet gespeeld is) werden, waren de partijen Wim Bor en Lammert Korlaar, en Wout Bos tegen Anne Wouda. Doordat beide WB's er niet waren. Aankomende vrijdag is er geen dammen dus alle lezers van dit stukje een fijne pasen/pesach.

OOK PETER FRANS KOOPS VERRAST COR DE JONG (20-03-2015)

In de onderlinge damcompetitie wist Peter Frans Koops voor de 2 e keer dit seizoen van Cor de Jong te winnen .Zonder meer een fraaie prestatie, Cor verliest namelijk sporadisch! Gesterkt door een positieve provinciale verkiezingsuitslag, trad Peter Frans koploper de Jong onbevangen tegemoet. Hij liet aan de rechterkant opsluiten en loerde op zijn kansen. Toen Cor de opsluiting niet meer kon consolideren ontstond er een boeiend eindspel, waarin Peter Frans Koops het initiatief. Van Cor overnam. Ook nu nam Cor misschien toch wel te veel risico waardoor hij in een nadelig dammeneindspel belandde. Peter Frans maakte het karwei vervolgens koelbloedig af. Hierdoor is Bertus de Harder , die zelf niet speelde, de nieuwe koploper geworden. In het keizersysteem krijg je namelijk maximaal 6 keer per jaar 1/3 deel van je eigen waarde als punten bijgeschreven als je zelf niet in actie komt. Ook nummer 4 van de ranglijst Gerhard de Graaf kwam niet in actie, hierdoor kon het gebeuren dat nummer 5 Wim Muijs, nog geen speler uit de top vier trof. Hij mocht aantreden tegen Huibert Koops .eerder dit seizoen had Huibert al verrassend Bertus de Harder op remise gehouden ,dus Wim was gewaarschuwd! Maar ook deze partij kon Wim zijn 100 % score intact houden.Huibert liet een halve hekstelling toe maar gaf vervolgens ook het initiatief op de andere vleugel weg. Hierdoor ontstond een onhoudbare stand , die altijd schijfverlies op leverde. Wim buitte dit voordeel al snel uit en klimt nu ook richting koplopers. Lammert Korlaar en Anne Wouda maakten beiden geen beslissende foutjes, waardoor logischer wijs een remise het resultaat was. Met de aantekening dat Lammert in het eindspel nog flink moest oppassen want Anne speelt altijd op zetjes, En ook dit keer zaten er nog wat verraderlijke dreigingen in, maar Lammert doorzag alles tijdig! Onderin deed Rene Runhaar goede zaken door Levi Duyst met een nul naar huis te sturen. Levi liep een schijf achterstand op in de opening en dacht in het middenspel dat schijfje weer terug te kunnen pakken, Maar na een verrassende zet van Rene, bleef de achterstand op bord staan. Vervolgens maakte Rene geen fouten meer en droeg zo de rode Lantaarn over aan Levi.

DAMMER GERHARD DE GRAAF VERRAST COR DE JONG (13-03-2015)

Gerhard de Graaf heeft de spanning in de onderlinge competitie weer helemaal teruggebracht door Cor de Jong te verschalken! Veelvoudig kampioen Cor de Jong nam te veel risico, in een partij waarin de Hollandse opening op het bord verscheen,speelde Cor zijn kroonschijf naar links om wat slagzetdreigingen erin te houden. Gerhard had alle dreigingen helaas goed doorzien, en kon de zwakke rechterkant van Cor aan flarden spelen! De andere 2 dammers uit de top 4 ,Bertus de Harder en Peter Frans Koops kwamen niet in actie, maar de verschillen onderling zijn niet al te groot. Wim Muijs is inmiddels opgeklommen naar de vijfde plaats en heeft nog steeds een 100 % score ,het gat met de bovenste vier is echter te groot om zich nog in de titelstrijd te mengen. Zoals bekend speelt Wim pas weer mee sinds half december. Hij zal de komende weken dus spelers uit de top 4 moeten gaan bestrijden. Ook de laatste partij verliep eigenlijk zonder al te veel problemen. Nummer 6 Ton van der Ploeg, week na 10 zetten in de opening al af van de theorie en kwam vervolgens niet meer in het stuk voor. Ton mocht binnen 2 uur de schijven al weer opbergen. Huib Poort verslikte zich enigszins in Rene Runhaar, die afgelopen week de partij van zijn leven speelde. Rond middernacht 01.00 uur ! werd uiteindelijk remise overeengekomen een uitslag waar Rene het meest blij mee was! Eerder die avond had Anne Wouda de volle winst behaald tegen Lucas Veldhuizen, waardoor Lucas wat is weggezakt op de ranglijst. Wout Bos en Alexander van de Mheen speelden een leuke pot met kansen aan weerszijden. De anticlimax was het remise aanbod van Wout in het verre eindspel. Hij zag jammerlijk een offer over het hoofd, waardoor Wout de volle winst miste. Alexander koesterde dankbaar het punt.

Cor de Jong pakt koppositie over (20-02-2015)

Afgelopen vrijdag heeft Cor de Jong in een rechtstreeks duel met Bertus de Harder de koppositie overgenomen. Aangezien Bertus positioneel dwaalde kon Cor het afmaken en de koppositie pakken. De strijd om de derde plaats was die tussen Gerhard de Graaf en Peter Frans Koops. Na een gelijkopgaande strijd waar niemand het overwicht overgaf werd hier maar remise overeengekomen. Ton van de Ploeg moest aantreden tegen jeugdtalent Jochem van Twillert. Nadat Ton Jochem onderdruk zetten leek Jochem te moeten capatuleren, maar Jochem rechte zijn rug en ging er eens goed voor zitten. Na Ton te onderdrukken daarna werd ook hier maar remise afgesproken. Wim Bor moest tegen Alex van de Mheen. Nadat Alex positioneel raar begon te doen en altijd een schijf kwijt raakte dacht hij nog een leuke variant erin te kunnen brengen, alleen hij zag niet dat hij ook op een andere manier een schijf kon verliezen. Nadat dat gebeurt was probeerde Alex er nog vanalles van te maken, maar toen hij ook nog eens in een standaard coup royaal liep was het gelijk afgelopen en gooide hij de handdoek maar in de ring. Wim Muys moest tegen Lammert Korlaar spelen. Nadat Wim aan zijn knie te zijn geöpereerd heeft hij nog geen enkele keer verloren en nu zette hij zoveel druk op Lammert dat die maar bezweek onder de druk. Huib Poort speelde tegen Anne Wouda. Dit was eigenlijk het gevecht tussen diegene die aan het begin goed begon en diegene die halverwege goed stond. In de partij was daar vrij weinig van te zien en na heel wat geruil kwam er een remise stand op het bord. Nadat beide deze hadden berekend en vonden dat het remise was, werd de remise maar getekend. Lennart Bolks speelde tegen Levi Duijst. Nadat Lennart allerlei zetjes probeerde uit te halen tegen Levi waarin hij niet liep, was Lennart zo vermoeid dat hij maar voor remise ging. Nadat Levi ook zag dat er niets meer voor hem inzat werd ook hier de remise maar bereikt. De strijd om de rode lantaarn was die tussen drager Wout Bos en René Runhaar. Wout wou graag eindelijke af van die lantaarn en eindelijk lukte het hem door René het bos in het sturen. Na verschillende zetjes uit proberen te halen tegen René, liep René uiteindelijk in een zetje en kon opgeven.

Koops Jr. helpt zijn pa koploper bij te halen in Univé damcompetitie (13-02-2015)

Op ongeluksdag vrijdag de dertiende van Februari moest Huibert Koops aantreden tegen Bertus de Harder. Na goed druk te zetten op de stand van Bertus en zelf goed van de druk af te komen lukte het Huibert misschien iets te vroeg, maar Bertus op een remise te houden. Dit is iets wat zijn vader niet lukte de laatste keer. Zijn papa Peter Frans Koops speelde tegen taaie Huib Poort. Huib speelde een sterke pot, maar Peter Frans zag alles net ietsjes verder. Na een gemeen zetje erin te bouwen waar Huib in liep kon Peter Frans de partij naar zich toe halen. Het zat deze avond niet mee voor de 'diekers', want Lucas had via de paring Wim Muys tegenover zich gekregen. Wim speelt steeds beter en dat was ook nu weer te merken. Lucas kon na anderhalf uur de stenen alweer opruimen, omdat hij in een gemeen zetje liep, die verlies was. Lammert Korlaar moest deze avond aantreden tegen Alex van de Mheen. Lammert kwam ook steeds verder onder druk te staan en Alex zag op een gegeven moment een damzetje dat hem twee stenen kostte. Alex is in dit geval een kleine zelfmoordspecialist door de risicovolle dam te nemen, aangezien bijna al Lammert zijn schijven aan de rand staan. Maar Alex overzag de meeste dreigingen en soleerde toch vrij vlotjes naar de overwinning. Anne Wouda mocht eindelijk weer een keertje een winst op zijn contro schrijven na sterk spel tegen René Runhaar. Na een goede combinatie van Anne kon René bijna alleen maar opgeven, wat hij uiteindelijk maar deed. De laatste partij van deze avond was de partij tussen Levi Duijst en Wout Bos. In het middenspel zag Wout Bos een combinatie door eerst Levi een dam te geven en daarna door slagen de dam af te pakken en zelf naar dam te slaan. Normaal zou dit dan wel genoeg wezen voor de winst. Alleen nu een keertje niet aangezien Levi ook met twee schijven nog door kon lopen naar dam. Nadat beide uiteindelijk twee dammen hadden gaven ze maar remise, wat de terechte uitslag was als je het spel zag. Door dit resultaat is Wout Bos eindelijk de rode lantaarn kwijt (de laatste positie waarop hij echt niet hoort) aan René Runhaar. 

De Harder loopt uit op naaste concurrenten (06-02-2015)

Bertus de Harder heeft vrijdag een van zijn naaste concurrenten een flink tik gegeven in de strijd om het kampioenschap van het dorp. In een rechtstreeks duel met Peter Frans Koops was het Bertus die de langste adem had. Hij had ook geluk dat de nummer twee verhinderd was waardoor hij nog meer uitliep op de rest. Gerhard de Graaf won weer eens een keertje van Huib Poort, ook al was dat niet van harte. Nadat beide een dam hadden gehaald taxeerde Huib zijn eigen stand verloren, wat het op dat moment ook wel was maar hij had eerder al goede kansen op een remise laten liggen. Huibert Koops speelde tegen Jochem van Twillert. Jochem kwam onder druk te staan doordat Huibert iets secuurder speelde. Maar Jochem zou Jochem niet zijn als hij opeens geen trucje zou zien waardoor hij weer ademruimte zou hebben. Zo ook deze keer, waardoor de partij remise werd. Zou er eindelijk een doorbraak komen voor Jochem? Alex van de Mheen had zijn dag niet tegen Wim Muys. Nadat hij zich eerst verkeek op een ruil waardoor hij altijd erna een schijf achter zou komen begon hij nog meer te prutsen en uiteindelijk gaf hij maar op. Lammert Korlaar moest deze ronde tegen René Runhaar. Lammert zette René onder druk en René bezweek uiteindelijk onder de druk. Anne Wouda moest deze ronde tegen Levi Duijst. In het middenspel was het een keertje niet Anne die een foutje maakte, maar zijn tegenstander Levi. Door dit foutje moest Levi achter de feiten aan gaan lopen en dat lukte hem eerst redelijk, maar uiteindelijk ook weer niet. Tot slot was er ook nog de partij om de rode lantaarn. Deze partij ging tussen Wout Bos en Lucas Veldhuizen. Wat Wout ook probeerde tegen Lucas, Lucas liep er maar niet in. Tegenovergestelde was ook het geval, waardoor de partij een remise werd.

Van portretschilder tot koploper (30-01-2015)

Afgelopen vrijdag werd eindelijk Peter Frans Koops onttroond als koploper in de univé damcompetitie. De nieuwe koploper schildert graag de aangezichten van het dorp. Peter Frans Koops moest deze ronde aantreden tegen Cor de Jong. Nadat Peter Frans opgesloten kwam te staan, was het nog niet genoeg voor Cor, want hij ging door met bestoken en vermorzelde Peter Frans zijn verdediging. Wat verlies tot gevolg had. Bertus de Harder speelde tegen Ton van de Ploeg. Bertus had het zo uitgespeeld dat op een gegeven moment alles wat Ton deed direct schijfverlies werd en tegen Bertus betekent dat verlies. Bertus is dus na vanavond de nieuwe koploper in de competitie. Huibert Koops kreeg de kans om generatiegenoot Gerhard de Graaf pootje te lichten. Het was eigenlijk zo als Gerhard nu de aansluiting helemaal zou verliezen hij eigenlijk kansloos wordt voor de titel. Huibert kwam een schijf voor tegen Gerhard en leek zelfs te gaan winnen. Maar Gerhard zag nog een klein gaatje in Huibert zijn verdediging. Waardoor de remise maar werd getekend. Huib Poort mocht aantreden tegen mede-dieker Jochem van Twillert in de battle of the diek. Jochem kwam iets stroever uit de opening en leek opgesloten te raken, maar Huib laat de touwtjes vieren en Jochem ontsnapt uit de opsluiting. Ze blijven elkaar zo bestoken dat de remise niet snel daarna volgt.
De partij Lennart Bolks tegen Alex van de Mheen werd snel naar remise geschoven. Wim Muys mocht vanavond aantreden tegen Anne Wouda. Na sterk spel van Wim Muys kwam Anne helemaal niet zo lekker te staan en laat Wim zien dat hij toch wel in de bovenste regione thuis hoort. Lucas Veldhuizen mocht aantreden tegen Lammert Korlaar. Ook hier kwam de een wat moeilijker uit de opening dan de ander, maar daarna werd het evenwicht weer hersteld. Waardoor er weer een partij in remise uitmonden. René Runhaar mocht aantreden tegen Levi Duijst. Levi kwam opgesloten te staan en hij kwam niet echt meer uit de opsluiting. Nadat René ook nog een dam haalde ten koste van twee schijven was het eigenlijk al gelijk over en uit voor Levi.

Weinig verrassingen in de Univé damcompetitie (23-01-2015)

In de strijd voor de koppositie mocht de koploper Peter Frans Koops de strijd aangaan tegen zijn volgende belager. Aangezien Peter Frans de complete top 6 al had gehad en dus nog niet kon treffen, trof hij de nummer zeven in de geest van Jochem van Twillert. Jochem speelde een sterke pot en leek misschien zelfs iets voordeel te hebben met een schijf achter. Maar hij hield wel maarliefst 3 stenen van Peter Frans vast. Jammer voor Jochem overzag Peter Frans alles en won alsnog de partij.
Het duel om wie er tweede zou staan was de partij tussen 27-voudig club kampioen Cor de Jong tegen 2-voudig utrechts aspirantkampioen Gerhard de Graaf.Hier had Cor steeds het betere van het spel, maar hij kwam er maar niet door de stugge verdediging heen van Gerhard (die normaal ook aanvallend speelt). Toen de twee kemphanen uitgeput waren, werd de remise maar getekend. Zoals het gezegde dan is: Als twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. Bleek nu ook uit te komen doordat Bertus de Harder tegen Huib Poort moest. Huib was flink omhoog geschoten en was van plan om nog verder door te stoten. Maar Bertus was toch een maatje te groot en na een sterke pot van Huib moest hij toch maar de winst laten aan Bertus. Door dit resultaat werd Bertus opeens de runner-up. Lennart Bolks mocht aantreden tegen Ton van der Ploeg. Lennart had steeds het betere van het spel en kwam een schijf voor. Maar Later raakte hij die schijf kwijt door onsecuur spel. Dan geeft Ton weer een schijf aan Lennart en opeens staat Lennart eigenlijk gewonnen. Maar wat de meeste dammers weten is Lennart een natuurramp in het eindspel, en Ton liet zien hoe je een eindspel met een schijf achter winnend uitspeelt. Wat tot een explosie (van boosheid) in de damzaal leidde. Huibert Koops trof in Wout Bos een leuke speler die nog wel eens een verrassing kon uithalen. Huibert speelde dus ietwat voorzichtig. Wout kwam ook beter uit de verf en na een een paar zetten had Wout een verre voorpost in de rand. Maar Huibert rechte zijn rug en begon met een aanval die Wout uiteindelijk te veel werd. Alex vd Mheen moest aantreden tegen René Runhaar. Alex zette zijn tegenstander een keertje in een lange vleugelopsluiting. Normaal loopt hij zelf in die opsluiting. Maar daarna ging hij zo erg prutsen dat René er weer uit kon komen. Toen kwam René in de volgende opsluiting terrecht en weer lukte het hem om eruit te komen. Opeens komt René nog veel beter te staan en bied remise aan die Alex gretig aanneemt. Lammert Korlaar moest tegen Levi Duijst. Levi stond de hele partij beter maar hij kwam niet door Lammert zijn verdediging. Waardoor dit ook remise werd. De laatste partij was de partij tussen Lucas Veldhuizen en Anne Wouda. Lucas kwam veel beter uit de opening en kwam een schijf voor. De partij leek hij zo naar zich toe te trekken, maar zoals al vaker vandaag lukte het ook Lucas niet om Anne naar de slachtbank te begeleiden. Hierdoor werd ook deze partij remise. 

Peter Frans Koops winterkampioen bij de plaatselijke dammers (12-12-2014)

Peter Frans Koops is winterkampioen geworden zonder zelf te hebben gespeeld in de laatste ronde. Dit kwam omdat het achttal ook moest spelen.
Cor de Jong moest vrijdagavond aantreden tegen Willem Bor. Wat Willem ook probeerde je kreeg Cor niet van zijn plan af om te gaan winnen. Na een foutieve zettenreeks maakte Cor het dan ook gedecideerd af. Ton van de Ploeg mocht tegen René Runhaar spelen. René gaat steeds beter spelen en nu had hij bijna een remise tegen Ton. Maar Ton zou Ton niet zijn als hij nog een smerig zetje achter de hand had. Toen René achter een schijf liep en zo de remise wou veiligstellen, bleek dat het verlies was doordat Ton nu een vrije doortocht had dankzij de twee tempozetten. Huib Poort speelde tegen Lammert Korlaar. Deze twee vrienden zitten bij elkaar al zo'n 90 jaar op de damclub dus het zou nog wel eens een verhitte strijd kunnen worden. Lammert was deze avond iets fitter en won door een zetje. Wout Bos speelde tegen Jochem van Twillert. Wout probeerde weer zijn randspel te spelen. Maar zo zie je maar de jeugd wordt steeds beter, want Jochem wilt hoe je omsingeling moet vernietigen. Toen de kruitsporen waren opgetrokken gaf Wout Bos maar op. Als laatste de partij tussen vrienden Levi Duijst en Lucas Veldhuizen. Lucas probeerde Levi wel pijn te doen, maar hij kon het eigenlijk ook net niet. Nadat Levi in de eindstand de remise heel leuk vond, werd de vrede maar weer getekend.
Kerstsneldamtoernooi
Aankomende vrijdag is het kerstsneldamtoernooi wie de beste sneldammer of sneldamster van de gemeente Bunschoten is. Iedereen is van harte welkom om mee te doen of om te komen kijken. De inschrijving is van 20:00 tot 20:15 uur in Denksportcentrum En Passant te Bunschoten. Waarna daarna geloot zou worden.

Levi Duijst wint weer in Univé damcompetitie (5-12-2014)

Terwijl andere mensen ongezellig pakjesavond aan het vieren waren, kwam er toch nog een groepje dammers bij elkaar om tegen elkaar te dammen. Daarvan haalde Levi Duijst een verassende uitslag binnen.
Levi Duijst mocht aantreden tegen Alex van de Mheen. Levi zette al vroeg Alex zijn lange vleugel onder druk, maar door een misrekening van Levi kon Alex er toch opeens uit ontsnappen. Toen ze in het eindspel kwamen, zag het er zelfs veel beter uit voor Alex. Alleen Alex vergat dat meerslag voor ging toen hij achter een schijf liep en pardoes een doorbraak om zijn oren kreeg, die gelijk uit was. Koploper Peter Frans Koops mocht tegen goodold Huib Poort. De vraag vooraf was kon Peter Frans revanche nemen voor zijn zoontje. Doormiddel van een listig zetje die Huib over het hoofd zag, verloor hij toch nog. Remise koningen Wim Bor en Lennart Bolks speelde deze ronde tegen elkaar. Vooraf was de uitslag al bekend eigenlijk, aangezien beide spelers ongeveer 40% van al hun partijen op de club remise spelen. Zoals je misschien verwacht gebeurde dit nu ook. René Runhaar speelde tegen Jochem van Twillert. Vanuit een slechte opening kwam René steeds verder onder druk te staan. Opeens had Jochem er verschillende zetjes in gebouwd. Hierdoor kon René eigenlijk al opgeven, wat hij nog niet deed. Hij liet eerst een 4-om-1 stand toe. Deed nog een paar zetten en gaf uiteindelijk maar op. De titanenstrijd deze avond was de match tussen Lubbert de Dammer (Bertus de Harder) en Cor de Jong. Kon Bertus vanavond revanche nemen na het verlies van een paar maanden geleden. Jammer genoeg voor Bertus overzag Cor ook vanavond al Bertus zijn zetjes, maar gelukkig voor Bertus overzag hij ook al Cor zijn zetjes. Waardoor de partij in een remise stierf. Als laatste waren Lammert Korlaar en Huibert Koops nog bezig. Dit kwam vooral, omdat 2 dammers niet op kwamen dagen en aangezien ze anders geen partij hadden, mochten Lammert en Huibert tegen elkaar dammen. Na over en weer plaagstootjes uit te delen. Werd het middenspel opeens een echte strijd (om de posities). In het eindspel was Huibert vermoeid en dacht dat hij niet meer kon winnen. Dus besloten ze de pot maar remise te doen. Gelijk daarna werd aan Huibert de winst getoond. Nog 1 mededeling voor de huisdammers en geïntreseerde dammers/damsters. Vrijdag 19 december vind het kerstsneldamtoernooi plaats, om te zien wie de beste plaatsgenoot is die kan sneldammen. Wie van de huisdammers willen komen meedoen, zijn van harte welkom in het Denksportcentrum op de Bikkersweg. Het inschrijven begint rond 19:45 uur. Jullie mogen ook van te voren een damtraining volgen hoor dan moet je er al om 19:00 uur zijn.

Peter Frans Koops verrast opnieuw in de Univé damcompetitie (21-11-2014)

Afgelopen vrijdag stonden er een paar spannende wedstrijden op het programma. Peter Frans Koops mocht aantreden tegen Gerhard de Graaf. Huibert Koops mocht tegen zijn huidige rivaal Alex van de Mheen en Lennart Bolks mocht het proberen tegen Bertus de Harder. Daarnaast was de wedstrijd Huib Poort tegen Willem Bor, Anne Wouda tegen Wout Bos, Lammert Korlaar tegen Lucas Veldhuizen en Levi Duijst tegen René Runhaar.
Peter Frans Koops zette Gerhard al vroeg vast aan diens korte vleugel doormiddel van een kettingstelling. Normaal loopt Gerhard niet in zo'n soort opsluiting, maar vanavond dacht hij dat het wel kon. Jammer genoeg voor Gerhard liep hij daardoor helemaal vast en verloor doordat hij dacht dat hij door een listig offertje toch nog een remise kon veilig stellen. Huib Poort speelde een gedegen partij tegen Willem Bor. Door steeds druk op de stand van Willem te houden kon Huib uit de problemen blijven en werd de remise maar genomen door Willem en Huib. De volgende remise was die tussen Alex van de Mheen en Huibert Koops. Alex maakte in het middenspel eigenlijk een foutje door in een damzetje te lopen. Maar Alex had geluk dat Huibert niet oplette en de dam ging gelijk daarna van het bord af. In de stand die overbleef hadden beide spelers nog 5 stenen over, alleen Alex had 3 randschijven. Toch lukte het Huibert niet om door te breken en bood hij toch maar remise aan. Wout Bos mocht dus deze ronde tegen Anne Wouda. Anne lette ook al in het middenspel niet op en liep pardoes ook in een damzetje. Hij had daarna ook geluk dat Wout Bos niet zag dat hij zijn dam iets langer kon behouden. Waardoor Anne de dam van het bord kon krijgen. De stand die overbleef was alleen een stuk slechter van Anne. Waardoor hij toch opgaf. Lammert mocht tegen Lucas. Lammert liep ook in een damzetje en kon gelijk opgeven. Levi speelde een sterke pot tegen René. Alleen doordat René meer ervaring had overzag René alles en verloor Levi langzaam maar zeker al zijn sterke schijven en kon ook opgeven. Bertus de Harder speelde tegen Lennart Bolks. Dit is normaal gesproken een appeltje eitje voor Bertus. Is het niet zo dat Lennart dit jaar in zijn vorm van zijn leven verkeerd. Jammer genoeg voor Lennart bleek dus dat Bertus toch een stukje te sterk was na een spannende partij.

Peter Frans Koops wint en pakt de koppositie (14-11-2014)

Peter Frans Koops mocht afgelopen vrijdag tegen Cor de Jong strijden. Normaal gesproken zou je zeggen dat dit appeltje-eitje is voor Cor. Alleen deze avond niet. Door goed positiespel werd Cor steeds verder van het bord gedrukt door Peter Frans. Nadat Cor een offer moest doen om nog een beetje spel te behouden, maakte Peter Frans het daarna gedecideerd af en pakte prompt ook nog eens de koppositie over van Cor. Een andere verrassing was de winst van Huib(ert) Poort tegen Huibert Koops. In een gelijkwaardige stand was het Huib P. die het betere van het spel liet zien. Door een leuke doorbraak bracht hij Huibert zo ten wankel dat Huibert K. op moest geven, waardoor Huib P. de vreemde eend in de bijt is in de top van de stand. Lucas Veldhuizen moest tegen Ton van de Ploeg. Ton komt de laatste tijd steeds beter in zijn spel en nu bond hij Lucas aan zijn zegenkar, door zijn eigen spel tegen hem te keren. Maar Lucas is en blijft een talent en over een paar jaar bedreigt hij de top ook wel. Alex van de Mheen speelde tegen Lammert Korlaar. Alex komt heel vaak in een soort lange vleugelopsluiting en zo ook deze keer. De dammers op de club noemen het niet voor niets de Alex opsluiting. Maar nu speelde hij het zo dat Lammert bijna wel schijven moest geven om nog een klein beetje spel te behouden. Lammert deed dit niet en liep opeens in een damzetje, waarbij hij wel 2 schijven voor kwam. Maar Alex speelde het zo uit dat Lammert het wel op moest geven (wat ook gebeurde). Rene Runhaar speelde tegen Wout Bos. Wout staat bekend als een randspeler en nu deed hij het zo slim dat Rene steeds slechter en slechter kwam te staan. Ook Rene moest uiteindelijk opgeven. Anne Wouda liet eindelijk zijn achterste van zijn tong zien tegen Levi Duijst. Doormiddel van een combinatie die schijf voorsprong opleverde werd Levi verslonden door Anne. Als laatste van de avond was Bertus de Harder tegen Gerhard de Graaf bezig, oftewel de meester tegen de leerling. Zou het eindelijk zo ver wezen dat Gerhard (de leerling) Bertus (de meester) zou verslaan. Jammer genoeg doorzag Bertus al Gerhard zijn acties en omgekeerd ook. Hierdoor bloedde de partij dood in de enigste remise van de avond.

Lucas Veldhuizen wint maar eens een keer (7-11-2014)

Lucas Veldhuizen won deze ronde tegen Anne Wouda. Anne overzag een gemeen zetje over het hoofd en gaf maar gelijk op. De strijd om de koppositie was de partij tussen Cor de Jong en Gerhard de Graaf. De vraag was dus of Gerhard de eerste plaats weer over kon nemen. Via risicovol spel probeerde hij het. Jammer genoeg voor Gerhard overzag Cor alles en werd dit remise. De langste partij van de avond was die tussen Peter Frans Koops en Alex van de Mheen. Alex kreeg een schijf voorsprong en speelde het niet goed uit met verlies tot resultaat. Bertus de Harder won van Ton van de Ploeg doormiddel van goed spel. Jochem van Twillert moest tegen Levi van Twillert. Ook hier ging het er hevig aan toe en leek Levi misschien wel weer te winnen. Jammer genoeg voor hem werd deze partij ook remise. Lammer Korlaar moest tegen Rene Runhaar. Lammert bleef druk uitoefenen op de stand van Rene. Uiteindelijk zwichtte Rene dan toch onder de druk en kon Lammert de partij simpel naar zich toe trekken. Lennart Bolks mocht tegen Huib Poort. Huib probeerde ook te drukken tegen de stand van Lennart. Jammer genoeg voor Huib verzwakte Lennart niet en werd deze partij een remise.

Levi Duijst wint in Univé damcompetitie (24-10-2014)

Afgelopen vrijdag waren er in totaal zes partijen waarvan twee partijen al snel remise werden. Van de andere vier partijen gebeurde er wel een paar verrassende dingen. Levi Duijst speelde tegen Lucas Veldhuizen een prima pot. Al in het beginnend middenspel komt Levi doormiddel van een twee-om-vier twee schijven voor. Hierna was het voor hem ook alleen nog maar een kwestie van uitspelen. Wat hij netjes deed. Wim Muys speelde zijn eerste interne wedstrijd van dit seizoen. Hij was er een poosje uitgeweest vanwege privéomstandigheden. Hij mocht aantreden tegen Jochem van Twillert. Dat Wim er nog in moest komen kwam vooral tot uitting aangezien hij knap moest knokken voor de winst. Jochem verweerde zich dan ook heel kranig. Maar op een gegeven moment was de koek op voor Jochem en verloor toch nipt de partij. Cor de Jong mocht deze ronde tegen Huibert Koops. Huibert dacht een lokzet uit te halen, maar Cor had iets verder berekend en zag dat hij het zetje toch kon nemen en zodoende een schijf voor te komen. Daarna begon Huibert te strijden voor een punt en dat lukte door secuur spel bijna nog. Zijn enigste probleem was dat hij bijna al zijn tijd had gebruikt. Nadat hij de benodigde zetten had gedaan voor de tijd die hij had vertrouwde Huibert het nog steeds niet en deed toch nog snel een zet voor de veiligheid. Jammer genoeg deed hij de zet die als enigste gelijk verliezend was, maar Cor had daarvoor ook al een paar keer moeten winnen dus de uitslag was toch redelijk terecht. Een andere grote verrassing was de remise tussen Huib Poort en Bertus de Harder. Huib Poort speelde door sterk aanvallend spel met druk op bertus zijn stand. Daarnaast was ook te zien dat Bertus na afwezigheid van een paar seizoenen (nu pas zijn zesde interne wedstrijd) nog wat interne wedstrijdritme mist, maar dat komt vanzelf wel weer. De twee snelle remise waren tussen Wim Bor tegen Peter Frans Koops en de partij Alex van de Mheen tegen Lennart Bolks. Aangezien Peter Frans en Lennart redelijk vermoeid waren geraakt door een damtoernooi in Amersfoort.

Gerhard de Graaf handhaaft zich aan top bij Univé damcompetitie (17-10-2014)

Afgelopen vrijdag mocht Gerhard de Graaf aantreden in de Univé damcompetitie tegen Alex van de Mheen. Daarnaast was er de strijd tussen Bertus de Harder en Cor de Jong. Gerhard de Graaf moest tegen Alex van de Mheen. Gerhard speelde een sterke pot en Alex zat maar een beetje te kloten. Hij dacht dat hij hetzelfde kon doen als wat hij steeds deed. Nu pakte het niet goed uit en verloor de partij doordat hij een schijf weggaf en helemaal verloren stond. Cor de Jong mocht tegen Bertus de Harder. Cor wilt zo snel mogelijk weer bij de top wezen en nu bond hij Bertus de Harder, doormiddel van een Kellervariant, aan zijn zegenkar. Huibert Koops moest deze ronde aantreden tegen Willem Bor. Dat Willem Bor oud wordt, werd duidelijk aangezien hij geen potten meer kan breken tegen de opkomende oudjeugdspeler. Zo nu ook hij mocht van geluk spreken dat hij nog in een remisestand kwam. Huib Poort moest deze ronde tegen Good old Peter Frans Koops. Aan het eerste gezicht geen moeilijke wedstrijd voor Peter Frans, maar Huib verkocht zijn huid toch nog duur. Peter Frans had geluk dat hij toch nog iets fitter is dan zijn tegenstander, zodat hij toch nog de wedstrijd won. Een andere opkomende sterspeler is Jochem van Twillert. Deze ronde mocht hij tegen René Runhaar. Jochem speelde met een solide spel zijn tegenstander langzaam van het bord. Zo zie je maar de jeugd is gevaarlijk. Anne Wouda speelde deze ronde tegen Ton van de Ploeg. Anne die zo goed begon aan de competitie zakt er nu heel langzaam doorheen, want ook deze ronde verloor hij door sterk spel van Ton. Lammert Korlaar speelde tegen Lennart Bolks. Lammert stond bijna de hele partij beter, maar in het eindspel zag Lammert een zetje over het hoofd waarop Bolks speelde. Na de partij zei Bolks ook: 'ik heb deze overwinning gestolen.' Wout Bos mocht deze ronde tegen Lucas Veldhuizen. Wout stond eerst beter, maar Lucas liet zich niet wegdrukken en rechtte zijn rug. Doormiddel van tijdnood van Wout kon Lucas nog net een remise forceren.

Willem Bor pakt niet de koppositie bij Univé damcompetitie (10-10-2014)

Doordat afgelopen vrijdag het achttal moest spelen met daarin de nummers één en twee in de competitie had Willem Bor de kans op de koppositie over te nemen. Alleen hij moest winnen van Ton van de Ploeg. Hij probeerde van alles tegen Ton van der Ploeg. Doormiddel van een Flankaanval, maar Ton had daardoor de kans om een Centrumaanval te plaatsen. Hierdoor werd dit een leuke spannende pot wie de meeste ballen heeft. Jammer genoeg voor beide hadden ze dus allebei evenveel ballen, want de partij mondde uit in een remise. Lammert Korlaar moest deze ronde tegen Huib Poort. Ook hierbij kwamen rare standen op het bord. Lammert kon winnen, maar hij zag de winst niet. Hierdoor werd het ook hier een remise. Lucas Veldhuizen mocht aantreden tegen generatiegenoot en jeugdvriend Jochem van Twillert. Aan beide kanten waren er zetjes die niet uitkwamen, waardoor ze elkaar niet pijn konden doen. Hierdoor werd dit ook remise. Je zou bijna denken kunnen die dammers alleen maar remise spelen. Nee hoor, want Lennart Bolks won een keertje. Hij moest deze avond aantreden tegen reuzendoder Levi Duijst. Levi keek in het middenspel over een kaatsingzetje heen waardoor hij snel klaar was. Aan de top is alleen veranderd dat Willem Bor een 'kleine' vrije val maakt in het klassement, want hij wordt voorbijgestreven door Cor de Jong, Peter Frans Koops en Huibert Koops (die meespeelden bij het achttal)

Gerhard de Graaf nieuwe koploper univé damcompetitie (3-10-2014)

Afgelopen vrijdag heeft Gerhard de Graaf de koppositie overgenomen door te winnen van Anne Wouda. Koploper Alex van de Mheen bleef steken op remise tegen huidig clubkampioen Cor de Jong. Daarnaast was ook de battle of the Jumbo aan de gang in de damzaal.
Gerhard de Graaf moest deze ronde dus tegen Anne Wouda. Het was een gelijk opgaande partij. In het eindspel vond Gerhard toch nog een variant die hem een schijfwinst opleverde. Hierna moest hij de partij alleen nog maar uitspelen. Dit lukte hem door steeds de juiste zetten te doen. Alex van de Mheen speelde tegen Cor de Jong een spannende pot. Dit kwam vooral tot uiting doordat beide spelers goed hun tijd namen. Cor probeerde er allemaal zetjes in te bouwen die Alex met geluk ontliep. In het eindspel zag Alex ook een manier om een schijf voor te komen en die nam hij maar. Daarna rekende hij de stand verder zo goed mogelijk uit, maar zag geen manier om de partij toch nog naar zich toe te trekken. Waardoor hij met het oog op het tijdstip dat het was (00:10 uur) maar gewoon remise aanbood die Cor aannam. Lennart Bolks speelde tegen Jochem van Twillert in de battle of te Jumbo (beide spelers werken bij de Jumbo). Lennart nam in het middenspel een flankcentrum aanval, wat normaal als je het goed speelt wel gaat leiden tot een winst. Bolks speelde het niet goed door en hierdoor kon Jochem de partij langzaam naar remise trekken. De remise werd uiteindelijk besloten na 35 zetten en 11 schijven beide nog op het bord (officieel zou het dan een 0-0 wezen, want je mag voor de 40 zetten geen remise afspreken).
Huib Poort Speelde tegen Ton van de Ploeg. Toen de partij net begonnen was kwamen ze tot de ontdekking dat ze hun klok waren vergeten aan te zetten. Toen ze dit gedaan hadden kwamen ze beide niet echt in de problemen en ook deze partij ebte dus in een remise, doordat het gelijkwaardig bleef.
Baarnees René Runhaar moest deze avond tegen Huizenaar Willem Bor. Ook deze partij was steeds gelijk opgaand met af en toe een dreiging van beide kanten. In het middenspel mistte René een combinatie die waarschijnlijk winnend was. Hierna ging Willem er voor zitten en kwam toen het eindspel naderde twee schijven voor. Hierna gaf René maar op. Wout Bos speelde vanavond tegen Lammert Korlaar. Lammert haalde op een gegeven moment een doorbraakcombinatie uit. Wout pakte de doorbraak gelijk terug maar het kosten hem wel een schijf. Nu speelde Lammert de schijfwinst goed uit en won uiteindelijk de partij.

Koops junior remiseert tegen Bertus de Harder in interne damcompetitie (26-9-2014)

Vrijdagavond kwam er een grote verrassing voor in de interne competitie. Huibert Koops speelde remise tegen Bertus de Harder. Hierdoor bleef de top 2 in de competitie ongewijzigd. Tevens werden vier van de zes partijen remise deze avond. Huibert Koops speelde tegen Bertus de Harder een gelijk opgaande partij. Waarbij het evenwicht eigenlijk nooit werd verstoord. Het was in een remise eindspel wel lang wachten tot ze het uiteindelijk overeen kwamen. Het kwam ook nog eens doordat Huibert door zijn secure spel in 'tijdnood' kwam, wat met het speeltempo eigenlijk niet kwam. Koploper Alex van de Mheen speelde tegen nummer twee Anne Wouda een slechte partij. Alex speelde vanaf het begin naar de rand en Anne naar het centrum. Op het einde was het zelfs zo erg dat Alex nog maar 2 schijven in het centrum had en die nog op de achterste velden stonden ook. Door een gemeen trucje haalde hij wel een dam ten koste van een schijf. Hierna speelde hij het niet helemaal goed uit waardoor Anne toch nog remise kon halen. Je kan dus hierbij zeggen dat hij verloren, gewonnen en remise heeft gestaan. Dit was ook bij de partij tussen Jochem van Twillert en Lammert Korlaar zo. Jochem haalde een doorbraak uit en kwam helemaal gewonnen te staan. Door niet op te letten raakte hij de doorbraak kwijt ten koste zelfs van een schijf. Later moest hij nog een schijf geven om niet gelijk te verliezen. In een vier om twee stand die pot remise is, kwamen beide kemphanen de remise maar overheen. De vierde remise deze avond was de partij tussen Wi(lle)m Bor en Huib(ert) Poort. Ze maakte een spannende en rare partij van, maar niemand kreeg echt grip op de partij waardoor de partij remise werd. Regerend kampioen Cor de Jong moest deze ronde tegen René Runhaar. Cor haalde een dam en rené kon die dam afpakken door twee schijven achter te komen, wat tegen spelers als Cor gelijk verlies is. René speelde nog wel even door maar kwam toch tot de conclusie dat hij verloren stond en gooide de handdoek maar in de ring. Ton van der Ploeg moest deze ronde tegen toptalent Lucas Veldhuizen. Ton haalde tegen Lucas een dure dam (een dam ten koste van 2 schijven). Lucas pakte de dam daarna wel af ten koste van 3 schijven, waardoor hij dus een schijf achterkwam. De stand was hierdoor zo verslecht voor Lucas dat hij maar opgaf. De top 4 op dit moment: Alex van de Mheen, Anne Wouda, Bertus de Harder en Cor de Jong. Het belooft beloofd aankomende vrijdag een spannende avond te worden.

Alex van de Mheen eerste koploper interne competitie (19-9-2014)

De interne competitie is afgelopen vrijdag begonnen bij de plaatselijke damclub. Over het algemeen kwamen een paar kleine verrassingen voor. Het gene wat het dichtst bij een grote verrassing kwam was de winst van Alex tegen Ton. In het beginnend middenspel haalde Alex een 5 om 5 uit naar dam. Hierna moest hij nog bedenken hoe hij zijn dam ging beschermen. Later lukte het Alex om een dubbele dreiging erin te bouwen die gelijk uit was. Een andere kleine verrassing was de winst van Anne tegen Lucas. Lucas is al jaren een talent die op doorbreken staat in de damclub. Alleen nu bokte hij tegen Anne. Anne drukte Lucas eerst terug en gaf hem daarna een schijf om door te kunnen breken. Het kosten bij Anne wel de nodige tijd waardoor hij in tijdnood kwam hierdoor. Lucas deed zijn best en ook al had hij zijn tegenstander door de klok kunnen drukken koos hij eieren voor zijn geld en gaf in een verloren stand op. Rene moest de eerste ronde tegen nieuw lid Steven Roos. Aangezien Steven pas 2 trainingen had gehad, maar wel liet zien dat hij er talent ervoor heeft mocht hij al meespelen. Rene liet Steven wel 5 keer terugzetten als hij een foutje maakte. Maar uiteindelijk liep Steven dus toch nog in een klein zetje wat daarna over en uit was. Lennart moest tegen generatiegenoot Huibert. Lennart liep in een bomzet wat hem een schijf kosten. Daarna komt Lennart in een slechte stand terecht welke Huibert nog moeilijk vond uit te spelen. Maar het lukte hem wel de partij uit te spelen. Runner-up van vorig jaar Gerhard won van Jochem. Jochem kwam in het middenspel een schijf achter en in de verdrukking door een centrumaanval. Gerhard bleef doordrukken en Jochem gaf uiteindelijk maar op. Wim Bor moest deze ronde tegen Levi. Wim Bor haalde doormiddel van een 4 om 4 een dam die Levi daarna ten koste van twee schijven afnam. Dat dit te veel was kwam hij later tot de ontdekken toen hij ook zijn partij op moest geven. Huib moest de eerste ronde tegen Wout. In het middenspel ging het gelijk op, maar Huib kwam tegen het einde aan beter te staan. Op een gegeven moment zegt Huib tegen Wout dat er een zetje voor Wout aan zat te komen, wat Wout geloofde. Maar Huib wist beter en speelt door hoe hij al tegen Wout zei en pardoes loopt Wout in een ander gemeen zetje, wat gelijk verlies was. Bertus die na 1 jaar weer acte de presence gaf in de interne won van Lammert in een marathon partij. Lammert pakte het centrum en Bertus ging het centrum omsingelen. Lammert komt wel langzaam hierdoor in de verdrukking. Maar in het eindspel ziet Lammert een hele tijd de remise niet. Waardoor Bertus doormiddel van sterke posities op het dambord de winst kan binnenhalen.

Damcompetitie nadert haar einde (9-05-2014)

De interne Unive damcompetitie is aan de laatste weken begonnen. Koploper Gerhard de Graaf was afwezig en Cor de Jong wou profiteren. De Jong damde tegen Wim Bor een geconcentreerde partij maar kon nou niet echt potten breken. Bor had zelfs het makkelijker spel en schoof de partij naar remise toe. De strijd om het kampioenschap kan nog alle kanten op. Peter-Frans Koops lijkt zich op de 3e plek te moeten richten en consolideerde deze plek door in een knotsgekke partij te winnen van Ton van de Ploeg. In de opening nam van de Ploeg enige risico in de opbouw. Dit kwam hem toch wel op moeilijk spel te staan en het was uitkijken. Koops nam iets wat later een damcombinatie die winnend was. Wim Muijs zit Koops op de hielen en damde tegen Huib Poort. De partij ging lang gelijk op en Poort leek ook door te kunnen gaan breken. Muijs was echter eerder aan de overkant. Dit kostte geen schijf en het eindspel werd overmacht en dus winst voor Muijs. Jochem van Twillert kon het niet bolwerken tegen Huibert Koops. In een partij waar van Twillert steeds minder goede zetten overhield kwam hij gedwongen een schijf achter. Daar Koops deze schijf voor kon verdedigen en een goede stand overhield werd de partij gewonnen. Lennart Bolks en Alexander van de Mheen willen niet meer van elkaar te willen winnen. Je zou haast denken dat het goede vrienden zijn. Ook vanavond was het weer over en weer geruil en met een bord vol schijven werd de vrede getekend. Remise. Wout Bos streed wel vol voor de winst tegen Rene Runhaar. Het remise aanbod van Rene Runhaar werd resoluut afgewezen toen er door beide heren dam gehaald kon worden. Bos overzag het goed want de stand die overbleef na de combinatie van Rene was goed voor hem. Toen Rene wat later zijn dam kwijtraakte was de partij afgelopen. Levi Duijst liet zich tegen Anne Wouda weer verschalken in een hekstelling. Wouda benutte dit voordeel en maakte geen fout. Een leuke winst voor Anne Wouda, die de punten goed kan gebruiken. Lucas Velhuizen damde een geweldige partij tegen Lammert Korlaar. Door middel van een kortevleugel opsluiting werd de winst bereikt. Lucas hield met 3 schijven 6 schijven van Korlaar in bedwang. Daar de stand steeds dunner werd kon Lucas Velhuizen de winst niet meer ontgaan. Met nog een stuk of drie ronden te gaan waarbij iedere dammer damt tegen de speler die een plek boven of onder hem staat belooft het nog spannend te worden.

Bijna allemaal remisepartijen bij dammers (2-05-2014)

In de interne Unive damcompetitie eindigde 7 van de 8 partijen in remise. Grootste verliezer van de avond was dan ook Huibert Koops. In de partij tegen Wim Muys kwam er een leuke halve hekstelling variant op het bord. Muys wist via een leuke meerslagcombinatie gevolg met plakker dam te halen. Dit leverde Muys de winst op. Wout Bos en Lammert Korlaar hadden een leuke strijd. Bos behaalde voordeel door het uitvoeren van een coup Flip. Dit had Bos de winst op kunnen leveren als die het goed deed. Korlaar behaalde compensatie door dam te halen en kon zo een punt binnen slepen. Lennart Bolks kwam goed weg tegen Anne Wouda. Wouda wist via een geniepig zetje doorbraak te nemen en zo een dam. Bolks wist de dam echter van het bord te krijgen en kon zo redelijk eenvoudig de partij verder naar remise schuiven. Jochem van Twillert kwam ook goed weg tegen Alexander van de Mheen. Van Twillert kwam al na 9 zetten een schijf achter en liep de hele tijd achter de feiten aan. Door niet secuur spel van Alexander van de Mheen kon van Twillert ook met een punt ontsnappen. Ton van de Ploeg en Marten van de Groep hadden ook remise. In een flankpartij van beide heren werd de stand steeds dunnen en werd tot remise besloten. Huib Poort en Lucas Veldhuizen damde ook voor de volle winst. Veldhuizen leek het voordeel te hebben. Echter was het Poort die een doorbraak moest en kon nemen om zodoende het vege lijf te redden. Hier dan ook een puntendeling. Rene Runhaar en Levi Duijst kwamen ook niet verder dan remise. In een klassiek opgaande partij haalde beide spelers de overkant van het bord. De 4 om 4 stand die overbleef was remise. Peter- Frans Koops had ook de iets betere papieren tegen Gerhard de Graaf. Koops miste echter een goede voortzetting in het eindspel en moest vervolgens nog secuur spelen voor de remise. De Graaf was namelijk eerder op dam en kon zo initiatieven ontplooien. Koops deed dit echter goed en de remise was ook hier getekend.

Dammer Runhaar wint via zesklapper (25-04-2014)

In de interne Unive damcompetitie was het genieten geblazen. Rene Runhaar wist op spectaculaire wijze te winnen van Anne Wouda. In een gelijkopgaande stand was het Rene Runhaar die door middel van het geven van twee schijven er zes kon terugslaan. Het halve bord was ineens leeg en Wouda kon opgeven. Koploper Gerhard de Graaf damde tegen Wim Muys. In een wedstrijd waar niet al te veel risico’s werden genomen was het Muys die de remise variant moest toestaan. De berekening voor remise was sluitend en Muys kon zodoende een punt veilig stellen. Huibert Koops had het niet makkelijk tegen zijn vader Peter-Frans Koops. In het middenspel moest de jonge Koops zich verweren tegen een verre voorpost van Koops senior. Het tegenspel was echter niet oké , en positioneel werd het steeds slechter. Na nog wat tegenstribbel gaf Huibert Koops maar op. Lennart Bolks en Wout Bos borgen de schijven snel weer op in het doosje, een salonremise was getekend. Lucas Veldhuizen wist mooi te winnen van Jochem van Twillert. Op het moment dat van Twillert een dam kon halen beging hij de fout. Hij zag de combinatie niet en kreeg vervolgens zelf een damcombinatie om zijn oren. Dit betekende het verlies en een knappe winst van Velhuizen. Levi Duijst damde tegen Lammert Korlaar een knappe partij. De partij ging gelijk op en in het eindspel was het Duijst die een schijf voor kwam en dam kon halen. Korlaar behaalde echter ook dam en wist met zijn ervaring eenvoudig nog een puntje te halen. Huib Poort en Ton van de Ploeg deelde ook de punten. In een klassiek opgaande partij waar beide heren vol voor de winst gingen was het eigenlijk onmogelijk geworden om te winnen. Er werden geen fouten meer gemaakt en de remise was snel getekend.

Huib Poort wint veteranenduel (04-04-2014)

In de interne Unive damcompetitie werden er weer verscheiden mooie dampartijen gespeeld. Huib Poort en Lammert Korlaar die gezamenlijk bijna 80 jaar lid zijn van de club speelde hun 324ste duel tegen elkaar. Dit keer won Huib Poort. In een gelijkopgaande stand waarbij Lammert Korlaar de belangrijkere velden in bezit had was het Huib Poort die als eerst de overkant behaalde. In het dammen eindspel wat ontstond zat het erg mee voor Huib. Na een achterloop van Lammert Korlaar ontstond er een meerslag principe waardoor Huib met zijn dam de twee schijven van Lammert kon tegenhouden en zo de winst. Lennart Bolks en Rene Runhaar maakte er ook een spannend duel van met wisselende kansen. Zo miste Rene Runhaar een doorbraak die waarschijnlijk winst betekende. Bolks sloeg een zucht van verlichting toen Runhaar dit niet zag en speelde het vervolg van de wedstrijd foutloos. Remise was getekend. Alexander van de Mheen kwam goed weg tegen Anne Wouda. Wouda had door middel van een knappe combinatie een schijf voordeel weten te behalen. Via een noodlottige stand moest hij echter zijn schijf voorsprong weer terug geven. Van de Mheen sleepte zodoende een knappe remise uit het vuur. Wout Bos had ook de betere papieren tegen Levi Duijst. Duijst verweerde zich echter taai en kon na ongeveer 4 uur een puntje bijschrijven. Bos wist waar hij het verkeerd had gedaan en was amper tevreden met zijn punt. De winst had hij dan ook wel laten lopen in het voordelig 5 om 4 eindspel. Lucas Veldhuizen damde tegen Huibert Koops zeer verdienstelijk. Echter via een geniepig zetje wat via twee kanten kon kwam Lucas een schijf achter. De doorbraak die erop volgde betekende het einde van de partij voor de jonge Veldhuizen. Koploper Gerhard de Graaf kon niet winnen tegen Wim Bor. In een flankpartij waar veel schijven van het bord gingen werd de stand steeds dunner. Remise waren beide spelers tevreden mee. Cor de Jong damde tegen Ton van de Ploeg. Van de Ploeg nam veel risico in de openen en ging er vol in. In de moeilijke stand die ontstond was het echter Cor de Jong die beter rekende en zo naar de winst kon schuiven. Wim Muys en Peter-Frans Koops hadden de langste partij van de avond. Koops kwam door middel van een hekstelling die Muys niet had moeten toelaten in het voordeel. Met 4 schijven hield hij er 8 vast waardoor hij de partij ging winnen. De strijd om plek 1 en 2 lijkt te gaan tussen Cor de Jong en Gerhard de Graaf. Het verschil is miniem. De strijd om plek 3 is nog redelijk open. Peter-Frans Koops lijkt nu de beste papieren te hebben.

Levi Duijst wint weer met dammen (28-03-2014)

In de interne Unive damcompetitie boekte Levi Duijst zijn tweede overwinning van het seizoen. Weer was het Alexander van de Mheen die eraan moest geloven. In een spannende partij was het Alex die als eerst een fout maakte. Door een lichte combinatie kwam hij een schijf achter. Er werd nog gestreden voor wat hij waard was, maar een puntje zat er niet in. Een knappe winst van Levi Duijst. Wim Muys en Wim Bor konden het niet van elkaar winnen. In een half open klassieke stand was het Muys die nog moest strijden voor een punt. Dit ging al met al nog redelijk eenvoudig maar was toch even schrikken, daar Bor eerder op dam kwam. Anne Wouda en Wout Bos maakte er ook een leuke partij van. Anne had mooi het centrum in handen en probeerde door te stoten. Wout Bos verdedigde echter stug door en bouwde er fraaie zetjes in. Wouda trapte er niet in en behield het voordeel. Even later had Anne Wouda echter weinig keus en moest die voor de remisevariant gaan. Dit was dan ook de uitslag. Huibert Koops en Huib Poort hadden een partij die lange tijd gelijk op ging. Poort deed een verkeerde zet waardoor Koops geforceerd een doorbaak kon nemen die hem een schijf koste. Er leek voor Poort nog remise in te zitten maar dat werd vakkundig door Koops ongedaan gemaakt. Ton van de Ploeg en Lammert Korlaar hadden een vreemde partij. Korlaar stond flink onder druk en had meest van de partij maar keuze uit één goede zet. Dit is opzich genoeg maar dwingt je soms tot lastige beslissingen. Van de Ploeg kon op den duur profiteren en trok zo de partij naar zich toe. De partij tussen Jochem van Twillert en Rene Runhaar kende vele gezichten. Het spel ging op en neer, dan weer had Jochem van Twillert de winstkansen en toen weer Rene Runhaar. Aan het eind van de avond was het echter Rene Runhaar die wist te winnen. Door middel van een dam op de tric trac lijn werd voorkomen dat Jochem van Twillert dam kon halen. Winst voor Runhaar. Koploper Gerhard de Graaf damde tegen Cor de Jong een interessant duel om het koploperschap en willicht het kampioenschap. Gerhard de Graaf was bijna verplicht tot het nemen van een damcombinatie die 2 schijven kostte. Dit deed hij dan ook. Leek goed te staan voor de Graaf. Even later waren de rollen echter omgedraaid toen de Jong een damcombinatie nam. Deze was na wat rekenwerk nog winnend ook. De Jong boekte zo zijn broodnodige overwinning om nog zicht te houden op het kampioenschap.

Cor de Jong sluipt naar eerste plek damcompetitie (21-03-2014)

Koploper Gerhard de Graaf voelt de hete adem van Cor de Jong in zijn nek branden. Ook deze keer wist Cor de Jong te winnen. Huibert Koops was het slachtoffer. Dit ging echter niet zonder slag of stoot en Cor de Jong had dan ook wel het geluk aan zijn zijde. In de tijdnoodfase waar de stand gelijkwaardig was, mogelijk de betere papieren voor Koops vergat hij pardoes zijn tijd en ging door zijn vlag. Nederlaag meteen een feit. Gerhard de Graaf nam revanche tegen Marten van de Groep. Via een mooie wending door tijdelijk een schijf achter te staan dwong hij Marten de verdrukking in. De stand die overbleef werd door de Graaf beheerst naar winst geschoven. Lennart Bolks en Wout Bos hielden elkaar in evenwicht. Bolks had in het eindspel misschien de betere papieren maar hij koos voor een remise variant. Bos kon niet veel anders dan hierop in te gaan en zo de remise veilig te stellen. Levi Duijst damde tegen Ton van de Ploeg stug door. Ton kwam via een eenvoudig zet een schijf voor en haalde wat later een dam. Na het halen van de 2e dam besloot Levi de strijd maar te staken. Peter-Frans Koops en Huib Poort kwamen ook niet verder dan remise. Dit was voor Huib Poort een knappe prestatie want zijn opbouw in het middenspel had wat zwaktes. Koops kon er niet van profiteren en liet het lopen naar remise. Alexander van de Mheen boekte een mooie winst op Rene Runhaar. Via een geniepige doorbraakmanoeuvre moest Rene Runhaar lijdend toezien hoe Alexander op dam zou komen. Dit was de basis voor de winst. Lammer Korlaar en Jochem van Twillert hadden ook een lange avond waar de partij geen winnaar kenden. In een klassiek spelverloop was het Jochem die als eerst op dam kwam. Korlaar had echter voldoende compensatie en kon even later ook de overkant halen. Remise was hier voor beide dan ook het hoogst haalbare. 

Dammer Lucas Veldhuizen houdt knap stand (14-02-2014)

Dammer Lucas Velhuizen begint steeds stabieler te dammen. Koploper Gerhard de Graaf kwam hier ook achter en wist niet te winnen. In een gelijkwaardige opening leek de Graaf voordeel te behalen. Stug verdedigen van Lucas Veldhuizen bracht hem naar een knap punt. Levi Duijst zet zijn reeks ongeslagen ook door. Ook deze partij eindigde in een remise. Levi Duijst damde tegen Wout Bos en moest goed opletten op alle zetjes die Wout Bos erin breidde. De kettingstelling waar Levi Duijst in stond kon hij verbreken en hij hield zo een goede centrumstand over. Beide spelers konden niet meer behalen dan een remise. Jochem van Twillert moet het hebben van zijn talent en geniepigheid. Deze avond damde hij tegen mede Dieker Huib Poort. In een klassieke partij opzet waar de trend gelijk opging haalde beide spelers de overkant van het bord en zodoende een dam. In het dunne eindspel is Poort altijd zeer sterk. Hij stond toen ook wel even verdwaasd te kijken toen Jochem van Twillert met een verrassende wending zijn dam kon vangen en zo de partij wist te winnen. Ton van de Ploeg en Wim Bor damde ook een gelijkwaardige partij. Wim Bor was degene met winstkansen maar kon deze in het 4 om 2 eindspel wat ontstaan was niet verzilveren. Wim Bor is met deze remise stilletjes naar de 2e plek op de ranglijst geslopen. Het duel tussen pa en zoon Koops was er een om van te smullen. Peter-Frans Koops kwam tijdelijk een schijf voor, echter werd deze snel weer ongedaan gemaakt. In een 9 om 9 standje zat Huibert Koops op een positionele fout te loeren. Koops senior zag de gevolgen van zijn zet niet en kon door een soort van matzet meteen opgeven. Dit was ook de enige winstmogelijkheid in de stand die na analyse wel erg remiseachtig was. Lammert Korlaar en Rene Runhaar kwamen ook niet verder dan remise. Beide spelers stonden op punt van doorbreken. De remise werd dan ook snel getekend. De strijd tussen Lennart Bolks en Alexander van de Mheen is ook altijd leuk. Is het niet op het bord dan strijden ze met psychologisch woorden wel met elkaar. Bolks was vanavond de gelukkige, door een fout van Alexander kon hij een schijf voorkomen. Dit liet Bolks niet meer gaan en kan zodoende nog wel even van deze winst genieten. 

Levi Duijst boekt sensationele damoverwinning (24-01-2014)

In de interne Unive damcompetitie wist Levi Duijst voor een ware sensatie te zorgen. Alexander van de Mheen was het slachtoffer. Levi Duijst kon een mooie slagzet uitvoeren. Na rustig zijn tijd genomen te hebben toverde hij deze op het bord. Van de Mheen kon meteen opgeven. Koploper Gerhard de Graaf lijkt af te stevenen op zijn eerste kampioenschap. Ook vanavond was het weer raak. Wim Muys werd aan de zegekar gebonden. Muys nam zelf het risico door voor de winst te gaan. Een afwikkeling naar remise was mogelijk. Twee zetten later kreeg Muys echter een geniepig damzetje om zijn oren en kon hij opgeven. Wout Bos damde tegen Ton van de Ploeg. Bos werd echt het bos in gestuurd tegen zijn angstgegner. Door middel van degelijk centrumspel werd Wout bestreden en wist Ton van de Ploeg de goede velden in handen te krijgen. Anne Wouda damde niet onverdienstelijk tegen Marten van de Groep. Echter brak een combinatie Wouda weer op. Marten vlocht de combinatie dan ook mooi in de stand en sloeg als een oude vos meteen toe. Rene Runhaar damde tegen Huibert Koops. Runhaar kwam moeilijk uit de opening en had wat teveel schijven aan een kant van het bord. Koops ging profiteren en kon zo door dam te halen de winst binnen slepen. Jochem van Twillert wordt ook elke week beter. Na zijn knappe winst op Wout Bos vorige was het nu Lennart Bolks die eraan moest geloven. Door degelijk positiespel wist Jochem voordeel te behalen. Bolks kon niets anders doen dan schijven geven en de strijd staken. Lammert Korlaar en Huib Poort streden ook een leuke strijd. Vanavond was Poort de gelukkige. In een partij die anders was als hoe ze elkaar normaal bestrijden, was het Poort die door een combinatie wist te winnen. Lucas Veldhuizen damde tegen Peter Frans Koops. In de vorige partij liet Velhuizen Koops ontsnappen. Nu was Koops meer op zijn hoede en deed niet meer aan onderschatting. Na een schijf voor te komen was Koops de winnaar.

Dammer Gerhard de Graaf trots aan kop (22-11-2013)

Jeugdig dammer Gerhard de Graaf voert de interne Unive damcompetitie met trots aan. Ook vanavond werd er weer gewonnen. Dit keer was Wim Bor de ongelukkige. In een klassiek spelverloop was het Bor die een knullig foutje maakte. Een ruil zorgde voor schijfverlies. Gerhard de Graaf behoudt zo zijn 100% score voor 6 wedstrijden en het eerste gat met de concurrentie is geslagen. Het seizoen is nog lang maar een titelkandidaat is het zeker. Een ander mooi duel was die van Huibert Koops tegen Wim Muys. In een partij waar beide spelers over de flanken probeerde de overkant van het bord te bereiken, was het Koops die het meest gunstig uitkwam met zijn zetten. Muys moest geforceerd zetten en was op zoek naar de remise. Dit leek bijna te gebeuren, was ook mogelijk maar werd niet goed ingeschat. Koops wist zodoende de partij naar zich toe te trekken. Zou dammer Lucas Veldhuizen voor zijn doorbraak staan? Zijn plaats 4 op de ranglijst doet vermoeden van wel. Vanavond was het Lammert Korlaar die het niet kon bolwerken, tegen deze fanatieke nog jonge dammer. Lucas Velhuizen kon een mooie damcombinatie uithalen. Hij zag echter nog een andere combinatie in deze stand. Dit leverde hem 2 schijven winst op. Korlaar kon in de stand die overbleef niet anders doen dan opgeven. Lennart Bolks damde tegen Anne Wouda. Bolks wou profiteren van de zwakte van Anne Wouda. Combinaties. Bolks was echter zelf degene die als eerst een 1 om 3 om zijn oren kreeg. De strijd werd meteen gestaakt. Levi Duijst kon het niet bolwerken tegen Ton van de Ploeg. Duijst liet zich weer opsluiten in de hekstelling. Dit is erg lastig om op het bord te hebben en Duijst moest dan ook erg opletten. Dit ging niet helemaal goed en Ton van de Ploeg wist door de hekstelling voordeel te behalen. Dit voordeel in de vorm van schijfwinst was voldoende om de partij te winnen. Levi Duijst streed door tot de laatste schijf, het mocht echter niet baten. Jochem van Twillert wist een leuke winst te behalen tegen Rene Runhaar. In een gelijkopgaande partij, was het Rene die als eerst een fout maakte. Jochem kon een combinatie nemen die hem een doorbraak bezorgde. Jochem ging dam halen en kon zo de partij winnen. Wil de competitie nog spannend worden, zullen alle dammers alles op alles moeten zetten op de koploper die vooralsnog alles heeft gewonnen te stuiten.

Geen verrassingen Unive damcompetitie (25-10-2013)

In de interne Unive damcompetitie waren er deze avond weinig verrassingen. De winst van Lucas Veldhuizen op Alexander van de Mheen kwam hier nog het dichst bij in de buurt. Van de Mheen voerde een combinatie uit die hem de winst op had moeten leveren. Een verkeerd gekozen voortgang gaf Lucas Velhuizen nog kansen. Doordat Lucas wel de dam van van de Mheen kon afpakken wist hij de partij zelfs nog te winnen. Levi Duijst zorgde helaas niet voor een verrassing. In een positioneel spel werd hij langzaam door Anne Wouda van het bord gedrukt. Levi hield hierdoor geen goede zetten meer over en moest schijven geven. Wouda damde beheerst naar zijn 2e overwinning. Wim Bor damde tegen Huibert Koops. In een partij waarbij Bor via een halve hekstelling het initiatief had, was het Koops die goed weg kwam. Bor miste een goede opbouw waardoor Koops kon ontstappen. Remise was het maximaal haalbaar voor de stand die overbleef. Lennart Bolks damde tegen Lammert Korlaar. In een klassieke stand waarbij Lammert als eerst dam haalde kwam Bolks goed weg. Op het moment dat er tot remise besloten werd, kon Korlaar de partij uit maken. Wout Bos wist Rene Runhaar te verschalken. Via een omsingeling was het Rene Runhaar die een schijf achter kwam. Runhaar streed rustig voor een punt maar kon het niet bolwerken. Winst voor Wout Bos, die stilletjes aan weer naar de top10 sluipt. Wim Muys damde tegen Cor de Jong. Muys leek in het klassieke eindspel goede kansen te hebben. Door te snel zetten kreeg hij echter een combinatie om zijn oren. Deze 3 om 4 betekende de winst voor de Jong.

Unive damcompetitie weer van start (6-9-2013)


De interne Unive damcompetitie is weer van start gegaan op de vrijdagavonden in het denksportcentrum. Met een nieuwe dammer afkomstig uit Loosdrecht Rene Runaar genaamd belooft het weer een mooie sportieve strijd te worden. Met het nieuwe speeltempo van 120 minuten en een minuut erbij per zet zullen de partijen die tot twee uur s’ nachts konden duren tot het verleden behoren. Oud dammers die misschien hierdoor de brui eraan hebben gegeven zijn dus van harte welkom om het weer eens te komen proberen. Rene Runaar mocht het opnemen tegen Spakenburgs sterkste damster Annemarieke Dekkers. In een mooie partij waarbij Annemarieke Dekkers degelijk speelde werd ze in het eindspel steeds secuurder. Rene Runhaar zag de bui aankomen en deed nog een tactisch remise aanbod. Deze werd door Annemarieke resoluut afgewezen waarna ze de partij door telkens de juiste zet te doen te winnen. Een knappe prestatie tegen deze sterke speler uit Loosdrecht. Gerhard de Graaf damde tegen Lennart Korlaar geen makkelijke partij. In het middenspel kreeg Gerhard wat voordeel. Door middel van een 5 om 3 combinatie leek Lammert Korlaar zich naar een punt te redden. De Graaf had echter een mooie finesse in de 4 om 2 stand die nog won. Levi Duijst damde tegen Cor de Jong, dit was voor de jonge Duijst duidelijk een maatje te groot. Een blunder van Duijst betekende het einde van een stand die al niet meer zo hoopvol was. Wim Bor damde tegen Peter Frans Koops. In een hekstelling partij welke beide spelers graag spelen was het Koops die met de schrik vrij kwam. Bor had een doorbraak combinatie kunnen uitvoeren, deze werd echter gemist. De stand die overbleef was voor beide spelers niet meer voldoende voor winst. De enige remise van de avond. Anne Wouda had een beetje pech tegen Lucas Veldhuizen. Gedreven door tijdnood, kortere speeltempo van Veldhuizen maakte hij een fout. Hij gaf uit nood op terwijl de remise voor het grijpen lag. Anne Wouda had hier flink de balen in en droop snel af naar huis. Wout Bos damde tegen Huibert Koops. In een partij waarbij door beide spelers de spanning opgebouwd werd was Koops de gelukkige. Bos kon niets anders meer doen dan een schijf geven. Dit offer was echter zo verrassend dat Koops er niet veel raad mee wist. De gegeven schijf kon terug gepakt worden. Echter deed Bos iets anders waardoor de zaal in beroering kwam. Bos voerde een combinatie uit welke geen combinatie was. Een flinke misrekening die het einde betekende van de partij. Een ietwat gelukkige overwinning voor Koops. Marten van de Groep damde tegen Huib Poort. In het middenspel kwam van de Groep al snel een schijf voor. Dit werd beheerst uitgeschoven naar winst voor van de Groep. Koploper Jochem van Twillert kon het niet bolwerken tegen Ton van de Ploeg. In een klassieke partij was het van Twillert die de fout als eerste maakte. Ton sloeg toe via een combinatie en wist de partij te winnen.

LEES HIER OUDE VERSLAGEN VAN DE INTERNE COMPETITIE